IOHANNIS, DESPRE FINANŢĂRI ÎN EDUCAŢIE: "Am reuşit să cristalizăm domenii unde putem să facem diferenţa cu bani europeni"

J.P.
Politică / 11 februarie 2021

"Am reuşit să cristalizăm domenii unde putem să facem diferenţa cu bani europeni"

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, despre posibilitatea de finanţare a unor domenii din Educaţie cu fonduri europene şi a spus că au fost evidenţiate segmente importante pentru care pot fi folosiţi bani de la Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

"Am reuşit să cristalizăm câteva domenii unde putem să facem diferenţa cu aceşti bani europeni", a spus şeful statului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, după ce s-a întâlnit cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a vorbit despre modul în care poate fi finanţată "substanţial" şcoala românească din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Sunt acei bani europeni, peste 30 de miliarde de euro, care vor fi la dispoziţia României în următorii ani, pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică cauzată de pandemie, pentru a face sistemele publice, economia României, mai performante, mai reziliente", a explicat Iohannis.

În ceea ce priveşte domeniile în care pot fi solicitaţi bani pentru "a face şcoala românească mai bună", preşedintele a menţionat, printre altele, digitalizarea şi îmbunătăţirea dotărilor din unităţile de învăţământ.

"Noi dorim să oferim tuturor copiilor din România şansa de a învăţa, de a învăţa suficient de bine pentru a avea o meserie serioasă, o meserie a viitorului, în aşa fel încât toţi copiii să se realizeze ca oameni", a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a adăugat că şi personalul din învăţământ trebuie să aibă "un mediu care îi încurajează să meargă mai departe, care îi face să aibă energie ca să dea o educaţie corespunzătoare tinerei generaţii".

În acest context, Iohannis s-a referit la situaţia actuală, şi anume "multe şcoli cu probleme, un sistem care nu a fost suficient de bine finanţat de multe decenii şi cu elevi care în ziua de astăzi vor mai mult, vor o educaţie mai bună".

Klaus Iohannis a vorbit de nevoia ca învăţământul românesc să fie digitalizat.

"Asta sigur înseamnă şi calculatoare şi tablete pentru toţi elevii, dar înseamnă în realitate mult mai mult - înseamnă platforme digitale pentru învăţământul online, pentru că o să mai avem învăţământ online, înseamnă digitalizarea întregului sistem şcolar. Trebuie să avem odată şi odată toate datele la un loc. Trebuie să ne pregătim pentru învăţământ online, trebuie să învăţăm din lecţiile pandemiei", a punctat preşedintele, adăugând că este nevoie de manuale auxiliare şi de pregătirea profesorilor în acest domeniu.

El a subliniat că "digitalizarea este un capitol mare şi greu şi poate fi rezolvat cu aceşti bani europeni".

Preşedintele a afirmat că "nu s-au mai făcut dotări în şcolile româneşti de foarte mulţi ani".

"Este nevoie de foarte multe lucruri - calculatoare, tablete, mobilier şcolar, este nevoie de dotarea laboratoarelor, este nevoie de dotarea bibliotecilor, este nevoie de dotarea tuturor şcolilor cu material didactic, cu material didactic auxiliar", a punctat şeful statului, afirmând că acesta este un capitol care "în ultimele decenii a fost în bună parte neglijat".

Iohannis a mai declarat că modernizarea şcolilor din România "este esenţială".

"Cu toţii ne amintim că în fiecare toamnă aflăm statistici care ne nemulţumesc profund - şcoli care nu sunt autorizate, şcoli care nu au toate dotările necesare, şcoli care pur şi simplu n-au ajuns în secolul XXI. Deci modernizarea şcolilor din România este esenţială", a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a punctat că problemele pot fi rezolvate cu ajutorul acestor bani.

"Putem cu aceşti bani să rezolvăm toate aceste probleme: putem să dotăm şcolile, putem să le modernizăm, putem să rezolvăm problemele cu instalaţiile sanitare, cu protecţia împotriva incendiilor şi putem să aducem şcolile în secolul XXI din punct de vedere al dotărilor", a mai afirmat şeful statului.

El a vorbit în acest context şi de posibilitatea de a construi şcoli verzi "unde se produce energia alternativă, unde se respectă circuitele materialelor".

"Sunt doar câteva din zonele în care ne-am propus să folosim aceşti bani europeni pentru a schimba din temelii şcoala românească şi pentru a merge spre ceea ce am numit 'România Educată'", a arătat şeful statului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. " pentru că o să mai avem învăţământ online, înseamnă digitalizarea întregului sistem şcolar."

    In limbaj codificat, Plavanul transmite 2 mesaje Papusarilor externi pe care-i slujeste: 1.ca el si slugoii din jurul sau vor face orice efort si vor cheltui oricat pt "digitalizarea invatamantului", care inseamna prostirea si controlul total al noilor generatii; 2. ne spune ca o sa tot avem invatamant online de-acum incolo, afirmatie care se aliniaza perfect cu "profetiile" lui Bill Gates si ale OMS, potrivit carora "o Pandemie se termina si alta si mai grava ii ia locul"! 

     

    "El a vorbit în acest context şi de posibilitatea de a construi şcoli verzi "unde se produce energia alternativă, unde se respectă circuitele materialelor"!  

    Atunci , cand foarte multe scoli din Romania nu au apa curenta, nu au minime resurse educationale, iar toaletele sunt in fundul curtii, o astfel de declaratie de "noaptea mintii", pare scoasa fix din putzul "gandirii robotice" a Plavanului!

    1. domnule Vlad,sunteti rautacios.pai asa cum a spus BALALAU de la cotroceni,romania,v-a primi de la (M)UE,130 de miliarde de euro asa ca Romania v-a avea cele mai moderne Scoli din lume,in care trebuie sa producem numai elevi eminenti.copii care vor ramane fara scoala(cam 50%),vor fi vanduti lui merkel pentru cules de sparanghel.Ce ne-a mai spus Balalau.? Scolile ,s-au deschis si functioneaza foarte bine,cu cateva probleme minore si anume. Cam jumatate din scolile Romaniei nu au apa curenta,nu au toalete decat in curtea scolii,iar copii,se sterg la fund cu coceni de porumb ca sa nu cumva sa faca hemoroizi.Tot asa a laudat si salvatorii de la Bals,care au uitat mortii prin bai,carbonizati. insa la cati romani au murit la ATI,ce mai conteaza cativa arsi.

      Deasemenea,o mare parte din copii de scoala,nu prea au ce sa manance,intrucat el si sclavul CATU,au spus ca nu sunt bani de alocatii,asa ca pana ce vor primi alocatii marite,sa treaca la regimul propus de alt INVATAT din guvern,(HA)BARNA(M),adica apa,paie si bataie.In felul acesta,productia de romani destepti v-a fi ceva mai mare decat productiile de porumb la hectar ale lui ceausescu. Se cam aseamana,IOHANNEL cu CEAUSEL.Maine,o sa plece sa schieze,fiind foarte multumit ca a rezolvat si problema scolilor si cu productia de elevi destepti la hectar.! 

      Bineinteles, caci Pachiderma saseasca vrea sa puna in aplicare, cu bani de la (M)UE, dictonul lui Petrov: "Scoala romaneasca scoate tampiti"!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb