Interes scăzut pentru titlurile Fidelis

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2021

Interes scăzut pentru titlurile Fidelis

Subscrierile se încheie la finele acestei săptămâni

Subscrierile pentru cea de-a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis se ridicau, cu o săptămână înainte de încheierea perioadei în care populaţia le poate cumpăra din piaţa primară, la 428,3 milioane de lei, peste cele din emisiunea anterioară, dar sub subscrierile din acelaşi interval de timp ale unor operaţiuni similare anterioare derulate de Ministerul Finanţelor.

La emisiunea precedentă, încheiată în luna iulie, după primele două săptămâni de la debutul operaţiunii de piaţă, subscrierile se ridicau la 374 milioane de lei. În cazul emisiunii din martie, valoarea titlurilor de stat vândute în primele zece zile lucrătoare era de 490 milioane de lei, mai puţin de jumătate faţă de valoarea ordinelor cumulate în perioada echivalentă a emisiunii din toamna anului trecut, de circa 1,05 miliarde de lei.

Tendinţa apare într-un context în care, cu toate că în ansamblu Ministerul Finanţelor a crescut dobânzile acordate pentru titlurile Fidelis, inflaţia şi aştepările legate de inflaţie sunt în urcare, peste dobânzile oferite de titlurile de stat pentru populaţie.

Până la finele săptămânii trecute, cele mai mari subscrieri, în valoare de 224,2 milioane de lei, erau pentru titlurile cu maturitatea de un an (6 octombrie 2022) şi dobânda anuală de 3,25%. Cele cu scadenţa de trei ani şi dobânda de 3,75% pe an cumulaseră ordine de cumpărare în valoare de 76,9 milioane de lei, în timp ce pentru titlurile denominate în euro, ce au o dobândă anuală de 1,6% şi maturitatea de cinci ani, valoarea subscrierilor se ridica la 25,7 milioane de euro, echivalentul a circa 127,1 milioane de lei.

Conform ultimului raport al CFA România, publicat la finele lunii august, membrii asociaţei anticipează o inflaţie de 4,03% pentru un orizont de douăsprezece luni, peste 72% dintre participanţi anticipând majorarea acesteia în următoarele douăsprezece luni (la momentul realizării sondajului, rata inflaţiei înregistra valoarea de 3,94%).

Prognoza Băncii Naţionale a României privind inflaţia pentru trimestrul al doilea al anului viitor este de 4,2% (±1,4%), după care până în trimestrul al doilea din 2023 se anticipează o scădere cu varianţii între 3,2% şi 3,4%, conform datelor de pe site-ul BNR.

Pentru emisiunea actuală Fidelis perioada de subscriere se încheie la 1 octombrie, subscrierea minimă pentru tranşa în lei fiind de 5.000 de lei, iar pentru cea în euro de 1.000 de euro. Titlurile în lei au valoarea nominală de 100 de lei, iar cele în euro de 100 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Data alocării este 1 octombrie 2021, iar data estimată pentru intrarea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti este 7 octombrie 2021.

Prin intermediul precedentelor patru oferte de titluri Fidelis, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, peste şapte miliarde lei, echivalentul a mai mult de 1,4 miliarde euro.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. La depozitele in euro pe 5 ani dobanda este de 1.6 %, nu se ia comision, castigul nu este impozabil dar :

    - la BRD comision de 1 %  

    - la BT comision de 0, 5% 

    Poate ca la BT ar fi o afacere dar acest comision la retragerea banilor nu este fix, cine stie, poate ajunge mai mare de 1, 6 % ? 

    1. Asta,mon ami,e ca si cu pilonul II.Acum 9 ani cand am inceput eu sa cotizez,voluntar,vorba vine,ca era nanasu-meu la BRD si avea target de fraieri,leii pe care i-am dat aveau alta putere.Peste doi ani voi iesi la pensie,poate.Dar suma pe care o voi primi nu va reflecta efortul financiar pe care l-am facut cand i-am dat.Mi-am ciuntit si din pensia de stat si asta e.Dar ca sa revenim la oile noastr.,Tre' sa fii tare optimist fata de viitorul financiar al Ro,Eu si lumea in general ca sa-ti cumperi titluri pe termen lung.

      Cu S&P500 fără speranțe de a mai creste mare lucru în următorii ani, dimpotrivă, voi sta pe bonduri gov. în lei (4.5%) și euro (2%) care pe termenul ale lung de care zici, vor bate inflația și S&P500. Cât privește falimentul, ala tot vine la noi din 1985...

    La 3,75% curat e o dobanda decenta. Toata lumea vorbeste de inflatie - e vorba despre risk & reward pana la urma, si unii prefera linistea celor 3,75% vs. risc mai mare. Ca inflatia exista, asa pare, dar si daca ii tii degeaba, pierzi si mai mult...

    Pana la urma multa lume nici nu stie / nu are acces la aceste titluri... 

    1. Mi se pare de bun simt sa acoperi cea mai sumbra prognoza BNR, cel putin, cand vorbim de retail!

      S-au imprumutat de la banci cu aceeasi dobanda...

      Bonduri am si eu, dar la 4.5%, respectiv 1.85% 

      din pacate alea de 4.5% sunt cam scumpe acum, dar sunt si mai bune alea, evident!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb