Grupul bancar italian Intesa Sanpaolo SpA încearcă să preia pachetul de 20% pe care nu îl deţine la ALEXBANK din Egipt, în cadrul planului său de a-şi spori investiţiile în Egipt şi de a se extinde pe segmentul de finanţare a proiectelor mici şi mijlocii, anunţă egypttoday.com.
Negocierile cu guvernul egiptean sunt în fază iniţială, potrivit presei locale, care îl citează pe şeful diviziei subsidiarelor internaţionale din cadrul ALEXBANK, Marco Rottigni.
Anunţul vine în condiţiile în care Egiptul are un program de oferte publice iniţiale (IPO) prin care să pună la dispoziţia investitorilor strategici participaţii în 35 de companii de stat până în 2024. Acest program are ca ţintă strângerea a 5 miliarde de dolari până în iunie 2024.
La începutul lui 2006, Egiptul a vândut 80% din ALEXBANK pentru 1,6 miliarde de dolari către Sanpaolo IMI. În anul următor, Sanpaolo IMI a fuzionat cu Banca Intesa, dând naştere celui mai mare grup bancar actual din Italia, Intesa Sanpaolo.
Intesa Sanpaolo deţine 80% din ALEXBANK după ce, în 2020, a răscumpărat un pachet de 9,75% pe care îl vânduse către International Finance Corporation într-o tranzacţie evaluată la 161,8 milioane de dolari.
• Intesa Sanpaolo are permisiunea să-şi vândă activele din Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, la finele săptămânii trecute, un decret prin care Intesa Sanpaolo poate să-şi vândă activele din Rusia, conform Reuters.
Conform decretului datat 28 septembrie şi publicat vineri pe site-ul Guvernului de la Moscova, Rusia îi permite băncii Intesa să vândă, direct sau indirect, 100% din acţiunile afacerii locale.
Reprezentanţii Intesa nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii pe marginea informaţiei.
Intesa Sanpaolo şi-a înjumătăţit în 2022 expunerea brută la Rusia la 2,5 miliarde de euro (2,8 milioane de dolari), din care 1,6 miliarde de euro au fost împrumuturi acordate clienţilor ruşi. Banca avea aproximativ 980 de angajaţi în Rusia, în 28 de sucursale, la începutul conflictului din Ucraina (februarie 2022), iar ulterior a oprit finanţarea către clienţii ruşi şi nu a mai făcut noi investiţii în activele din Rusia.
Din 2022, Intesa a încercat să-şi reducă legăturile cu Rusia, ţară în care a finanţat proiecte majore de investiţii.