Inteligenţa artificială nu poate depune brevete, decide un judecător

J.P.
Internaţional / 4 septembrie 2021

Inteligenţa artificială nu poate depune brevete, decide un judecător

Un judecător american a decis că un sistem de inteligenţă artificială (AI) nu poate depune un brevet, un subiect care este viu dezbătut în cercurile de tehnologie datorită progreselor în programele sale de computer capabile să înveţe şi să inoveze, scrie AFP, citat de Hotnews.

"Poate o maşinărie bazată pe inteligenţă artificială să fie un + inventator + conform legii brevetelor? (...) Răspunsul este în mod clar nu", a decis judecătoarea Leonie Brinkema, într-o decizie publicată joi.

Ea susţine în special că legea americană impune ca un individ să depună un jurământ atunci când îşi face cererea şi că un individ este, prin definiţie, o persoană umană.

Reclamanţii intenţionează să facă apel.

"Credem că declararea unei AI ca inventator este în concordanţă atât cu vocabularul, cât şi cu intenţia" legii brevetelor din SUA, a răspuns Ryan Abbott, director al Proiectului inventator artificial şi avocat pentru Stephen Thaler, care a depus plângerea împotriva Oficiului de Proprietate Intelectuală , ataşat Ministerului Comerţului.

"Această decizie riscă să împiedice protecţia invenţiilor generate de AI şi deviază de la deciziile recente ale unei instanţe federale din Australia", a continuat el.

"Acest lucru înseamnă că, pentru moment, protecţia prin brevet pentru acest tip de invenţie este disponibilă numai în afara Statelor Unite."

Avocatul conduce o bătălie internaţională pentru a obţine recunoaşterea faptului că un computer poate fi considerat un creator.

În Africa de Sud, el a reuşit astfel să depună un brevet - pentru un recipient cu alimente - în numele "DABUS" (Instrument pentru trambulina autonomă a conştiinţei unificate).

"AI a creat invenţia, nu eu, aşa că ar fi inexact să fiu înregistrat ca inventator", subliniază pentru AFP Stephen Thaler, inginerul care a dezvoltat maşina numită DABUS, al cărei scop este să inventeze lucruri.

Inteligenţa artificială se referă la software-ul de auto-învăţare, bazat pe reţele neuronale care încearcă să imite modul în care funcţionează inteligenţa umană. Este utilizat în special pentru a procesa munţi de date într-un timp record.

Sistemele de computer de acest tip sunt utilizate pe scară largă în multe aplicaţii de zi cu zi, de la reţelele sociale până la diagnosticarea medicală şi se află în centrul tehnologiilor în curs de dezvoltare, cum ar fi maşinile autonome.

Însă din ce în ce mai multe întrebări fundamentale sunt puse în ceea ce priveşte responsabilitatea.

În Australia, la începutul lunii august, judecătorul Jonathan Beach a declarat că "doar un om sau o persoană juridică poate fi proprietar sau titular de brevet (...) Dar este o greşeală să deducem că un inventator este neapărat om", potrivit site-ul specializat în proprietatea intelectuală ipwatchdog.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Atentie, MARE ATENTIE. Aceasta decizie este inceputul. Daca AI nu poate depune brevete, atunci poate un AI sa mearga in trafic printre masinile altor oameni? Poate "sa se bage"? Are drepturi si prioritati? Cand ti se baga un om in fata si AI greseste, nu evita pericolul, de ce a fost lasat pe strada sa afecteze viata oamenilor.

    Asa se va continua si masinile fara sofer vor fi limitate doar la benzi speciale, nu se vor amesteca in traficul uman. 

    1. Partea interesanta e alta, domnu "neinventator" ajuta AI sa depuna patentul de inventie dar ce sa vezi, toate drepturile banesti castigurile le ia el ca doar nu o sa le ia robotul! daca iese ceva nasol cu o inventie, nu e el vinovat juridic vorbind,nu?

    Daca vom gandii la rece si creierul uman dispune de o inteligenta artificiala.

    Avem comprtamnete plantate in constient si subconstient ince de la formare in uter si din copilarie. 

    CE face un robot artificial?: 

    - copie, replica, incearca, eroare, reuseste, multiplica, creaza, duplicheaza, greseste, etc 

    Acelasi comportament il face si creierul uman. 

    In realitate NU OMUL / CREIERUL CREAZA ceva nou, ci doar podifica si perpetueaza ceea ce este deja descoperit (vechi) si il reconfigureaza in ceva nou adaugand o variatie ce face acel ceva sa devina altceva. 

    Exemplu bune este: perfectionarea uneltelor, ustensilelor, caselor, educatiei, stiintei, etc.... oamenii predau setul de cunostinte mai departe generatiei viitoare. Generatia viitoare nu poate sa "inventeze" ceva ca salt tehnologic (sau etc domeniu) fara a se baza pe informatia precendenta. 

    Creierul uma copiata, multiplica, incearca, etc variatii pana da alt rezultat (sau rezultatul dorit de actiunea repetitiva desfasurata). 

    Inteligenta artificiala ca creea "brevete" (inventii) cu sau fara drept de brevetare; inteligenta artificiala va ajuta generatiile viitoare sa faca salturi informationale - sociale - culturale. 

    La inceput exponentialiatea nu exista, dar cu timpul dobanda compusa a informatiei descoperite sa mai bine zis "Legea lui Moore" isi va face simtita prezenta in randul economiei cu privire la expansiunea inteligentei artificiale. 

    Traficul Aerian, Rutier, Naval, Civil, Feroviar, etc vor pierde milioane de locuri de munca in urmaotrii zeci de ani!!! 

    Politie de frontiera, politia locala, companii de paza, ... vor disparea in forma actuala de functionare. 

    In multe piete / economii chiar are sens sa existe expansiune in inteligenta artificiala pe multe domanii / nisie; caci ponderea populatiei ce deservesc acele ramuri intra in valuri mari de pensionare unde se va genera un vid mare de productivitate in scadere si o umplere a nisei in retehnologizare sau updatare a modului in care se vor face afacerile respective. 

    Cu cat curba exponentiala a tehnologiei creste cu atat mai repede va elibera activitatea fizica a oamenilor din piata. Omanenii vor castica ani buni din viata iar nivelul de trai se poate ridica pe tot globul (daca nu o dam in alt razboi mondial; chiar daca si razboaiele au un beneficiu in acceleratie inovatie si curatare de datorii - rute comerciale vechi; ps; ponderea distrugerii de dupa razboi e un prilej bun de crestere a altui trend economic impaturit pe o alta politica - ideologie economica militara culturala). 

    semnat comenturi "cretine" 

    IA ESTE creatoare, dar Dna Jud LB ARE DREPTATE. Motivati si interesati in reclamatii: cei ce iau banii pt creatie, fara nicio raspundere pt eventualele daune posibile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb