• Nu se ştie cui aparţine "Tubinox": "Tenaris Silcotub" susţine că din 8 august nu mai este acţionarul majoritar al "Tubinox". La rîndul său, AVAS afirmă că nu a reintrat în proprietatea pachetului majoritar
Salariaţii din cadrul SC "Tubinox" SA Bucureşti au declanşat în data de 3 noiembrie grevă generală pe termen nelimitat. Cauza principală priveşte neplata drepturilor salariale cuvenite pe ultimele trei luni. Angajaţii au protestat în faţa Parlamentului, sediului central AVAS şi sediului de la Bucureşti al acţionarului majoritar "Tenaris-Silcotub" Zalău. Zece dintre salariaţi au intrat în greva foamei începînd de ieri.
Sindicatul a dat în judecată întreprinderea pentru recuperarea banilor dar la "Tubinox" nu există o conducere, care să reprezinte societatea. Consiliul de Administraţie are un singur membru. Acesta este societatea "Nakasu Trading Com" cu sediul în Panama şi de care sindicaliştii nu reuşesc să dea. Nici reprezentanţii "Tenaris-Silcotub" nu sînt dispuşi să negocieze conflictul de muncă.
Mai mult, "Silcotub" insistă că ei nu mai sînt proprietarii "Tubinox" din 8 august 2005 şi trimit sindicatul să negocieze cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Statul român şi-a asumat obligaţia să şteargă datoriile acumulate înaintea semnării contractului de privatizare. Din păcate acest termen a fost deja prelungit de nouă ori, ceea ce a dus la situaţia inevitabilă de a înapoia < Tubinox > la AVAS," ne-a declarat Johanna Fritz, reprezentant "Tenaris-Silcotub".
De cealaltă parte, AVAS susţine că ei nu au reintrat încă în proprietatea "Tubinox". În tot acest timp 114 oameni nu îşi primesc banii.
Cel mai grav este faptul că de un an şi jumătate întreprinderea nu produce nimic. Salariaţii au făcut doar curăţenie şi pază. Deşi nu aveau activitate, cu atît mai puţin profit, "Tenaris-Silcotub" trimitea bani pentru salarii fără să se îngrijoreze prea mult pentru ceea ce se întîmplă acolo. În schimb, au luat utilaje pe care le-au dus la fabrica din Zalău, sub pretextul că le închiriază, potrivit domnului Niculae Pavelescu, preşedintele Sindicatului "Tubinox".
Cel mai grav este faptul că de un an şi jumătate întreprinderea nu produce nimic. Salariaţii au făcut doar curăţenie şi pază. Deşi nu avea activitate, cu atît mai puţin profit, "Tenaris-Silcotub" trimitea bani pentru salarii fără să se îngrijoreze prea mult pentru ceea ce se întîmplă acolo. În schimb, au luat utilaje pe care le-au dus la fabrica din Zalău, sub pretextul că le închiriază, potrivit domnului Niculae Pavelescu, preşedintele Sindicatului "Tubinox". Domnia sa ne-a mai declarat că au venit la întreprindere potenţiali clienţi pentru produsele întreprinderii (în special ţevi de oţel) dar practic nu au cu cine discuta. Societatea nu are un preşedinte, un director sau un altfel de responsabil, competent să negocieze contractele şi să-şi asume răspunderea pentru îndeplinirea lor. Domnul Pavelescu a adăugat că aceşti potenţiali clienţi sînt dispuşi chiar să plătească comenzile în avans, dat fiind faptul că angajaţii nu şi-au primit banii de mult timp.
Este incredibil cum o întreprindere valoroasă a fost dată de Stat unei societăţi care nici nu se sinchiseşte de ea. Contractul semnat acum doi ani între APAPS şi "Silcotub" avea clauze foarte clare privind investiţiile, contractul colectiv de muncă, activitatea în general. Potrivit APAPS, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor cumparătorul va plăti o penalitate egală cu 20% din valoarea scutirilor obţinute prin ordinele comune.
"Tenaris-Silcotub" lasă impresia că vrea să falimenteze un competitor, deşi susţine că a investit trei milioane de dolari la "Tubinox". Sau poate că grupul italian "Tenaris", cu o cotă de piaţă mondială de aproximativ 30%, a "uitat" pur şi simplu de o întreprindere cu un istoric şi un potenţial impresionant.
Obiectul principal de activitate al SC "Tubinox" SA îl constituie fabricarea produselor metalice, obţinute prin deformare plastică, producţia de ţevi din oţel, producerea şi comercializarea ţevilor din oţel inoxidabil şi aliat, fără sudură, extrudate la cald şi laminate sau trase la rece. Capitalul social este 154,3 miliarde lei vechi, iar numărul angajaţilor de 114.
În septembrie 2003, "Silcotub" Zalău a cumpărat cu aproape două milioane de euro pachetul majoritar de acţiuni de la Stat. Înaintea semnării contractului de vînzare cumpărare APAPS deţinea 99,49% din acţiuni, iar alţi acţionari rezultaţi în urma Programului de Privatizare în Masă 0,51% din acţiuni. "Silcotub" a fost singura care a depus o ofertă de cumpărare.
"Silcotub" era deţinută în decembrie 2003 de compania britanică "Tubman International" Ltd, care a fost preluată ulterior de italienii de la "Tenaris".