Funcţionari tailandezi ar fi făcut trafic de persoane cu refugiaţi din Myanmar, a arătat o investigaţie a agenţiei de ştiri Reuters.
Iniţial, oficialii au declarat că unul dintre refugiaţi, musulmanul Muhammad Ismail, a fost deportat în Myanmar însă, potrivit Reuters, acesta a fost vândut unor traficanţi, împreună cu alte sute de musulmani.
Investigaţia agenţiei, efectuată în trei ţări, a dezvăluit o politică clandestină prin care refugiaţi Rohingya erau eliminaţi din centrele de detenţie a imigranţilor din Thailanda şi "livraţi" unor traficanţi de persoane.
Musulmanii urmau să fie transportaţi, apoi, în sudul Thailandei şi ţinuţi ostatici în tabere ascunse în apropierea graniţei cu Malaezia, până când rudele plăteau mii de dolari pentru a fi eliberaţi.
Conform Reuters, autorităţile tailandeze au susţinut că mişcarea musulmanilor Rohingya în ţara lor nu a avut nicio legătură cu traficul uman. Pe de altă parte, poliţia tailandeză a recunoscut, pentru prima dată, existenţa unei politici ascunse, numită "opţiunea a doua", care se bazează pe reţele umane stabilite pentru a scăpa Thailanda de deţinuţii Rohingya.
Rohingya sunt musulmani din Myanmar şi Bangladesh, unde sunt consideraţi imigranţi ilegali. Anul trecut, în urma violenţelor dintre Rohingya şi majoritatea budiştilor în statul Rakhine, în vestul Myanmarului, au fost ucise cel puţin 192 de persoane, în timp ce 140.000 de persoane au rămas fără adăpost.