SOCAR România nu confirmă că ar fi interesată de combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă, deşi autorităţile noastre i-au pus pe azeri la loc de cinste pe lista cu investitorii posibili să vină la Râmnicu Vâlcea.
CEO-ul SOCAR România, Hamza Karimov, a declarat, ieri, că nu are cunoştinţă de un demers oficial al SOCAR pe lângă autorităţile române, în vederea preluării combinatului Oltchim sau a rafinăriei Arpechim.
Victor Ponta a propus, săptămâna trecută, companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), în cadrul unei vizite în Azerbaidjan, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând însă că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.
Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al "Oltchim", ne-a precizat, săptămâna trecută, că nu doar Socar este interesată de combinat, ci şi KazMunaiGaz, aceste companii fiind între investitorii serioşi care şi-au depus intenţiile şi în scris.
Hamza Karimov a precizat, ieri, că SOCAR nu exclude posibilitatea continuării investiţiilor în Europa, indiferent de ţară, precizând că societatea urmăreşte, în general, strategii de investiţii în ţările prietene şi care îşi doresc aceste investiţii.
În urma vizitei premierului în Azerbaidjan, presa a relatat că Socar ar fi interesată şi de rafinăria Arpechim, pe lângă Oltchim.
Azerii de la Socar şi-au mai arătat interesul faţă de Oltchim de-a lungul timpului, însă nu au participat la privatizare.
În trecut, au existat negocieri între SOCAR şi acţionarul minoritar al combinatului, PCC, pentru stabilirea unei asocieri în vederea preluării "Oltchim".
Pe lângă PCC (acţionar minoritar semnificativ al "Oltchim", cu o participaţie directă şi indirectă de aproape 33%), printre investitorii interesaţi de combinatul vâlcean se mai numără fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital", "SCR Grup", deţinut de Ştefan Vuza, dar şi alte companii.