Introducerea taxelor vamale la exportul de buştean din Rusia va dezechilibra piaţa europeană a lemnului

R.P.
Ziarul BURSA #Companii / 30 ianuarie 2008

Introducerea taxelor vamale la exportul de buştean din Rusia va dezechilibra piaţa europeană a lemnului

Introducerea taxelor vamale la exportul de buştean din Rusia începând din 2009 va crea un dezechilibru pe piaţa europeană a lemnului şi va conduce la o creştere a preţului la răşinoase cu cel puţin 20%, a declarat ieri directorul comercial al RNP, Cristian Apostol. "Rusia va introduce anul viitor taxe vamale la exportul de buştean, care vor pleca de la 50 de euro/metru cub, dar vor putea ajunge şi la 300 de euro. Această măsură va afecta semnificativ preţurile la răşinoase pe piaţa europeană, deşi pentru Romsilva ar putea avea efecte benefice în condiţiile în care, la ora actuală, preţurile la aceste sortimente stag­nează", a precizat Apostol, citat de Rompres. Principalii importatori de buştean din Rusia sunt ţările nordice, Finlanda, Norvegia, dar şi Germania şi Austria, care vor avea nevoie de lemn pentru capacităţile de prelucrare şi care se vor putea orienta către piaţa româneas­că. Potrivit directorului RNP, în 2008, preţul lemnului va fi dictat de piaţă, în general de preţurile de pornire din cadrul licitaţiilor.

"Preţul la lemn va creşte numai în funcţie de licitaţii, noi nu le vom mări în 2008. Dacă există o creştere a preţului de pornire atunci poate exista o astfel de evoluţie în acest an", a spus Cristian Apostol. Aces­ta estimează pentru 2008 o uşoară creştere a preţului la răşinoase, dar nesemnificativă, de numai 5 la sută, în condiţiile în care acesta a crescut de la 155 lei în 2004, la 194 lei/mc în 2007.

"În 2008, preţul stejarului îşi va menţine creşterea în piaţă, de 10-15 la sută. În ultimii ani, furnirul de stejar a avut cea mai mare creştere, de la 930 lei/metru cub în 2004 la 1.390 lei/metru cub anul trecut", a explicat Apostol. În privinţa buşteanului de fag, preţurile vor stagna în 2008, acestea înregistrând o scădere de la 156 lei/mc în 2004 la 158 lei/mc în 2007. "Fagul este specia pe care Romsilva o deţine în administrare în proporţie de 46 la sută, iar preţul este dictat de cursul euro-dolar şi de tendinţele din industria mobilei. Dacă în anul 2000 acest sortiment a atins un preţ maxim, de 200 de dolari/metru cub, după acest an indus­tria mobilei a dictat culori mai închise - de stejar sau cireş - iar preţurile la fag au căzut pe piaţa europeană", a subliniat directorul Romsilva. Pentru furnirul de cireş, care este şi cel mai scump, recordul s-a înregistrat în 2000 cu pun preţ de 4.000 dolari/mc. În 2007 preţurile de vânzare la cireş au fost de 1.700 lei/mc. La ora actuală, Romsilva vinde aproximativ 50 la sută lemn sub formă de buştean şi restul pe picior, dar intenţionează să crească raportul la 60 la sută în favoarea buştenilor deoarece câştigurile sunt aproape duble. Veniturile Romsilva provin în proporţie de 75-80 la sută din vânzarea de lemn. Romsilva prelucrează o cantitate mică de cherestea, doar 100.000 mc, din care 50.000 m.c. se orientează către export în ţările arabe.

"Romsilva mai deţine 88 unităţi de prelucrare a buştenilor, dar numai 10 sunt performante la ora actuală", a spus Apostol. Romsilva organizează anual două mari licitaţii de buştean la două depozite ale direcţiilor silvice, Timiş şi Arad, unde pune la vânzare cantităţi mari de buştean, pe sortimente şi de foarte bună calitate şi unde participă nu numai firme de pe piaţa internă, ci şi de pe cea externă. Romsilva vinde anual în jur de 5 milioane mc buştean, din care 15-20.000 mc pe an în acest sis­tem de licitaţii performante pe sortimente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb