Investitorii devin optimişti, indicii bursieri americani ating niveluri record

R.S.
Macroeconomie / 21 mai

Investitorii devin optimişti, indicii bursieri americani ating niveluri record

Indicii bursieri din SUA înregistrează noi maxime istorice, în condiţiile în care sezonul de raportări financiare din primul trimestru a validat redresarea extinsă a profiturilor. Reducerea inflaţiei a dus S&P 500 şi Dow Jones la nivele maxime istorice, randamentul obligaţiunilor trezoreriei americane pe zece ani a coborât la 4,35%, indicele dolarului a scăzut, iar indicele VIX al volatilităţii pieţelor de acţiuni a revenit la un nivel aproape minim. Având în vedere că Fed păstrează uşa deschisă pentru reduceri ale ratelor dobânzilor în cursul acestui an, există un optimism reînnoit al investitorilor pentru un an pozitiv pe pieţele bursiere, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, sentimentul optimist al investitorilor individuali din SUA, adică aşteptările că preţurile acţiunilor vor creşte în următoarele şase luni, a crescut la 40,9% în cel mai recent sondaj AAII Sentiment Survey. Sentimentul optimist este peste media sa istorică de 37,5% pentru a 27-a oară în 28 de săptămâni. Între timp, indicatorul de pesimism privind perspectivele pe termen scurt ale acţiunilor este sub medie. De asemenea, indicatorul dezvoltat de eToro privind sentimentul investitorilor, care urmăreşte VIX, fluxurile de fonduri, sentimentul investitorilor individuali şi raportul dintre opţiunile put şi call, arată o scădere faţă de valorile sale cele mai ridicate, ceea ce reprezintă o tendinţă optimistă, arătând că mai mulţi investitori aşteaptă să intre pe pieţe, ceea ce ar putea duce la aprecierea acestora.

Unul dintre elementele care stimulează optimismul investitorilor este sezonul de raportări financiare pentru acţiunile americane, cu aşteptări de creşteri ale profiturilor. Iar până acum, rezultatele au fost bune după ce 93% dintre companiile din indicele S&P 500 au raportat, creşterea medie a profiturilor se situează la aproape 8%, cu o majorare mai modestă a veniturilor de doar 4%. Dar când vine vorba de surprize pozitive, 77% dintre companii au raportat cifre peste aşteptările analiştilor, mult mai mult decât media pe termen lung de 66%. Privind în perspectivă, în cursul lunii aprilie, analiştii au crescut de fapt estimările profitului mediu pe acţiune (EPS) pentru al doilea trimestru cu 0,7, fiind prima dată când estimarea EPS a crescut în prima lună a unui trimestru de la T4 2021 (+0,3%).

Dar afişarea unor rezultate bune nu garantează neapărat o creştere a preţului acţiunilor. Acţiunile Meta şi Netflix au scăzut în ciuda profiturilor bune postate, în timp ce cele ale Microsoft şi Amazon au fost aproape plate - cu o creştere de 1,8% şi, respectiv, 3,4%. Alphabet a ieşit în evidenţă prin raliul său de 10,2% într-o singură zi, dar acest câştig a fost ajustat la doar 4,2% câteva zile mai târziu. Apple şi Tesla s-au redresat în urma raportărilor financiare, dar până acum acţiunile lor sunt încă în scădere în acest an, se menţionează în comunicat.

Walmart, gigantul american al comerţului "clasic" cu amănuntul, a raportat joi o surpriză pozitivă, depăşind aşteptările atât în ceea ce priveşte profitul pe acţiune, cât şi veniturile, iar acţiunile au crescut cu aproape 7%. Gigantul chinez al comerţului online JD.com a înregistrat, de asemenea, rezultate peste aşteptări atât în ceea ce priveşte profitul, cât şi veniturile, iar acţiunile sale au crescut cu 2%. Însă lanţul de magazine DIY Home Depot a înregistrat rezultate mixte, acţiunile sale scăzând uşor înainte de a-şi reveni şi de a atinge noi maxime ale săptămânii, în contextul optimismului general al pieţei indus de cele mai recente date macroeconomice.

Un raport mai slab privind vânzările cu amănuntul din SUA şi un indice lunar al preţurilor de consum uşor mai mic, care indică o încetinire aşteptată a inflaţiei, au dus indicele S&P 500 la cea de-a 23-a zi din acest an cu o nouă valoare maximă istorică, depăşind de această dată nivelul de 5300. Indicele Dow Jones a depăşit şi el pentru prima dată în istorie 40.000 de puncte, se precizează în comunicat.

Investitorii individuali au aşteptări mari de la acest an. Peste 77% dintre investitorii individuali la nivel global se aşteaptă la un randament pozitiv al investiţiilor lor în acest an, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Investitorii individuali români sunt mai optimişti, 91% dintre ei aşteptându-se la un randament pozitiv în acest an, peste 58% dintre ei aşteptând profituri de peste 10%.

Până în prezent, anul 2024 pare să răsplătească încrederea investitorilor, cu bursele de valori atingând noi maxime, cu acţiuni din domeniul tehnologiei în plină expansiune şi cu un sentiment general de creştere pe pieţe. Investitorii aşteaptă acum cu nerăbdare ca reducerile de dobândă promise să vină pentru a impulsiona unele dintre sectoarele care s-au confruntat cu dificultăţi în ultima vreme, cum ar fi sectorul imobiliar şi industriile mai tradiţionale, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb