Satele româneşti de altă dată sunt acum pe cale de dispariţie. În locul lor apar aglomerări de pensiuni şi case de vacanţă. În zona Bran Moeciu s-a construit atât de mult, încât primarii au fost nevoiţi să pună restricţii la vânzarea terenurilor. Sub 1.000 de metri nu mai are voie nimeni să cumpere. În această situaţie se află şi satul Predeluţ, din comuna Bran, judeţul Braşov. În urmă cu zece ani, Predeluţul era cel mai mic sat din Bran. Acum este cel mai mare, din cauza ritmului alert în care se construieşte. "Pe vremea mea avea 320 de fumuri. Acum are 2.000 de fumuri, adică asta înseamnă case", ne-a spus Ioan Răşină, unul dintre localnici.
5 dolari în anii 90, 60 de euro în 2008
În urmă cu 15 ani, terenul în Predeluţ costa 5 dolari metrul pătrat. Acum se vinde la 60 de euro. Preţul va creşte însă. Totuşi, acest lucru nu îi va împiedica pe cei care vor să construiască să îşi ridice în continuare case de vacanţă şi pensiuni. "S-a schimbat după Revoluţie. S-au construit foarte multe vile. Enorm de multe. În special, de către bucureşteni şi craioveni", ne-a spus Ioan Spânu. S-a construit atât de mult, încât primarul din Bran a hotărât să stabilească restricţii la vânzarea de terenuri. Dacă înainte se puteau vinde doar câţiva zeci de metri pătraţi pe care se construia imediat o pensiune, acum, cine vrea teren la Bran trebuie să cumpere minimum 1.000 de metri pătraţi pentru o casă de vacanţă şi cel puţin 2.000 de metri pătraţi pentru o pensiune. "Satul Predeluţ, datorită aşezării lui foarte pitoreşti, într-un peisaj natural deosebit, a avut cea mai puternică căutare din partea celor care au venit să construiască în Bran. Practic, a fost primul sat în care s-a investit în case de vacanţă şi pensiuni", ne-a declarat primarul din Bran, Gheorghe Hermeneanu.
Case de vacanţă de vânzare
Mulţi dintre investitorii din Predeluţ construiesc vile şi apoi le scot la vânzare. Turiştii nu sunt, însă, foarte încântaţi de numărul mare de case ridicate în ultimii ani şi spun că zona începe să îşi piardă din farmecul specific. "Din punctul de vedere al construcţiilor, este cam aglomerat având în vedere anii din urmă. Şi nu atât aici, la Predeluţ, cât la Moeciu de Jos şi de Sus, unde era un vis... Acum e ceva...", ne-a declarat o turistă.
În zona Bran-Moeciu sunt peste 15.000 de locuri de cazare în pensiuni şi minihoteluri, fiind singura zonă turistică din ţară cu o ofertă atât de bogată.