Intervenţie de chirurgie female-to-male, realizată în premieră în cadrul Spitalului Arcadia din Iaşi

T.B.
Miscellanea / 9 ianuarie

Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică, Arcadia

Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică, Arcadia

Echipa de specialişti din cadrul Reţelei Medicale Arcadia a finalizat cu succes o operaţie de afirmare a genului pentru un pacient în vârstă de 19 ani, se arată într-un comunicat al Arcadia, remis redacţiei. Intervenţia chirurgicală a avut loc la Spitalul Arcadia din Iaşi, a durat 3 ore şi reprezintă un răspuns direct din partea echipei medicale Arcadia la nevoile persoanelor transgender care optează pentru această procedură medicală, precizează sursa citată.

Din echipa de intervenţie au făcut parte, aşa cum arată datele comunicatului:

"Dr. Radu Iulian, medic primar Chirurgie generală;

Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică;

Dr. Bogdan Ţuţuianu, medic primar Anestezie - Terapie Intensivă şi Directorul Spitalului Arcadia."

Studiile arată că persoanele transgender care trec printr-o operaţie de afirmare a sexului obţin beneficii pe termen lung în ceea ce priveşte sănătatea mintală, transmite sursa indicată. Anual, probabilitatea ca o astfel de persoană să mai aibă nevoie de tratament psihologic a scăzut cu aproximativ 8% după ce a trecut printr-o procedură de afirmare a sexului, potrivit sursei. Cu toate acestea, procedurile de schimbare a sexului sunt destul de rare în România în timp ce la nivel internaţional numărul acestora a crescut, precizează sursa menţionată.

Potrivit Statista, în anul 2019, media europeană a persoanelor care au admis că şi-au făcut o operaţie de afirmare a genului era de 27%. În schimb, procentajul acestor pacienţi a fost mai mare decât media europeană în ţări precum Finlanda, Danemarca (29%), Belgia (35%), Malta, Regatul Unit, Suedia, Cehia (36%), Luxembourg (42%), Germania, Austria (46%) şi Olanda (48%), informează sursa.

Pentru o lungă perioadă de timp, pacientul a purtat o bustieră care a ajutat la aplatizarea sânilor tocmai pentru a-şi contura toracele într-unul mai apropiat de cel masculin, arată datele comunicatului. În paralel, a urmat un tratament hormonal care a condus la accentuarea pilozităţii. Intervenţia a fost complexă şi a presupus o procedură de mastectomie şi masculinizare a toracelui, potrivit sursei indicate.

În prima etapă, a avut loc operaţia de mastectomie subcutanată bilaterală cu dublă incizie, completată de o procedură de liposucţie, redistribuirea lambourilor cutanate şi redefinirea pectoralului, transmite sursa. Complexul areolo-mamelonar a fost redimensionat şi repoziţionat mai înalt pentru a păstra reperele masculine care au completat la armonizarea procesului de masculinizare a toracelui, potrivit comunicatului. La succesul intervenţiei au contribuit cei 15 ani de activitate marcată de o serie importantă de premiere medicale şi tehnologia de ultimă generaţie disponibilă în cadrul Reţelei Medicale Arcadia, informează specialiştii clinicii.

Potrivit comunicatului "Chirurgia de afirmare a genului se referă la intervenţii care contribuie la trecerea spre genul autoidentificat. Opţiunile de afirmare a sexului pot include chirurgia facială, intervenţia din zona toracelui şi a sânilor sau din zona genitală. Intervenţiile de chirurgie transgender sunt precedate de protocoale specifice de tratament şi evaluări riguroase care conduc la un dosar medical amplu, bază a unui aviz pentru intervenţia chirurgicală şi a unui proces extins de transformare la nivel psihic, hormonal şi fizic. În cazul intervenţiei de chirurgie transgender female-to-male, chirurgia reconstructivă a feţei are rolul de a masculiniza trăsăturile faciale. Obiectivul principal al chirurgiei sânilor este acela de îndepărta ţesutul mamar şi de a masculiniza şi această zonă. Nu în ultimul rând, chirurgia genitală transformă şi reconstruieşte organele genitale." - Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică, Arcadia.

În România, pacienţii care doresc să efectueze operaţii de afirmare a sexului au nevoie, într-o primă fază, de un raport de evaluare psihologică întocmit de un psihiatru sau de un specialist în domeniul sănătăţii mintale, menţionează sursa indicată. Acest raport primeşte avizul din partea medicului specialist după ce pacientul este pe deplin conştient şi hotărât să parcurgă tratamentele chirurgicale pentru intervenţiile de afirmare a sexului, arată datele comunicatului.

Odată cu obţinerea acestui aviz şi după ce pacientul urmează o serie de investigaţii medicale care să-l declare sănătos şi apt pentru suportarea acestor intervenţii, poate începe tratamentele chirurgicale pentru schimbarea de sex şi, după caz, vizitele la endocrinolog în vederea administrării unui tratament hormonal, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    Ingrozitor. Oare medicii acestia isi dau seama ca au nenorocit acea persoana?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb