ÎNVĂŢĂMÂNT An şcolar nou, probleme vechi

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 16 septembrie 2013

An şcolar nou, probleme vechi

Noul an şcolar începe astăzi, cu nenumărate probleme nerezolvate, cu mai multe schimbări de ultimă oră, dar şi cu numeroase speranţe, cele mai multe nefondate. Reformarea profundă a sistemului de învăţământ este imperios necesară, până acum miniştrii mulţumindu-se doar să "modifice schimbările" predecesorilor. Rezultatele de la Capacitate, dar mai ales de la Bacalaureat din această vară nu sunt dătătoare de speranţe.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a prezentat săptămâna trecută în faţa membrilor Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă şi sport a Camerei Deputaţilor şi a reprezentanţilor Grupului minorităţilor naţionale din Parlament noutăţile privitoare la anul şcolar 2013-2014. Elevii au un an întreg să le afle, oricum sunt şanse mari să apară modificări şi pe parcurs. Conform comunicatului postat pe site-ul ministerului, deja s-au înregistrat primele succese, în privinţa înscrierii elevilor în clasa pregătitoare, iar monitorizarea efectivă a procesului de învăţământ va fi intensificată: "Ministrul a adus la cunoştinţa parlamentarilor modificările legate de calculul mediei de admitere în învăţământul liceal, respectiv scăderea ponderii mediei generale a celor patru ani de liceu, la 25%, în favoarea mediei primite la Evaluarea Naţională la finalul clasei a VIII-a, la 75%. Ministrul Educaţiei a precizat că acest an va marca o monitorizare mai atentă, din partea comunităţii şcolare, a activităţii de predare - învăţare derulate în clasă, pentru a remedia din timp lacunele sesizate. În acest sens, ministrul a arătat că MEN va introduce un sistem de evaluare naţională constantă - clasa a II-a, clasa a IV-a, clasa a VI-a. Ministrul le-a prezentat parlamentarilor programul de revizuire a curriculumului naţional, pe toate segmentele învăţământului preuniversitar şi de introducere a manualelor noi, adaptate curricumului, care vor avea şi suport digital. Ministrul Remus Pricopie a precizat că unităţile şcolare sunt pregătite să-şi primească elevii, iar în clasa pregătitoare, ca prim nivel din sistemul obligatoriu de învăţământ, s-a reuşit atragerea mult mai multor copii, comparativ cu anul anterior. Realitatea din teren este puţin diferită, existând sute de şcoli care nu sunt tocmai pregătite să-i primească pe elevi. Conform Mediafax, cu câteva zile înainte de deschiderea noului an şcolar, în niciuna din cele peste o sută de şcoli şi grădiniţe din Ploieşti nu s-au făcut lucrări de reparaţii curente. Motivul nu îl constituie lipsa banilor, ci faptul că autorităţile locale nu au făcut la timp demersuri pentru a derula procedurile de achiziţie publică necesare efectuării acestor lucrări astfel încât reparaţiile să fie făcute înainte de 16 septembrie. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, a declarat săptămâna trecută că în judeţ există 11 şcoli şi grădiniţe care vor intra în noul an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Timiş Halasz Francisc a recunoscut, de asemenea, că există unităţi de învăţământ din judeţ care nu au autorizaţie de funcţionare, însă o parte dintre acestea urmează să primească avizele. Şi în Capitală lucrările de reparaţii au întârziat la 46 de şcoli, multe unităţi de învăţământ intrând în anul şcolar cu probleme de risc seismic, iar peste 10% din şcolile Bucureştiului nu au obţinut încă avizul sanitar. Acestea sunt doar câteva exemple.

Realizările anului trecut, marcate cel mai bine la examenele de Capacitate şi Bacalaureat, nu sunt unele de top, dar cu siguranţă că vor fi folosite ca sistem de referinţă în vara anului 2014. La examenul de capacitate, 123.192 de elevi, reprezentând 75,89%, au obţinut note peste 5. Promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune a fost de 55,4% înaintea contestaţiilor şi de 56,4% după soluţionarea contestaţiilor, iar la a doua sesiune au promovat 21,5% dintre candidaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb