INTERVIU CU MINISTRUL ECONOMIEI DANIEL CHIŢOIU: "Responsabilii pentru situaţia actuală de la Oltchim vor fi traşi la răspundere"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2012

"Responsabilii pentru situaţia actuală de la Oltchim vor fi traşi la răspundere"

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, este încrezător că privatizarea Oltchim nu va eşua. Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu, că Ministerul Economiei are, pentru Oltchim, un adjudecatar, care a îndeplinit absolut toate condiţiile de participare şi a oferit o sumă mult peste aşteptări. Minis­trul Economiei a subliniat că toţi cei res­ponsabili pentru situaţia în care a ajuns Oltchim vor fi traşi la răspundere. Domnia sa ne-a explicat că Oltchim nu va primi niciun ban din privatizare, pentru că Dan Diaconescu s-a angajat să aducă sume mari pentru asigurarea capitalului de lucru. Ministrul Chiţoiu ne-a mai spus că PCC a condiţionat conversia creanţelor AVAS, cerând ca aceasta să aibă loc în intervalul de timp cuprins între data desemnării adjudecatarului şi data încheierii tranzacţiei.

PCC a condiţionat conversia creanţelor AVAS

Oltchim nu va primi niciun ban din privatizare

Reporter: Domnule ministru, care este data limită pentru virarea banilor de către cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la Oltchim? Dacă Dan Diaconescu nu vine cu banii în timpul necesar, care sunt consecinţele din toate punctele de vedere? Va fi reluat procesul de privatizare sau OPSPI va negocia cu următorul calificat?

Daniel Chiţoiu: Conform ofertei de cumpărare, banii trebuie viraţi la data semnării contractului, iar conform caietului de sarcini acest contract se semnează în zece zile de la data desemnării adjudecatarului.

În cazul în care adjudecatarul nu plăteşte banii, vorbim de consecinţe de natură penală. Vorbim de inducerea în eroare a comisiei de privatizare, de înşelăciune.

La Oltchim există o componentă socială extrem de importantă. Nimeni nu se poate juca cu aşa ceva, cu speranţele salariaţilor, cu destinele a zeci de mii de oameni.

Dacă se va întâmpla aşa ceva, procesul va fi reluat. Dar, daţi-mi voie să vă spun că, în acest moment, noi nu ne gândim la aşa ceva. Avem un adjudecatar care a îndeplinit absolut toa­te condiţiile de participare, a oferit o sumă mult mai mare decât ne aşteptam şi s-a angajat să aducă în Oltchim sume mari pentru asigurarea capitalului de lucru.

Reporter: Ce se va întâmpla cu cele două creanţe nevândute? Exis­tă vreo posibilitate ca AVAS/Electrica să solicite plata de urgenţă şi, implicit, Oltchim să intre în insolvenţă?

Daniel Chiţoiu: Da, posibilitatea există, însă nu credem că este în interesul nimănui. Interesul statului este acela de a-şi recupera creanţele la valoarea nominală. În plus, până acum, în urma discuţiilor nu s-a pus această problemă.

Reporter: Legat de procedura de privatizare şi de conversia creanţelor, care au fost acele condiţii cerute de PCC, care au determinat soluţia actuală de privatizare a Oltchim?

Daniel Chiţoiu: Înainte de toate, daţi-mi voie să vă spun că, în vederea derulării aces­tui proces de privatizare, care conform angajamentelor cu FMI avea termen în luna aprilie, în luna decembrie a anului 2011 a fost selectată, de Guvernul Boc, o firmă de consultanţă recunoscută la nivel internaţional - PricewaterhouseCoopers. Această companie a oferit consultanţa în elaborarea strategiei de privatizare precum şi în realizarea întregii documentaţii care a stat la baza procedurii de privatizare.

PCC a condiţionat conversia creanţelor cerând ca aceasta să aibă loc în intervalul de timp cuprins între data desemnării adjudecatarului şi data încheierii tranzacţiei. Acest lucru a condus la ideea că PCC urma să fie desemnat câştigător şi, mai mult decât atât, ar fi devenit proprietar fără să dea un singur leu pe creanţe, achiziţionând doar pachetul de acţiuni. Nu puteam accepta aşa ceva. Aşa cum nici PCC nu a acceptat ca această conversie să se facă fără acea condiţie. Astfel că, în 10 august, PCC a trimis o scrisoare prin care anunţa că va vota împotriva conversiei în cadrul AGEA din 10 septembrie, iar pentru realizarea conversiei este nevoie de votul acţionarilor care să deţină împreună două treimi din capitatul social al combinatului (n.r. statul este proprietar pe doar 54,8% din acţiunile Oltchim).

Reporter: Va fi tras la răspundere fostul director general al Oltchim pentru managementul dezastruos de la combinat?

Daniel Chiţoiu: Toţi cei responsabili pentru situaţia în care a ajuns Oltchim vor fi traşi la răspundere. Nu doar unul. Am demarat deja, împreună cu Ministerul Finanţelor, controale la Oltchim, în urma cărora vom lua toate măsurile care se impun.

Reporter: Dacă privatizarea eşuează din diverse motive care nu ţin de Ministerul Economiei, FMI v-a sugerat să demaraţi procedura de faliment/insolvenţă?

Daniel Chiţoiu: V-am mai spus: nu avem motive să ne gândim la eşuarea privatizării. Dar, ca să vă răspund la întrebare, dacă eşuează vom renegocia.

Reporter: Împrumutul pe care Guvernul intenţionează să-l acorde Oltchim din banii cumpărătorului este sau nu ajutor de stat, care trebuie notificat Comisiei Europene? Care este motivul pentru care Ministerul Economiei propune Guvernului o astfel de măsură?

Daniel Chiţoiu: Împrumutul de care s-a vorbit reprezintă un ajutor de salvgardare, acordat doar pe o perioadă de şase luni, la dobânda pieţei, care trebuie doar notificat Comisiei Europene, fără să fie nevoie de acceptul acesteia. După şase luni, societatea returnează banii. Aşadar, nu se poate pune problema unui ajutor de stat.

La această măsură s-a lucrat deja de ceva timp, dinainte de momentul vânzării acţiunilor. Documentaţia era în lucru, la momentul licitaţiei, rolul acestei măsuri fiind acela de a asigura banii pentru repornirea activităţii şi plata salariilor.

În acest moment însă, când avem un adjudecatar în persoana lui Dan Diaconescu, un adjudecatar care prin oferta depusă s-a angajat să aducă sume foarte mari pentru asigurarea capitalului de lucru, nu mai putem vorbi de niciun împrumut.

Reporter: Având în vedere acest show mediatic creat de Dan Diacones­cu, credeţi că va mai participa vreun investitor străin la celelalte privatizări?

Daniel Chiţoiu: Investitorii străini nu se uită la aşa ceva. Ei sunt interesaţi de chestiuni economice, de datele financiare ale societăţii, se uită la modul în care statul român îşi îndeplineşte toate obligaţiile, la cât de corect se desfăşoară licitaţiile.

Reporter: Există suspiciuni că Dan Diaconescu face jocurile preşedintelui Traian Băsescu prin această privatizare. Cum comentaţi?

Daniel Chiţoiu: Noi nu avem nicio suspiciune. Prin urmare, nu am ce să comentez.

Reporter: Premierul Victor Ponta a spus că veţi răspunde cu capul pentru această privatizare. Mai mult, l-aţi informat pe Victor Ponta că există 12 investitori interesaţi de Oltchim. Vă veţi da demisia, dacă privatizarea eşuează?

Daniel Chiţoiu: Faptul că au fost mai mulţi potenţiali investitori care au cumpărat caietele de sarcini decât participanţi finali la licitaţie nu ţine de Ministerul Economiei sau de ministru. Haideţi să aşteptăm şi să vedem.

Reporter: Potrivit legislaţiei europene, autorităţile nu pot impune niciun fel de condiţii post-privatizare cumpărătorului. Mai bine spus, cumpărătorul, dacă achită suma, poate să facă orice cu achiziţia. Ce modalităţi are în vedere statul român pentru a se apăra împotriva unor astfel de acţiuni, având în vedere că atât la Râmnicu Vâlcea, cât şi la Arpechim există o bombă socială?

Daniel Chiţoiu: Din momentul în care am intrat în Uniunea Europeană, avem obligaţia să respectăm legislaţia europeană. Iar această legislaţie spune foarte clar că nu poţi împiedica pe nimeni să participe la o licitaţie atât timp cât îndeplineşte toate condiţiile şi nici nu poţi pune condiţii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Responsabilii vor fi trasi la raspundere corespunzatoare cu responsabilitatea.....etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb