Cele mai recente teste de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) la băncile importante din regiune sunt "defectuoase", iar zeci de instituţii de credit europene, inclusiv "Deutsche Bank" AG din Germania şi "BNP Paribas" SA din Franţa, nu sunt suficient capitalizate ca să susţină creşterea anemică a economiei sau ca să facă faţă unei repetări a crizei financiare din 2008, conform Institutului Danez pentru Studii Internaţionale, anunţă Bloomberg.
Pe de altă parte, datele Centrului pentru Studii Politice Europene din Bruxelles arată că cele două bănci mai sus menţionate, dar şi alte 28 de instituţii financiare care au trecut testele de stres au probleme.
"Să iei în calcul numai măsurile bazate pe risc nu este suficient pentru că nu întotdeauna ceea ce credem că este riscant «explodează» în timpul unei crize", declară Jakob Vestergaard, cercetător senior la Institutul Danez. Vestergaard, care a examinat datele colectate de BCE, la cererea Bloomberg News, susţine că "din motive politice, BCE a vrut să pară dură, dar nu a putut să arate că mari bănci germane sau franceze sunt subcapitalizate".
Luna trecută, BCE a anunţat că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres, după ce a verificat calitatea activelor acestora şi capacitatea lor de a face faţă şocurilor economice.
1. Criza este de supra-productie, clar...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 03.12.2014, 11:15)
Deci, unde sa se mai vanda produsele in exces fabricate de europeni? Cum sa se mai mareasca productia cand nu mai au unde vinde? In mod corespunzator, cum sa se mai crediteze activitatea, care activitate suplimentara? Rentabilitatea si eficienta informatizarii si automatizarii au facut ca activitatea de productie sa fie acum maximizata, insa se lucreaza cu stocuri si discount-uri mari, nu se vede? Deci, lacomia bogatilor, aceia care detin fabricile, bancile, au dus productia la niveluri foarte ridicate. Sistemul bancar doar le-a permis sa-si amanateze productia viitoare cu banii altora, adica a deponentilor, nu e clar? Iar acum, produsele amanetate nu pot fi vandute decat cu discount, nu e clar? China inghitea mult, dar si ea si-a injumatatit cresterea economica, adica si consumul, intre timp dezvoltandu-se si marind productia interna si vanzarile interne. Deci si-a redus importul, iar europenii au ramas cu stocuri si mai mari. Pentru ca este o concurenta mare in lume, exista si SUA si Japonia, pe alocuri si Rusia. Deci, bancile, ce sa mai faca ele? Ce sa crediteze, daca fabricantii stau pe stocuri/discount-uri, ajungand sa extinda sarbatorile comerciale de la o zi la o saptamana, numai-numai de ar vinde mai mult?