Moneda unică europeană a scăzut ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, în urma anunţului Eurostat privind creşterea şomajului din zona euro până la un nou nivel record în luna mai. În condiţiile date, euro s-a depreciat în raport cu 14 din cele 16 valute ale partenerilor comerciali majori ai regiunii. Declinul a venit după ce, la finele săptămânii trecute, moneda împărţită de 17 state din UE a câştigat teren în urma rezultatului summit-ului de la Bruxelles, care a dat speranţe în privinţa soluţionării crizei datoriilor.
Euro a coborât cu 0,7% la ora 10.41, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2573 dolari. În ultima zi a săptămânii trecute, moneda unică urcase cu 1,8% faţă de dolar, avansul fiind cel mai important din 27 octombrie 2011 până la momentul respectiv.
Deprecierea euro a fost determinată, ieri, şi de faptul că Finlanda a informat că nu va permite ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM) să cumpere obligaţiuni de pe pieţele secundare, în pofida acordului recent al liderilor UE privind activarea acestui instrument în vederea stabilizării pieţelor. La rândul său, Olanda se opune acestei idei.
Piaţa valutară are în atenţie, săptămâna aceasta, şedinţa consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), programată pentru data de 5 iulie. Analiştii aşteaptă reducerea dobânzii cheie a BCE cu cel puţin 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%. Dobânda BCE s-a mai aflat la nivelul de 1% (minim record) în perioada mai 2009 - aprilie 2011, după care a fost majorată de două ori anul trecut, în aprilie - la 1,25%, şi în iulie - la 1,5%, revenind la 1%, în luna decembrie a anului trecut.
În luna aprilie din anul curent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) îndemna BCE să reducă dobânda de referinţă şi să utilizeze în continuare măsurile de susţinere a sistemului bancar.