Ucraina a cerut marţi "măsuri decisive", la o zi după publicarea unui raport al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în care se afirmă că aceasta a descoperit un gaz lacrimogen interzis în eşantioane furnizate de Kiev, care acuză Moscova, potrivit AFP.
"Cerem partenerilor noştri să ia măsuri decisive pentru a-l opri pe agresor şi a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de crimele comise", transmite Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.
"Utilizarea de către Rusia a unor produse chimice interzise pe câmpul de luptă demonstrează o dată în plus dispreţul cronic al Rusiei pentru dreptul internaţional", menţionează diplomaţia ucraineană.
La rândul său, Rusia a denunţat o "culegere frauduloasă şi foarte discutabilă de probe fizice" de către experţii OIAC, potrivit AFP.
Raportul lor "nu conţine date standard despre locul, data şi circumstanţele în care experţii Organizaţiei au obţinut 'probele materiale'", a criticat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Fără a dezminţi oficial utilizarea acestui gaz de către forţele sale, Moscova a spus că a furnizat "în mai multe rânduri probe susţinute din punct de vedere tehnic şi ştiinţific" privind utilizarea de substanţe chimice de către trupele ucrainene.
OIAC, cu sediul la Haga, în Ţările de Jos, a anunţat luni că a descoperit un gaz lacrimogen antirevoltă CS în eşantioane furnizate de Ucraina, provenind din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk (centru-est), notează AFP.
Convenţia asupra interzicerii armelor chimice nu permite utilizarea agenţilor de luptă împotriva revoltelor, precum gazul CS, "ca mijloc de război".
Aceasta este prima oară când utilizarea unui gaz antirevoltă este confirmată în zone în care se desfăşoară lupte în Ucraina, potrivit OIAC, care subliniază totuşi în raportul său că "nu caută să identifice sursa sau originea produsului chimic toxic".
Gazul CS, neletal, provoacă o iritaţie senzorială.
Marea Britanie şi SUA au acuzat anterior Rusia de utilizarea agentul toxic cloropicrină, precum şi agenţi antirevoltă împotriva trupelor ucrainene, încălcând Convenţia asupra interzicerii armelor chimice, remarcă AFP.
În cele 1.000 de zile ale invaziei, atât Ucraina, cât şi Rusia s-au acuzat reciproc de utilizarea armelor chimice.
Directorul general al OIAC, Fernando Arias, îşi exprimase "profunda preocupare" luni, amintind că statele membre ale OIAC, inclusiv Rusia şi Ucraina, s-au angajat să nu dezvolte, producă, achiziţioneze, stocheze, transfere şi utilizeze arme chimice niciodată.
Opinia Cititorului