ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ VLADIMIR PUTIN - TSIPRAS Putin: "Grecia nu a cerut ajutor financiar din partea Rusiei"

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2015

Putin: "Grecia nu a cerut ajutor financiar din partea Rusiei"

Preşedintele rus: "Rusia nu va ridica interdicţia de import a produselor alimentare din Grecia"

Tsipras: "Noua arhitectură a securităţii din Europa trebuie să includă Rusia"

Matthew Lynn: "Ne întoarcem la problema fundamentală a Euro, aceea că este o monedă disfuncţională"

---------------

Actualizare 20:12 Grecia vrea să fie o punte de legătură între Europa şi Rusia, în problema sancţiunilor

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat, azi într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin de la Moscova, că războiul economic al UE împotriva Rusiei poate conduce la un nou Război Rece, iar Atena va încerca să devină o punte de negociere pentru rezolvarea problemei.

"Am extins relaţiile ruso-elene. Grecia este un stat suveran şi ne vom folosi de rolul geopolitic, ca ţară europeană. Ne vom folosi de toate oportunităţile pentru dezvoltarea cooperării cu Rusia", a arătat premierul elen.

El şi-a exprimat totodată speranţa că Grecia poate deveni un centru energetic în Europa.

În legătură cu sancţiunile împotriva Rusiei, Tsipras a spus că problema europeană nu este una elenă.

"Acesta este motivul pentru care am venit aici, să întărim legăturile economice cu Rusia. Nu împărtăşim în totalitate poziţia europeană în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei. Vom promova noi soluţii, bazate pe dialog", a spus Tispras.

El a adăugat că Grecia "dezaprobă în mod deschis" sancţiunile europene împotriva Rusiei, pentru că războiul economic al UE împotriva Rusiei poate duce la un nou Război Rece.

Putin i-a spus lui Tsipras, la începutul discuţiilor, că vizita acestuia are loc la momentul potrivit şi că le dă şansa să analizeze ce pot face pentru refacerea comerţului bilateral între Rusia şi Grecia, care a scăzut cu 40% de la introducerea embargoului, potrivit publicaţiei elene Kathimerini.

Exporturile Greciei în Rusia au atins anul trecut 357 de milioane de euro, fiind cu 12% sub nivelul din 2013.

Putin s-a referit şi la semnificaţia vizitei lui Tsipras înainte de Paştele ortodox, afirmând că, mai mult ca orice, Rusia şi Grecia au rădăcini spirituale comune, ca naţiuni predominant ortodoxe.

(A.C.)

-------------

Actualizare 17:37

Grecia nu a cerut ajutor financiar din partea Rusiei, a declarat, azi, preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei conferinţe de presă cu premierul grec Alexis Tsipras, aflat în vizită la Moscova.

"Grecia nu ne-a adresat o cerere de ajutor financiar", a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a precizat totuşi că Rusia ar putea oferi credite pentru proiecte comune mai ample cu Grecia în viitor.

Putin a afirmat că Grecia ar achita orice astfel de împrumut din profiturile obţinute din viitoarele astfel de proiecte. El nu a oferit mai multe detalii, dar a precizat că a discutat în amănunt această idee cu Tsipras, potrivit Reuters. El a adăugat că creditorii internaţionali ai Atenei ar avea de câştigat de pe urma cooperării dintre Rusia şi Grecia.

Preşedintele rus a mai declarat că Moscova ar fi interesată să participe la oferte de privatizare, în cazul în care Grecia va organiza astfel de licitaţii, şi şi-a exprimat speranţa că firmele din Rusia nu vor fi dezavantajate în faţa altor posibile companii.

Putin a anunţat totodată că Grecia şi Rusia au adoptat un plan comun de acţiune pentru 2015 şi 2016, potrivit The Guardian.

"Am convenit să acordăm mai multă atenţie cooperării în privinţa investiţiilor. Până acum, cifrele au fost destul de modeste la acest capitol", a spus liderul de la Kremlin.

Putin a afirmat, de asemenea, că Grecia poate deveni un centru de distribuţie a energiei.

Preşedintele Federaţiei Ruse a spus că este regretabil că sancţiunile Rusiei impuse Occidentului au afectat Grecia.

"Însă nu putem face nicio excepţie pentru un stat din Uniunea Europeană", a mai adăugat acesta.

Acesta a mai afirmat că nu înţelege de ce există "atâta tevatură" privind vizita premierului grec la Moscova.

(A.C.)

---------------

Actualizare 15:51 Rusia evocă posibilitatea relaxării embargoului alimentar pentru Grecia

Rusia a elaborat mai multe propuneri care ar putea duce la ridicarea embargoului impus produselor alimentare provenite din Grecia, a declarat, azi, ministrul rus al Dezvoltării Economice, Aleksey Ulyukayev, transmite Russia Today.

Embargoul, introdus anul trecut ca răspuns la sancţiunile occidentale impuse Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina, a restricţionat accesul producătorilor europeni de alimente pe piaţa din Rusia.

"Vom discuta în detaliu această chestiune mâine (joi - n.r.) la reuniunea premierului Dmitri Medvedev cu omologul său grec Alexis Tsipras la care voi participa şi eu. Am pregătit mai multe propuneri referitoare la embargou şi le vom discuta", a spus Aleksey Ulyukayev.

Comisia Europeană a reamintit, ieri, autorităţilor de la Atena că politica comercială este un domeniu care ţine de competenţa exclusivă a Uniunii Europene.

"Ne aşteptăm ca statele membre să vorbească pe o singură voce cu partenerii noştri comerciali, inclusiv cu Rusia", a precizat Daniel Rosario, purtătorul de cuvânt pentru comerţ al Comisiei Europene.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat de înţeles că Moscova ar putea ridica embargoul impus asupra importurilor de alimente din Grecia, ţară afectată de această interdicţie, potrivit Associated Press.

Putin a făcut unele observaţii despre acest subiect, azi, în cadrul întâlnirii sale de la Kremlin cu premierul grec, Alexis Tsipras.

Ministrul Agriculturii rus Nikolay Fedorov a declarat că administraţia ar putea lua în considerare încheierea restricţiilor la importurile de alimente impuse pentru "câteva state membre UE".

Fedorov le-a spus reporterilor, ieri, că această măsură ar depinde de "relaţiile Rusiei cu alte state", potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

(A.C.)

--------------

Actualizare 14:39 Germania: "Grecia sprijină sancţiunile faţă de Rusia"

Germania nu are motive să creadă că Grecia şi-a schimbat poziţia în sprijinirea sancţiunilor asupra Rusiei, potrivit declaraţiilor unei purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe german.

Înainte de întâlnirea dintre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi premierul grec, Alexis Tsipras, din această după-amiază, reprezentanta ministerului a declarat: "Până acum, nu există motiv să credem, în mod clar, că poziţia Greciei s-a schimbat. Până acum, Grecia a sprijinit toate deciziile legate de sancţiuni şi sperăm ca această situaţie să rămână în continuare la fel".

(Alexandru Costea)

------------

Actualizare 11:21 Oficial grec: "Atena nu a cerut Rusiei ajutor financiar"

Grecia nu a cerut ajutor financiar din parte Rusiei şi vrea să îşi rezolve problemele privind datoria numai în cadrul Uniunii Europene, a declarat un oficial guvernamental elen înaintea întâlnirii dintre Vladimir Putin şi Alexis Tsipras, transmite The Moscow Times.

Oficialul a menţionat că cei doi lideri vor discuta cooperarea economică, investiţiile şi exporturile bilaterale, dar a clarificat că Grecia va realize acestea în limitele permise de UE.

"Grecia ştie ce are de făcut în cadrul UE, însă orice ţară are dreptul de a-şi îmbunătăţi relaţiile bilaterale", a comentat oficialul.

(Elena Deacu)

---

Rusia ar putea acorda Greciei un discount la preţul gazelor naturale şi noi împrumuturi, iar anunţul ar urma să fie făcut în timpul vizitei la Moscova a premierului elen Alexis Tsipras, programată pentru zilele acestea, potrivit publicaţiei ruse "Kommersant", citând surse guvernamentale ruse.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Alexis Tsipras vine pe fondul unor negocieri dure între Grecia şi Germania şi în condiţiile în care guvernul grec şi-a informat creditorii internaţionali că, începând din 9 aprilie, va rămâne fără lichidităţi pentru plata obligaţiilor.

Şeful FMI, Christine Lagarde a anunţat, însă, că Atena a promis că îşi va plăti datoria către instituţia pe care o conduce, chiar în această săptămână.

Un purtător de cuvânt al Guvernului declara, săptămâna trecută, că preşedintele Vladimir Putin şi premierul Alexis Tsipras intenţionează să discute în timpul vizitei legăturile economice şi sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Moscovei.

