Presiunea pusă de sindicatele din învăţământ pe guvern începe să dea roade. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că astăzi va avea loc o întâlnire la care vor participa sindicatele şi premierul Victor Ponta, în care tema principală de discuţie va fi creşterea salariilor din sistemul de învăţământ. Conform declaraţiilor ministrului Cîmpeanu la întâlnire e posibil să participe şi miniştrii Muncii şi Finanţelor, Rovana Plumb, respectiv Eugen Teodorovici.
Sindicaliştii susţin că nu doresc să "forţeze mâna" nimănui, dar unele decizii luate în această vară de către Guvern îi determină să aibă luări de poziţie cât mai tranşante. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu consideră că în ultimele zile Guvernul Ponta a făcut mai multe greşeli: "Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal şi aveau loc creşteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greşeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizaţiile demnitarilor, a urmat apoi creşterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna. Noi nu am fost împotriva măririi salariilor din sănătate, pentru că e corect ca medicii să aibă venituri mai mari, dar era corect ca lucrurile să fie făcute la pachet, chiar dacă procentul de creştere ar fi fost mai mic în educaţie. Nu ar fi fost nicio problemă. Vrem să îl întrebăm pe premier ce se mai întâmplă cu Legea salarizării, vrem să ştim exact de când de aplică. Doleanţa noastră este să putem primi o suplimentare de 10 - 15 la sută, eventual să se aplice o primă tranşă din Legea salarizării din acest an. Trebuie găsită o soluţie echitabilă, care să nu producă dezechilibre şi nemulţumiri".
În cazul în care rezultatul întâlnirii de astăzi nu va fi unul favorabil, liderii sindicatelor din învăţământ consideră că, având în vedere nemulţumirile care există în sistem, protestele de amploare sunt inevitabile.Sindicatele din învăţământ, împreună cu ministrul Sorin Cîmpeanu au formulat o serie de propuneri de modificare a proiectului Legii salarizării prezentat de Ministerul Muncii.