Întărirea leului a lovit şi în producătorii de mobilă

ANDRADA BUSUIOC
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 16 decembrie 2005

Industria mobilei este una dintre puţinele ramuri cu rezultate bune în acest an, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia de mobilier, exclusiv celelalte produse finite din lemn, are o pondere în PIB de circa 4%. Exportul de mobilă reprezintă 4,5% în totalul exporturilor de produse industriale realizate de ţara noastră, iar balanţa comercială pentru produsul mobilier a fost întotdeauna pozitivă, la sfîrşitul anului 2004 excedentul fiind de peste 650 milioane euro.

Totuşi, în acest an, deprecierea principalelor valute de schimb a afectat serios veniturile producătorilor de mobilă, în condiţiile în care, potrivit informaţiilor furnizate de INS, exportul de mobilă reprezintă 70%-75% în totalul producţiei de mobilă.

Aurel Rizea, preşedintele executiv al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), ne-a precizat că, deşi exportul de mobilier în primele nouă luni a crescut în valută, din cauza scăderii cursului de schimb, în lei a fost mai mic decît în perioada similară a anului trecut. Astfel, comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut, în acest an valoarea producţiei a crescut, în euro, cu 12,7% (pînă la 894,5 milioane euro). În lei însă, creşterea a fost de numai 0,3% (pînă la 32.372 miliarde lei). Valoarea exportului a crescut în euro cu 9,9% (pînă la 6,56,9 milioane euro), în timp ce în lei a scăzut cu -2,2% (pînă la 23.773 miliarde lei).

Estimări pesimiste pentru anul viitor

Nici previziunile pentru anul viitor nu sînt foarte roz. Aurel Rizea estimează că, anul viitor, exportul în valută va creşte cu circa 10%, însă în lei "rezultatele vor fi zero. Avînd în vedere deprecierea monedei europene, precum şi recesiunea continuă din ultimii ani a pieţei europene a mobilei, care absoarbe 85% din exportul de mobilă al ţării noastre, previziunile noastre nu sînt optimiste", a adăugat domnul Rizea. Domnia sa estimează că producţia va creşte cu circa 4% anul viitor, în funcţie de evoluţia factorilor care condiţionează perspectiva mediului economic şi privind evoluţia preţurilor.

Majorarea costurilor de producţie şi întărirea leului - principalele probleme

Preşedintele executiv al APMR ne-a precizat că principalele probleme cu care se confruntă producătorii din industria mobilei sînt majorarea preţurilor la materiile prime, materiale, utilităţi şi servicii, coroborată cu aprecierea "şocantă" a monedei naţionale. Aurel Rizea este de părere că sînt aplicate abuziv prevederile unor acte normative: "De exemplu, HG 427/2004 privind circulaţia materialelor lemnoase, în care trebuia să se definească în mod clar toate materialele lemnoase pe care le-a gîndit autorul actului normativ, să nu lase loc de interpretare pentru organele de control". Şi instabilitatea legislativă, şi, în special, cea fiscală ridică probleme membrilor APMR. Aurel Rizea a adăugat că, la unii producători, au scăzut veniturile concomitent cu creşterea cos-turilor de fabricaţie (ca urmare a majorării preţurilor la materiile prime, materiale, utilităţi) multe societăţi mari au înregistrat pierderi sau profit zero, fiind obligate să renunţe la contracte de zeci de milioane de euro sau să-şi întrerupă activitatea.

Număr de salariaţi în scădere, prroductivitate în creştere

Productivitatea muncii în industria mobilei a crescut cu circa 7,1% în primele nouă luni ale anului curent comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Sectorul mobilei concentrează circa 5,5% din numărul total de salariaţi din industrie (în primele nouă luni 92.400 de angajaţi, în scădere cu 6,4% faţă de perioada similară a anului trecut). Salariul mediu brut a evoluat de la 591 RON în luna ianuarie la 639 RON în septembrie.

Asociaţia Producătorilor de mobilă din România (APMR) reuneşte, în prezent, 455 membri asociaţi, din care 54,5% sînt producători de mobilă, 12,4% sînt producători de materii prime şi materiale, 25% sînt firme cu activitate de comercializare şi 8,1% sînt unităţi de cercetare - proiectare, învăţămînt. APMR este interlocutor autorizat în relaţiile cu organele legislative şi executive.

Societăţile cu cele mai mari cote de piaţă din sectorul mobilei sînt "Grupul Elvila" Bucureşti, "Grupul Mobexpert" Bucureşti, "Grupul Alprom" Piteşti, "Sortilemn" Gherla, "Grupul Parisot" Bucureşti, "Silvarom" Bucureşti, "Mobex" Tg. Mureş, "IMAR" Arad, "Nikmob" Nehoiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb