ÎNTR-UN AN DIFICIL CA 2009: Băncile încă speră să obţină câştiguri ridicate

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 februarie 2009

Băncile încă speră să obţină câştiguri ridicate

Provizioanele în creştere umbresc visele băncilor

Băncile prezente ţara noastră îşi propun să obţină profituri ridicate chiar şi în acest an, în ciuda condiţiilor nefavorabile în care se află economia românească, aproape ignorând faptul că în primele două luni din acest an creditarea a încetinit semnificativ, iar perspectivele nu se anunţă tocmai bune.

Pe de altă parte, analiştii străini consideră că riscurile pe care băncile şi le asumă, în special subsidiarele din ţara noastră ale băncilor străine, sunt ridicate. De asemenea, aceştia mai sunt de părere că expunerile băncilor în ţările din Europa Centrală şi de Est sunt cele mai ridicate.

De pildă, estimările Volksbank România arată o creştere de 22% a profitului în acest an, deşi provizioanele de risc pe care banca le va face în acest an se vor dubla, până la 68 milioane de euro. Anul trecut, Volksbank a înregistrat, înainte de impozitare, un profit de 37,8 milioane de euro.

De asemenea, repezentanţii BRD - Groupe Societe Generale au spus, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe 2008, că banca va continua să obţină profit şi în acest an, în ciuda faptului că perspectivele nu sunt tocmai favorabile.

BRD - Groupe Societe Generale, a doua bancă de pe piaţa autohtonă după valoarea activelor, a obţinut, anul trecut, un profit net consolidat de 1,364 miliarde de lei (aproximativ 370 milioane de euro). Excluzând câştigul obţinut din vânzarea participaţiei la Asiban, profitul net consolidat al BRD este de 1,138 miliarde lei (aproximativ 309 milioane de euro).

Oficialii Băncii Transilvania au evidenţiat, tot cu ocazia prezentării rezultatelor pe 2008, că vor susţine, în continuare, o politică de provizionare riguoasă, dar se arată încrezători şi pregătiţi să facă faţă provocărilor anului 2009.

Banca Transilvania a înregistrat în 2008 un profit net de 398,23 milioane de lei, însă din această sumă 222,5 milioane de lei au reprezentat câştigul din vânzarea participaţiei deţinute la "Asiban".

Datele prezentate recent de Banca Naţională a României (BNR) ne arată că, în ianuarie 2009 faţă de decembrie 2008, creditul neguvernamental în lei a crescut cu 0,1% (-1,1% în termeni reali), iar creditul neguvernamental în valută s-a majorat cu 7,2% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,1%).

De la începutul acestui an bancherii au propus Băncii Naţionale a României numeroase măsuri de fluidizare a activităţii de creditare. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, ne-a explicat, la începutul lui februarie, că, în prezent, propunerile venite din partea băncilor privind fluidizarea creditării se discută, însă nu toate sunt oportune.

Totuşi, o evaluare mai bună a şanselor pe care băncile le au să obţină câştiguri semnificative şi în 2009 o vom putea face abia după ce vom analiza rezultatele băncilor pe primul trimestru din acest an.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb