Câştigul salarial mediu net a crescut în iulie, nominal, cu 13,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.708 lei, ritm încetinit faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 8,4%, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna precedentă, salariul mediu net a scăzut cu 13 lei.
În iunie, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 2.721 lei, dar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 8,4%.
În iulie, indicele câştigului salarial real (câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum - n.r.) faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de 108,4%.
În iulie, câştigul salarial mediu nominal net ascăzut faţă de luna precedentă cu 13 lei (+0,6%).
Indicele câştigului salarial real a fost de 100% pentru luna iulie faţă de luna precedentă.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 195%, la aceeaşi valoare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2018.
În iulie, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, 6.566 lei, urmată de fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (5.344 lei) şi transporturi aeriene (5.317 lei).
Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante, 1.557 lei, urmată de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.662) şi prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite (1.792 lei).