Institutul Social Democrat avertizează PSD asupra "intensificării comportamentului autoritar" al lui Traian Băsescu

Ziarul BURSA #Politică / 15 noiembrie 2005

Biroul Permanent Naţional al Partidului Social Democrat (PSD) a primit ieri o avertizare din partea Institutului Social Democrat "Ovidiu Şincai" (ISD) privind "intensificarea comportamentului autoritar" al preşedintelui Traian Băsescu, alături de unele recomandări privind comportamentul social-democraţilor.

Avertizarea se referă în principal la faptul că Traian Băsescu pregăteşte modificarea raportului de forţe de pe scena politică românească în favoarea sa, prin mişcări de ordin tactic şi pregătirea unei strategii pe termen mediu şi lung, au declarat surse din PSD, citate de Rompres.

"Principalul obiectiv pe termen scurt al lui Traian Băsescu este distrugerea grupării Patriciu-Tăriceanu din PNL, pentru a putea forma din acest partid o < formaţiune legumă > manipulabilă în folosul preşedintelui. Rezistenţa neaşteptată a primului-ministru la presiunile politice şi mediatice la care a fost supus permanent în ultimele patru luni l-a determinat pe Traian Băsescu să recurgă la o nouă tactică - lovitura de stat sindicală. Nu credem că este întîmplător faptul că toate grevele sau ameninţările cu greva vin din partea unor sindicate care activează în zone administrate de miniştrii PD: educaţie, transporturi, funcţionari publici. Dorinţa lui Traian Băsescu este de a crea o presiune socială atît de mare încît să provoace într-un fel sau altul demisia primului-ministru", se arată în avertizarea ISD, citată de Rompres.

În opinia ISD, pot fi decelate mai multe variante: demisia premierului ca urmare a presiunilor sindicale directe sau, dacă acestea nu vor fi eficiente, provocarea unei crize politice de către Traian Băsescu prin nepromulgarea Legii bugetului. Dacă nici atunci premierul nu va demisiona, continuă documentul, ultima soluţie pentru Traian Băsescu este forţarea retragerii miniştrilor PD din Guvern, asumîndu-şi în acest fel deschiderea procesului politic de declanşare a alegerilor anticipate.

ISD mai consideră că preşedintele Băsescu pregăteşte terenul şi pentru modificarea raporturilor constituţionale între instituţii, această ipoteză fiind bazată pe faptul că pînă acum a fost realizată o serie de paşi, între care promovarea tezei parlamentului unicameral, încercarea modificării cadrului legal pentru desfăşurarea referendumului.

În relaţiile cu mass-media, ISD consideră că a fost "scăpată" o monitorizare de presă, instrument prin care se poate înţelege că Traian Băsescu doreşte să divizeze presa. "Îngrijorătoare este, însă, maniera în care partidele politice, prin competiţia dintre ele şi din interiorul lor, favorizează proiectul autoritar al lui Traian Băsescu. Acesta procedează într-o manieră similară cu regele Carol al II-lea: face tot ceea ce este posibil pentru a scădea autoritatea instituţiilor publice, a partidelor în principal, pozînd în acelaşi timp, în salvatorul neamului", se mai arată în documentul ISD.

În contextul aspectelor semnalate, ISD a făcut o serie de recomandări social-democraţilor, din care nu lipseşte relansarea morală a PSD. "Actuala putere este în pragul dezintegrării, dar PSD nu creşte în sondajele de opinie pentru că nu este considerat o alternativă, din moment ce este încă asociat foarte puternic cu corupţia în zona electoratului din mediul urban mediu şi mare. Desigur, pentru nucleul electoral al PSD, problema corupţiei nu prezintă mare interes, dar recîştigarea electoratului fluctuant nu se va putea face dacă acesta nu va primi speranţă. Iar aceasta nu va putea fi oferită în lipsa unor măsuri, cel puţin simbolice, prin care să fie credibilizate mesajele politice", susţine ISD. O altă recomandare se referă la necesitatea replierii treptate a PSD în problema parlamentului unicameral şi nu a votului uninominal, pentru că, în opinia ISD, există riscul ca PSD să fie pus în situaţia în care să aleagă între unicameralism - dorinţa preşedintelui, şi parlamentul bicameral, susţinut de adversarii lui Traian Băsescu.

ISD mai recomandă atenuarea de către PSD a presiunii sindicatelor asupra Guvernului, prin relaţiile pe care le are cu mediul sindical. "Dacă Traian Băsescu va reuşi să învingă grupul Patriciu-Tăriceanu din PNL, următoarea ţintă va fi, fără îndoială, PSD", susţine documentul. În plan comunicaţional, recomandarea ISD este utilizarea în mod intensiv a sintagmei "guvernarea de cumetrie", pentru a se reduce astfel legitimitatea morală a actualei puteri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb