• Cei 14.000 de angajaţi şi foşti angajaţi ai societăţii bancare trebuie să strîngă cel puţin 20 de milioane de dolari pentru pachetul de 8%
• Salariaţii băncii nu vor beneficia de facilităţi la plata acţiunilor
Există un interes foarte mare din partea salariaţilor Băncii Comerciale Româ-ne pentru pachetul de 8% din acţiunile băncii pe care au dreptul să îl cumpere, conform strategiei de privatizare, ne-a declarat Ilie Mihai, vicepreşedinte al BCR. "Asociaţia Salariaţilor a fost înregistrată ca entitate juridică şi este formată din angajaţi ai băncii, membrii consiliului de administraţie şi pensio-nari cu ultimul loc de muncă la BCR. Acum urmează negocierile cu APAPS pentru achiziţia acţiunilor", a precizat oficialul Băncii Comerciale. "Banca este foarte profitabilă, în condiţiile în care profitul obţinut reprezintă 42% din cel înregistrat la nivelul sistemului bancar, iar BCR deţine aproape o treime din piaţa bancară", a explicat Ilie Mihai interesul salariaţilor pentru acţiunile scoase la vînzare de către stat. "Este foarte probabil ca Asociaţia Salariaţilor să cumpere întreg pachetul de 8%", consideră domnia sa. Preşedintele Asociaţiei Salariaţilor a fost ales, recent, Ion Niţu, vice-pre-şedinte al BCR.
Vînzarea pachetului de 8% către salariaţi este a doua etapă în privatizarea Băncii Comerciale şi a fost demarată în această lună, cînd APAPS a adresat o scrisoare de invitaţie către Asociaţia Salariaţilor pentru iniţierea acestei tranzacţii. Vînzarea se va face prin negociere directă, iar preţul nu poate să fie mai mic decît valoarea nominală a unei acţiuni, de 10.000 de lei. Salariaţii nu vor beneficia de posibilitatea achiziţiei în rate sau de reduceri. Astfel că pentru preluarea întregului pachet de acţiuni, Asociaţia Salariaţilor va trebui să plătească cel puţin 634 miliarde de lei (circa 20 de milioane de dolari). "Asociaţia numără aproximativ 14.000 de membri, dintre care aproape 12.000 de angajaţi, restul fiind foşti salariaţi ai băncii. Salariaţii şi foştii pensionari s-au înscris aproape în totalitate în asociaţie. Distribuirea acţiunilor cumpărate de către salariaţi se va face după mai multe criterii, printre care poziţia în bancă şi vechimea. Salariaţii vor trebui să păstreze acţiunile pe o perioadă de minim 3 ani", ne-a mai precizat Ilie Mihai.
Prima etapă a privatizării BCR a reprezentat-o preluarea de către BERD şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a 25% din acţiuni. Contractul de vînzare-cumpărare a fost semnat la începutul lunii noiembrie a anului trecut, iar tranzacţia s-a ridicat la 222 milioane de dolari. Ultima etapă prevăzută de strategia de privatizare este vînzarea prin negociere, cu selecţie de oferte, a unui pachet majoritar de cel puţin 51% din acţiuni către un investitor strategic - instituţie financiar-bancară internaţională reputată sau un grup (consorţiu) de investitori strategici din care să facă parte cel puţin o instituţie financiar-bancară internaţională reputată.
Banca Comercială are un capital social de 7.924 miliarde de lei şi a obţinut anul trecut un profit net de 160 milioane de dolari.