Matthew Lynn, jurnalist financiar britanic, a declarat, pentru Sputnik, că vizita lui Tsipras la Moscova era inevitabilă: "Nu este chiar o surpriză; de fapt Grecia şi-a amintit, într-un final, că are cărţi cu care să joace. Grecii nu primesc atât de multă dragoste de la Berlin şi Bruxelles, în condiţiile în care ruşii au fost întotdeauna interesaţi de Grecia. Au luptat împreună în războaie în Crimeea şi şi-au dorit întotdeauna un port la Marea Mediterană, deci au interese strategice. Grecii pot juca această carte".

Lynn a mai spus că guvernul grec este parţial de vină pentru aderarea la zona euro, în prima linie: "Grecii acţionează ca o echipă de clovni. Ne întoarcem la problema fundamentală a Euro, aceea că este o monedă disfuncţională. Ca o căsătorie disfuncţională, nimeni nu iese bine din ea (...) Este ca un divorţ: este greu să alegi. De obicei, fiecare parte se comportă foarte rău şi cred că acest lucru îl vedem în prezent. Germanii sunt prea aspri cu grecii, iar ei nu îşi pot permite mai multă austeritate, economia lor a fost spulberată. Dar, în acelaşi timp, grecii acţionează destul de copilăreşte (...) Vorbim despre un guvern de extremă stângă cu puţină experienţă în administraţie. Concluzia: Este o mizerie. Cel mai bun lucru pentru greci ar fi să iasă din euro".

Potrivit unor surse, în schimbul acordării unui discount la preţul gazelor naturale şi unor noi împrumuturi, Rusia vrea să aibă acces la unele active din Grecia.

Gazprom a anunţat, în 2013, că vrea să achiziţioneze compania de distribuţie a gazelor naturale din Grecia, DEPA, dar a renunţat la ofertă, deoarece nu a primit garanţii privind situaţia financiară a DEPA.

În 2014, DEPA a încheiat un nou contract pentru furnizarea de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, contract ce include şi o reducere retroactivă de preţ cu 15%, începând cu luna iunie 2013. Noul acord prelungeşte pentru 10 ani, până în 2026, actualul acord dintre cele două companii. Gazprom este cel mai mare furnizor al companiei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia.

Liderii europeni şi-au arătat nemulţumirea faţă de vizita lui Tsipras în Rusia, exprimându-şi îngrijorarea că Grecia s-ar folosi de Rusia în negocierile cu creditorii internaţionali pentru continuarea finanţării statului elen aflat în pericol să intre în criză de lichidităţi.

Se pare că obiectivul autorităţilor elene este semnarea unui plan comun de acţiune cu Rusia, în domeniul economiei, comerţului, cercetării şi tehnologiei, pe termen de trei ani.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a avertizat pe premierul elen să nu îndepărteze UE. Într-un interviu acordat publicaţiei Hannoversche Allgemeine Zeitung, politicianul german a spus că "ar fi inacceptabil dacă Tsipras ar pune în pericol politica UE faţă de Rusia, în schimbul unui ajutor din partea acestui stat". La rândul său, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a spus că nu îşi poate imagina că cineva de la Atena ia în serios ideea de a întoarce spatele Europei pentru a cădea în braţele Moscovei.

TSIPRAS: "Sancţiunile împotriva Rusiei sunt un drum spre nicăieri"

Grecia nu este de acord cu sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei, pentru că aceasta ar fi un drum spre nicăieri, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei de presă ruse TASS, potrivit Agerpres.

Tsipras a constatat că în ultimii ani relaţiile dintre Grecia şi Rusia au fost puternic afectate, dat fiind că precedentele guverne de la Atena "nu au făcut ceea ce puteau face pentru a evita această politică a sancţiunilor lipsită de sens, determinată de situaţia din Ucraina".

"Rezultatul a fost embargoul (rusesc) inclusiv asupra produselor agroalimentare greceşti, ceea ce a prejudiciat major economia Greciei", a spus Alexis Tsipras.

Şeful guvernului de la Atena a ţinut să amintească faptul că, imediat ce a devenit premier, a primit un mesaj din partea preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, "care considera aproape un dat poziţia Greciei în favoarea sancţiunilor".

Tsipras a menţionat: "L-am sunat, precum şi pe (şefa diplomaţiei europene) Federica Mogherini, şi le-am spus: «Să nu consideraţi poziţia Greciei un dat, situaţia s-a schimbat, acum în Grecia este un nou guvern. Acum, trebuie să ne întrebaţi înainte de a lua decizii».

Potrivit şefului guvernului de la Atena, Grecia "nu este de acord cu sancţiunile", adăugând: "Cred că acesta este un drum care duce spre nicăieri. Sunt adeptul punctului de vedere conform căruia este necesar dialogul, diplomaţia, este necesar să se ia loc la masa negocierilor şi să se găsească soluţii la marile probleme".

În opinia sa, "războiul economic, ca o continuare a războiului adevărat, este o politică de impas". "Eu sunt pentru diplomaţie", a declarat Tsipras, salutând în acest context acordurile de la Minsk. "Cred că trebuie să depunem toate eforturile pentru a pune capăt tensiunii din Ucraina", a adăugat premierul Greciei.

După cum afirmă Tsipras în interviul pentru TASS, în timpul primei sale participări la summitul UE (19-20 martie) el a întrebat, adresându-se colegilor, premieri şi şefi de stat: "Spuneţi-mi, cum vă imaginaţi noua arhitectură a securităţii din Europa? O imaginaţi cu Rusia de partea cealaltă a baricadei sau cu Rusia într-un proces de dialog şi înţelegere reciprocă? (...) De la mulţi nu am primit nici acum un răspuns. În viziunea mea, răspunsul este clar: noua arhitectură a securităţii din Europa trebuie să includă Rusia".

Programele de asistenţă financiară ale Greciei, analizate de o comisie parlamentară

Atena vrea despăgubiri de 279 miliarde euro de la Germania, pentru ocupaţia nazistă din Război

Parlamentul Greciei a votat, ieri, înfiinţarea unei comisii care să analizeze circumstanţele în care guvernul elen a semnat, în 2010, cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, cele două acorduri de asistenţă financiară externă în valoare totală de 240 miliarde de euro.

"După cinci ani de tăcere în Parlament, în privinţa principalelor probleme care au cauzat catastrofa acordurilor financiare, astăzi iniţiem un proces care va oferi poporului grec răspunsurile la aceste întrebări", a declarat premierul elen Alexis Tsipras.

Comisia parlamentară, propusă de guvernul condus de Tsipras, va examina motivele care au dus la contractarea împrumuturilor, precum şi consecinţele implementării reformelor care au fost asociate programelor de asistenţă financiară. Printre aspectele ce vor fi analizate se numără revizuirea în creştere a deficitului bugetar al Greciei pentru 2009 - care a condus la declanşarea crizei financiare a ţării -, restructurarea datoriilor statului în 2011, precum şi recapitalizarea, în 2012, a marilor bănci cu capital de stat.

Fostul premier elen, Antonis Samaras, acum lider al opoziţiei, îl acuză pe Tsipras că, prin înfiinţarea comisiei, nu face altceva decât să distragă atenţia publicului de la probleme presante cu care se confruntă economia naţională.

Înfiinţarea comisiei parlamentare menţionate vine într-un moment în care Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programele de asistenţă financiară, însă creditorii au condiţionat acordarea acesteia de adoptarea şi implementarea unor reforme.

Pe de altă parte, viceministrul grec de finanţe, Dimitris Mardas, susţine că Germania, cel mai mare creditor al Greciei, îi datorează Atenei 279 de miliarde de euro, despăgubiri pentru ocupaţia nazistă din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Berlinul a respins în mai multe rânduri cererile noului guvern de la Atena, afirmând că problema despăgubirilor de război a fost rezolvată o dată pentru totdeauna.

Statele Unite îi cer Greciei să finalizeze programul de reforme "care să merite sprijinul creditorilor".

Trezoreria SUA a informat luni seara, după o întrevedere la Washington între ministrul elen al finanţelor, Yanis Varoufakis, şi subsecretarul Trezoreriei pentru probleme internaţionale, Nathan Sheets, că Grecia trebuie să se angajeze într-un proces de negocieri tehnice cu partenerii săi internaţionali pentru finalizarea programului de reforme care să merite sprijinul financiar în timp oportun din partea creditorilor". (A.V.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Putin nu înţelege de ce există "atâta tevatură" privind vizita premierului grec la Moscova.

    Atât de mult s-a scris despre această vizită. Prin contrast, ceea ce s-a realizat pare fi atât de puțin. Ce "atâta tevatură" ne întreabă ironic Putin? Pare a fi un bluf nereușit. Dar s-ar putea ca și acesta să facă zona EURO să înțeleagă că dacă și-au făcut griji în legătură cu această întâlnire, atunci poate că Grecia merită alt tratament, nu cel de gunoi stricat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb