Interesul investitorilor pentru aur se topeşte

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2015

Interesul investitorilor pentru aur se topeşte

Mitroi, CFA: "Aurul - plasamentul cel mai puţin atractiv, la ora actuală"

Florin Cîţu: "Poate este mai bine să cumpărăm aur, întrucât atât timp cât există bănci centrale, valoarea aurului va creşte"

Aurul nu mai străluceşte ca până acum pentru investitorii care-şi plasau economiile cumpărând metal galben, preţul acestuia atingând, în această săptămână, minimul ultimilor cinci ani.

Investitorii au continuat să renunţe la deţinerile de aur, ieri, cotaţia coborând spre minimul de luni.

Întrezărirea creşterii dobânzilor în SUA, pentru prima dată în aproape un deceniu, a scăzut atractivitatea aurului, încurajând vânzările, după scăderea masivă de luni, potrivit Reuters.

Cotaţia spot a scăzut, ieri, la 1,095,69 dolari/uncie, iar preţul futures cu livrare în august a coborât la 1,094.80 dolari/uncie.

Luni, aurul a picat la cel mai scăzut nivel din martie 2009, la 1.088,05 dolari/uncie.

Părerile specialiştilor sunt împărţite, unii dintre ei considerând că momentul actual nu este propice pentru investiţiile în aur, iar alţii fiind de cealaltă părere, potrivit căreia acum trebuie să cumpărăm metal galben, pentru că valoarea acestuia oricum va creşte.

Aurul a devenit soluţia cu cel mai redus grad de atractivitate pentru cei care doresc să-şi plaseze economiile, este de părere Adrian Mitroi, economist în cadrul CFA, care opinează că acest metal preţios reprezintă cel mai îndepărtat plasament pentru investiţii. Domnia sa apreciază că "nu mai există niciun motiv să investeşti capitalul leneş în aur, acesta fiind ultimul punct pe lista de atractivitate a investiţiilor", explicând: "Aurul are o viaţă de unul singur, iar acum a ieşit din graţiile investitorilor, care nu au motivaţii suficiente ca să-şi plaseze economiile în aur. În prezent, existând un preţ al riscului foarte mic, există tentaţia de dezintermediere, de plată a creditelor în avans, coroborată cu o achiziţie de risc, dar nu pe aur".

Metalul galben şi-a dovedit utilitatea la vârful crizei, ne-a mai spus Adrian Mitroi, menţionând că evoluţia preţului aurului este conexată cu presiunea pe dolar şi pe liră şi cu scăderea petrolului şi a monedei europene.

"Compromisul politico-economic european a lăsat victime şi în guvernul elen, şi în cel german, iar acest fapt, adăugat la ceilalţi factori, printre care şi perioada de vacanţă, reprezintă ingredientele care conduc la o încărcare uşoară de risc".

În opinia analistului economic Florin Cîţu, atâta vreme cât nu există pericol inflaţionist, este greu de crezut că vom asista la o creştere a preţului aurului, în viitorul apropiat. "Poate este mai bine ca, acum, să cumpărăm aur, pentru că, atât timp cât există bănci centrale, valoarea aurului va creşte, în următorii ani".

Dragoş Cabat, analist economic, ne-a spus că evoluţia preţului aurului este legată de soliditatea economiilor.

"Oamenii îşi refugiază plasamentele în aur în momente dificile din punct de vedere economic, iar când piaţa se stabilizează şi nu mai este volatilitate mare pe anumite segmente, aurul nu mai este ales ca investiţie. Până acum, a fost criza din Grecia, care a afectat titlurile de stat şi moneda europeană şi aurul a reprezentat un refugiu pentru investitori, iar în prezent, când situaţia pare să se stabilizeze - deşi în realitate nu cred să fie chiar aşa -, oamenii se mută pe alte segmente de investiţie", potrivit domnului Cabat.

Aurul este în strânsă legătură şi cu dolarul, cotaţia metalului galben fiind făcută în moneda americană, a adăugat Dragoş Cabat, fiind de părere că vom urma şi noi trendul internaţional pe această piaţă.

Claudiu Cazacu, şef de strategie la XTB, spune că aurul poate fi vulnerabil toamna aceasta, menţionând că perspectiva companiei pe care o reprezintă a fost şi rămâne optimistă pe termen lung (de ordinul anilor).

"Preţul aurului nu poate să reflecte decât tendinţa de scădere vizibilă în dolari, atenuată însă mult de întărirea relativă a dolarului faţă de leu, în ultima perioadă", a adăugat domnia sa.

Specialiştii ING Bank menţionează că aprovizionarea cu aur la nivel mondial a scăzut cu 0,4%, până la 1.089 de tone, în primul trimestru al acestui an.

Potrivit estimărilor ING Bank, pe piaţa globală, preţul metalului galben va continua să scadă până în cel de-al doilea trimestru al anului viitor, când o uncie de aur va costa 1.200 de dolari americani. Ulterior, trendul va fi crescător, preţul aurului ajungând la 1.500 de dolari uncia, la finalul lui 2016 şi la 1.600 de dolari la sfârşitul anului 2017. Pe parcursul anului 2017, analiştii ING Bank preconizează că aurul va costa 1.400 de dolari/uncie, în trimestrul al doilea, şi, respectiv. 1.500 de dolari uncia, în cel de-al treilea trimestru.

La noi, gramul de aur a fost cotat, ieri, la 142,3667 lei, de la 146,165 lei (valoarea de luni), după ce şi în prima zi a săptămânii preţul aurului a avut o cădere faţă de vineri, de 2,886 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mitroi rimeaza cu un ...oi.Care este diferenta prin inflatie fata de 1980 ? Adica echivalent in aur baril petrol. Acolo ne ducem cu pretul mai devreme sau mai tirziu. In rest sa speculam ca si altii ne pricepem.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb