Încrederea mediului de afaceri italian în economie a crescut în luna iunie, după ce Cabinetul condus de primul-ministru Enrico Letta a adoptat planuri de stimulare a ocupării forţei de muncă şi a amânat plata unei taxe pe valoarea adăugată planificată pentru luna iulie.
Indicele privind încrederea reprezentanţilor sectorului industrial a urcat la 90,2 puncte în iunie (cel mai ridicat nivel din martie 2012 până în prezent), de la 88,7 în mai, conform anunţului făcut vineri de Institutul de Statistică de la Roma, Istat. Economiştii aşteptau un indice de 88,9 puncte pentru luna iunie.
La data de 26 iunie, Executivul italian a aprobat o serie de măsuri menite să crească numărul angajărilor în rândul tinerilor, în condiţiile în care rata şomajului din ţară a atins, în aprilie, nivelul maxim al ultimilor 36 de ani. Totodată, ca să stimuleze cheltuielile de consum, guvernul Italiei a decis amânarea, până la 1 octombrie, a majorării taxei pe valoarea adăugată, fiind posibilă o nouă amânare.
Economia Italiei a scăzut, în trimestrul întâi, peste estimările iniţiale, din cauza recesiunii care afectează zona euro. PIB-ul italian a consemnat un declin de 0,6% în perioada ianuarie - martie 2013, faţă de ultimele trei luni din 2012, conform Istat, care anticipa, în 15 mai, o scădere de 0,5%. Analiştii estimează că trimestrul curent va fi al optulea cu declin pentru economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro. Potrivit organizaţiei Confindustria, PIB-ul Italiei va scădea cu 1,9% în 2013.
Economia zonei euro a scăzut cu 0,2% în primul trimestru din anul curent, regiunea fiind în recesiune pentru al şaselea trimestru consecutiv.