Actualizare 16:46
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, la întâlnirea pe care a avut-o azi la Bruxelles cu premierul britanic David Cameron, a susţinut că locul Regatului Unit este în interiorul UE şi că o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniune ar rezulta într-o slăbire atât a UE, cât şi a Marii Britanii.
În marja summitului UE-CELAC de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu premierul David Cameron, la solicitarea părţii britanice.
"Discuţiile au fost legate de procesul de renegociere a relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie, în perspectiva viitorului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE", a precizat Iohannis, în conferinţa de presă susţinută la Bruxelles.
Preşedintele Iohannis a menţionat că premierul britanic i-a prezentat obiectivele pe care le urmăreşte în acest proces şi care se referă, în principal, la "creşterea legitimităţii democratice a Uniunii, în primul rând la acordarea de puteri sporite Parlamentelor naţionale, consolidarea competitivităţii UE, asigurarea echilibrului între statele membre ale Zonei euro şi cele din afara Zonei Euro, precum şi la libera circulaţie a cetăţenilor UE şi limitarea accesului la beneficiul social pentru aceştia".
"Eu am susţinut că locul Regatului Unit este clar în interiorul Uniunii Europene. O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar rezulta într-o slăbire, pe de o parte, a Uniunii Europene, pe de cealaltă parte, a Marii Britanii", a subliniat Klaus Iohannis.
(A.C.)
--------------
Preşedintele Klaus Iohannis urmează să se întâlnească, azi, cu David Cameron, în cadrul demersurilor pe care premierul britanic le-a demarat în vederea obţinerii de sprijin pentru renegocierea termenilor apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, potrivit site-ului Express&Star.
În marja summitului UE-CELAC, desfăşurat la Bruxelles, premierul David Cameron s-a întâlnit, ieri, cu preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, urmând ca astăzi să aibă întrevederi cu preşedintele român, Klaus Iohannis, cu preşedintele finlandez, Juha Sipilä, cu premierul belgian, Charles Michel, şi cu premierul spaniol, Mariano Rajoy.
Pentru a obţine sprijin în vederea renegocierii apartenenţei Marii Britanii la UE, Cameron a efectuat în ultimul timp vizite la Berlin, Paris şi Varşovia.
David Cameron, care a promis un referendum privind apartenenţa la UE până la sfârşitul lui 2017, a declarat că este încrezător că poate obţine o înţelegere care să îi permită să le recomande britanicilor să rămână în cadrul blocului comunitar, la care au aderat în 1973.
1. nesuferit
(mesaj trimis de eu în data de 11.06.2015, 10:40)
Jhannis mi-a devenit la fel de nesuferit ca Basescu. S-a inconjurat de oamenii lui Basescu, are aceleasi pozitii publice nesimtite ca Basescu, se comporta ca un stapan al Romaniei nu ca un presedinte bazandu-se pe o structura personalizata ca si Basescu, in ochii mei a devenit un Baesescu mai inalt si mai prezentabil. Pentru el, sper ca va face la fel de multi bani din functia prezidentiala ca si Basescu pentru ca altefel, ar fi putut fi un presedinte bun pentru toata Romania. Eu nu i-am dat lui Johannis nici un mandat de am renegocia cu Cameron si din punctul meu de vedere, britanicii trebuie sa respecte tratatul adliteram pana la ultima prevedere, nu sa incerce sa creeze doua categorii de cetateni UE cu romanii bineantele pe locul al doilea. UK a fost zeci de ani principalul beneficiar al fondurilor UE, acum cand e sa plateasca si ei pentru altii vor sa renegocieze tratatul. Sa vedem ce va iesi pentru Romani din negocierea intre un neamt si un englez si vorbim dupa aceea..