• Update 15:17 Remus Pricopie: "Concedierea învăţătoarei a fost corectă"
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat astăzi că decizia de concediere a învăţătoarei de la Şcoala 10 a fost una corectă, dar că legislaţia are o serie de vulnerabilităţi, una dintre ele fiind lipsa interdicţiei explicite asupra revenirii în învăţământ după o concediere.
Domnia sa a spus: "Legislaţia are o serie de vulnerabilităţi. Nicăieri în lege nu se spune că o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă nu poate reveni în sistem. Aceasta este prima temă pe care am dată Departamentului Juridic, să formuleze text de lege", adăugând că a doua temă de lucru dată departamentului a fost corectarea textului de lege actual, "ca aşa ceva să nu se mai întâmple".
Astfel, Remus Pricopie l-a dat ca exemplu pe directorul Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", care, după ieşirea din închisoare, s-a întors la catedră.
Ministrul a mai explicat că fondul clasei gestionat de profesor, director sau învăţător este ilegal. "În acelaşi timp", a adăugat Pricopie, "este dreptul oricărui cetăţean să contribuie. Acest lucru trebuie făcut numai prin asociaţiile de părinţi, cu chitanţă, dar nici asociaţia de părinţi nu poate impune o sumă".
În acest sens, demnitarul a avut, astăzi, o videoconferinţă cu toţi inspectorii şcolari generali şi adjuncţi, directorii Palatelor Copiilor şi reprezentanţii părinţilor în teritoriu, unde le-a cerut inspectorilor să discute problema fondului clasei cu toţi directorii din ţară, spre a se evita situaţiile de corupţie.
Remus Pricopie şi-a exprimat aprecierea la adresa mamei care a reclamat învăţătoarea, adăugând că, astăzi, ISMB "a primit o serie de informaţii în urma cărora o a doua anchetă va fi declanşată, aproape similară, pe o altă şcoală".
Altă problemă la care ministrul s-a referit a fost vânzarea de cărţi, altele decât manualele şi cărţile auxiliare, de către profesori, vânzare susţinută de unele edituri din ţara noastră.
"Profesorii nu au voie să devină agenţi pentru diferite edituri. Sunt părinte, dar cumpăr din magazin, nu din şcoală, şi le cumpăr cu factură", a încheiat Pricopie.
---
Dana Blându, învăţătoarea de la Şcoala 10 "Maria Rosetti" din Capitală, care pretindea cadouri de la părinţii elevilor, a fost demisă, astăzi, de Consiliul de Administraţie al instituţiei cu unanimitate de voturi, transmit sursele din presă.
Ieri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, cu privire la ancheta derulată la şcoala respectivă, că fondul clasei poate exista doar ca iniţiativă a părinţilor şi este ilegal dacă sumele sunt gestionate de şcoală, prin învăţătoare, profesori sau director. Demnitarul a adăugat că reprezentanţii şcolii pot fi chiar urmăriţi penal dacă pretind şi gestionează fondul clasei.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a stat de vorbă, în decembrie, cu angajaţii Şcolii "Maria Rosetti", după ce învăţătoarea Dana Blându fusese filmată când cerea de la părinţi bani pentru cadouri destinate profesorilor, reproşându-le că nu strânseseră sume suficiente. ISMB a sesizat ulterior Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, iar dosarul a fost trimis, miercuri, la Secţia 6 Poliţie, unde învăţătoarea este cercetată pentru primire de foloase necuvenite.