Conform estimărilor, în 2011, economia ţării noastre este posibil să fi crescut cu peste 2%, ceea ce ar fi mai mult decât UE şi aproape cât Germania, se arată într-un comunicat de presă transmis redacţiei. În anul curent evoluţia depinde extrem de mult de ceea ce se întâmplă în Europa.
Datele semnal urmează a fi cunoscute în 15 februarie, după anunţul Institutului de Statistică. Conform estimărilor, ţara noastreă ar putea să fi înregistrat în 2011 un avans economic mai solid decât cel de 1,6% al Uniunii Europene în ansamblul său, apropiindu-se chiar de performanţa Germaniei, care a avut o creştere de 3%.
Faţă de anul trecut, o încetinire este însă aşteptată în anul curent. În 2012, România ar putea înregistra un avans al PIB de 1,4% dacă Europa va reuşi să calmeze pieţele şi să evite transmisia tensiunilor din pieţele financiare în economia reală. Evoluţia industriei locale este legată de cererea de export şi aceasta ar avea de suferit dacă Europa nu cade de acord asupra unor măsuri care să limiteze efectele negative ale crizei actuale şi să restabilească încrederea companiilor şi consumatorilor. În plus, pentru a asigura cofinanţarea proiectelor sprijinite de UE, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, băncile joaca un rol central.
Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, a afirmat: "Situaţia pietelor financiare trebuie să se stabilizeze pentru a permite băncilor să aibă atât relaxarea, cât şi resursele financiare pentru a alimenta sucursalele din Est. Scenariul unei intrări a Greciei în incapacitate de plată ar putea bulversa pieţele financiare, conducând la extinderea crizei către Italia, Spania, afectând astfel întreaga zonă Euro şi, în proporţii diferite, restul Europei, astfel încât România ar putea înregistra o performanţă semnificativ mai slabă, riscând contracţia economiei"..