Înstrăinarea principalei divizii de producţie a "Iukos" îi sperie pe investitorii privaţi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2004

Decizia de înstrăinare a celei mai mari subsidiare aparţinînd gigantului petrolier rus "Iukos", "Iuganskneftegaz" din Siberia, i-a neliniştit pe investitorii privaţi, care sînt de părere că autorităţile de la Kremlin vor să pună mîna pe compania lui Mihail Hodorkovski.

Reprezentanţi ai mediului de afaceri rus spun chiar că au apărut temeri în legătură cu respectarea dreptului de proprietate privată de către autorităţile ruse.

Ministerul rus al Justiţiei a anunţat, marţi, că "Iuganskneftegaz" va fi vîndută pentru acoperirea debitelor de 3,4 miliarde de dolari pe care "Iukos", cel mai mare exportator de petrol din Rusia, le are către Fisc.

Suma reprezintă impozitele neplătite în anul 2000, plus penalităţile aferente. Amintim că plata acestor debite a avut scadenţa la începutul lunii iulie.

"Iuganskneftegaz" realizează 60% din producţia de petrol a grupului "Iukos" şi ar putea fi înstrăinată pentru numai 1,75 miliarde de dolari. Analiştii spun că aceasta ar valora 12 miliarde de dolari. "Iuganskneftegaz" se situează printre primii 12 producători de ţiţei din lume. Se pare că o companie de stat sau un apropiat al Kremlinului va fi cumpărătorul diviziei "Iukos", ceea ce nu semnifică altceva decît o redistribuire a proprietăţii.

"«Iukos» nu va mai fi compania petrolieră cea mai importantă din Rusia şi, totodată, una din marile firme de profil din lume", spune Al Breach, economist-şef la "Brunswick UBS", bancă de investiţii din Moscova. În opinia sa, decizia privind înstrăinarea "Iuganskneftegaz" ridică semne de întrebare în legătură cu implicarea preşedintelui Vladimir Putin în ceea ce se întîmplă la "Iukos".

Procesul lui Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al companiei "Iukos" şi principalul acţionar al acesteia, este considerat unul cu conotaţii politice. Arestarea omului de afaceri rus, acuzat de fraudă şi evaziune fiscală, este văzută drept o pedeapsă aplicată de Kremlin pentru activităţile sale în plan politic, acesta fiind susţinător şi finanţator al opoziţiei.

Acţiunile "Iukos" au pierdut 25% în numai două zile

Acţiunile "Iukos" au pierdut 11% în şedinţa de tranzacţionare de ieri, continuînd cursul descendent pe care s-au înscris încă de marţi, după ce executorii judecătoreşti au anunţat că vor vinde divizia principală de producţie a companiei. În numai două zile, preţul titlurilor grupului petrolier s-a diminuat cu 25%. Totuşi, analiştii anticipau o scădere mai puternică a cursului acţiunilor "Iukos", după o astfel de ştire. La ora actuală, un titlu "Iukos" este tranzacţionat la aproximativ 6 dolari, iar specialiştii aşteptau ca acesta să ajungă la circa 3 dolari.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb