Iohannis: "PSD să nu introducă în negocieri chestiuni precum autonomia pe criterii etnice"

Alexandra Cismaru
Politică / 20 iunie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Kelemen Hunor: UDMR a decis să nu participe la votarea moţiunii de cenzură

----------

Actualizare 21:46 Ponta: "Există o listă de miniştri pentru joi, dar cei din listă trebuie să aibă demnitate la votul pe moţiune"

Fostul premier Victor Ponta a declarat astăzi că există o listă de miniştri pentru ziua de joi, precizând însă să fie îndeplinite două condiţii pentru ca membrii PSD şi ALDE să se regăsească pe ea: să fie respinsă moţiunea, iar cei din listă să aibă "demnitate" la votul din Parlament.

"Există o listă de miniştri pentru ziua de joi", a spus Victor Ponta la Realitatea TV, precizând şi că a discutat şi cu Sorin Grindeanu în acest sens.

Fostul premier a subliniat, citat de News.ro: "Trebuie să îndeplinească două condiţii. În primul rând, să fie respinsă moţiunea şi, în al doilea rând, oamenii respectivi să aibă şi demnitate mâine. Că dacă mâine vor să se pună bine cu domnul Dragnea şi poimâine vor să fie miniştri în Guvernul lui Grindeanu, nu merge chestia asta".

De asemenea, el a mai afirmat că Dragnea are nevoie de un număr de 233 de voturi, iar echipa Grindeanu are nevoie de un număr de treisprezeye, anunţând că va vota la vedere împotriva moţiunii.

"Pentru că eu cred e o greşeală să fii PSD-ist să votezi o moţiune a PSD împotriva PSD", a subliniat fostul premier.

Ponta avertizat: "Un singur lucru cred că ştie şi Liviu Dragnea, o ştiu şi eu o ştie şi Sorin Grindeanu, după ce se votează moţiunea de cenzură vom avea o criză politică şi mai mare în România. Dacă moţiunea va fi respinsă, ceea ce eu cred că se va întâmpla, va fi un Guvern Grindeanu 2, dar (...) fără sprijin din partea Parlamentului. Dacă trece, din acel moment, la PSD, la ALDE, la Parlament, la Guvern nu mai este nimic de făcut, pentru că, din acel moment, decizia va fi la Iohannis. Eu cred că numai Iohannis va şti ce va face".

Victor Ponta a comentat şi pe seama rupturii dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, susţinând că în ultima perioadă Grindeanu a început să se comporte ca un premier adevărat şi asta era deranjant pentru Dragnea.

El a argumentat: "S-a întâmplat că domnul Grindeanu chiar a devenit prim-ministru şi domnul Dragnea, care nu poate să fie prim-ministru, dar nu din cauza lui Grindeanu sau a mea, că aşa e legea, nu poate accepta acest lucru. Îmi pare rău. În ultima perioadă Grindeanu începuse să fie premier, asta este cauza".

(S.A.)

-------------

Actualizare 21:32 Iohannis: "Nu voi desemna ca premier decât o persoană integră. Nu fac rabat de la criteriile din toamnă"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în această seară că, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, nu va face "rabat" de la criteriile anunţate înainte de alegerile parlamentare din toamna anului trecut, subliniind că va desemna un premier "integru".

Şeful statului a precizat: "Eu nu mi-am schimbat opiniile politice şi sunt în continuare de părere că, în România, desemnat de mine poate să fie doar o persoană integră. Nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care, încă vă amintiţi, din toamna anului trecut le tot enunţ. România are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru".

(S.A.)

-----------

Actualizare 21:05

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat, în această seară, PSD să nu negocieze cu UDMR "vreun fel de autonomie pe criterii etnice".

Şeful statului a declarat, în Germania, acolo unde efectuează o vizită oficială: "Este natural să existe astel de negocieri şi chiar dacă sunt în Berlin am fost în permanenţă informat şi nu e cazul să apară impresia că nu ştiu ce se pretrece în ţară. În principiu, sunt normale. (...) Solicit Partidului Social Democrat să rezolve problema pe care singur a creat-o şi atrag atenţia să nu introducă în agenda de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. De exemplu, nu trebuie să se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care nu sunt dorite în România, care nu trebuie negociate sub presiunea unei situaţii deosebite".

Preşedintele Iohannis a atras atenţia că disputele interne nu trebuie să pună sub semnul întrebării lucruri importante precum situaţia economică sau faptul că România este văzută pe plan internaţional ca un partener serios şi de încredere.

"Vreau să se rezolve (criza politică, n.r.) astfel încât să terminăm repede, să reintrăm într-o zonă de stabilitate şi să facem tot ce trebuie să ducem România înainte", a mai afirmat şeful statului.

Potrivit acestuia, într-o democraţie parlamentară, aşa cum este România, viabilitatea unei majorităţi se testează prin vot. "Asta vom urmări mâine", a adăugat Iohannis.

Întrebat dacă un partid care încearcă să răstoarne propriul Guvern mai poate asigura o guvernare stabilită, şeful statului a răspuns: "Iată o întrebare la care fiecare român trebuie să dea singur un răspuns şi să ţină minte".

Klaus Iohannis a spus şi că nu a discutat cu Liviu Dragnea sau cu Sorin Grindeanu despre actuala criză.

Preşedintele a precizat: "Eu am spus din capul lor, şi am spus-o atâta de clar încât au înţeles toţi, că nu mă amestec în această chestiune, în această dispută internă din PSD. Nu am făcut-o, nu o voi face".

Iohannis a dat asigurări că, indiferent dacă trece sau nu moţiunea, lucrurile în România se vor desfăşura "ordonat".

"Eu am un draft de agendă şi nu trebuie să îşi facă nimeni probleme, lucrurile vor merge, în orice variantă, ordonat şi în aşa fel încât România să funcţioneze", a arătat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că va lua o decizie cu privire la demisiile miniştrilor trimise la Palatul Cotroceni când va reveni în ţară, la finalul săptămânii. "Imediat după ce voi reveni în ţară o să mă aplec şi asupra acestei chestiuni", a spus el.

Întrebat când va lua o decizie în privinţa legii salarizării, Klaus Iohannis a răspuns că se va exprima săptămâna viitoare, când se împlineşte termenul de promulgare. "Asta o să vă spun săptămâna viitoare, când se împlineşte termenul de promulgare", a arătat el.

"Nu există premisele unui blocaj politic îndelungat", a încheiat şeful statului.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:53 Ludovic Orban, despre prezenţa PNL la votul moţiunii: "Nerealizarea cvorumului este în interesul lui Dragnea"

Liderul PNL, Ludovic Orban, a explicat că parlamentarii liberali vor fi prezenţi mâine în sala de plen la votul moţiunii de cenzură pentru a împiedica fraudarea voturilor, precizând că nerealizarea cvorumului la moţiune îl avantajează pe Liviu Dragnea.

Orban a scris, pe pagina sa de Facebook: "Am văzut comentariile din mediul online care ne critică pentru că vom fi prezenţi în sală la votul moţiunii de cenzură. Suntem acuzaţi că în felul acesta asigurăm cvorumul pentru şedinţă. De aceea, vreau să clarific această chestiune:

1. Bătăliile se câştigă pe câmpul de luptă, nu părăsindu-l. Oamenii ne-au votat ca să le apărăm interesele.

2. Suntem prezenţi pentru a împiedica fraudarea voturilor şi pentru a ne exprima poziţia critică faţă de aceste două capete ale hidrei, Dragnea şi Grindeanu.

3. Nerealizarea cvorumului este în interesul lui Dragnea, pentru că nu duce la căderea moţiunii, ci la amânarea dezbaterii şi a votului. În acest fel, Dragnea poate câştiga timp pentru a mai cumpăra voturi de susţinere.

Vă intreb şi eu: ce s-ar fi întamplat dacă noi am fi ieşit din sălile de şedinţă în timpul dezbaterii legilor care au făcut parte din trocul trădării dintre Dragnea şi UDMR? Prin urmare, vom fi toţi prezenţi în sală şi niciun parlamentar PNL nu va vota".

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:40 Senatorii şi deputaţii de la reuniunea PSD de la Hotelul Rin au început să plece, fără să dea declaraţii, potrivit corespondentului BURSA

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:50

Preşedintele ALDE, împreună că secretarul general al formaţiunii, Daniel Chiţoiu, au părăsit, în urmă cu câteva minute, întâlnirea de la Hotelul Rin din Capitală, fără să facă niciun fel de declaraţii, transmite corespondentul BURSA.

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:39 Cătălin Ivan, către parlamentarii PSD: "Gândiţi-vă la umilinţele la care aţi fost supuşi în aceste luni"

Europarlamentarul Cătălin Ivan le-a transmis un mesaj parlamentarilor PSD în care îi îndeamnă să se gândească la "umilinţele" la care au fost supuşi în ultimile luni şi le solicită să se împotrivească "personajului sinistru" reprezentat de Liviu Dragnea.

Ivan a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Este pentru prima dată când regret că nu sunt membru al Parlamentului Naţional. Este un moment istoric, o şansă unică pentru reprezentanţii românilor de spune stop dictaturii, încercării de a confisca toate instituţiile statului de către o grupare mafiotă străină de interesele românilor, a se vedea negocierile cu UDMR, dar străină şi de interesele partidului. Tuturor celor din Camera Deputaţilor şi din Senat le cer să-şi aducă aminte discursul lui Liviu Dragnea la prima întâlnire a celor două grupuri reunite. Abia îşi luaseră mandatele. Profesori universitari, doctori, economişti, avocaţi, ingineri, oameni cu cariere profesionale foarte bine conturate, cu o reputaţie impecabilă în comunităţile de unde vin, au fost umiliţi public, în faţa televiziunilor, de acest personaj sinistru pentru PSD şi pentru România. Îi rog să retrăiască ce au simţit atunci şi, mai mult, ce au simţit familiile lor, prietenii, cunoscuţii. Gândiţi-vă, dragi colegi parlamentari, la umilinţele la care aţi fost supuşi în aceste câteva luni de zile. Câţi aţi avut ocazia să vorbiţi cu un ministru? Sau câţi dintre voi au avut dreptul să ridice o problemă? Să spună conducerii că are altă opinie? Să depună amendamente la bugetul pentru 2017 şi la alte legi importante? Oameni de vază ai acestei ţări, în care sute de mii de români şi-au pus speranţele, aţi fost reduşi de un singur om la o simplă masă amorfă de manevră şi de vot. Am înţeles că a încercat să va înveţe numele în timpul mesei de duminică seară. Nu-i prea puţin? Oare nu-i prea târziu? Eu vă ştiu pe mulţi dintre voi şi am încredere că onoarea, mândria de a face ceea este corect, dorinţa de a nu-i dezamăgi pe cei de acasă, vor învinge frica. Suntem în 2017. Unii dintre voi aţi făcut Revoluţia, alţii sunteţi copiii lor. Copiii şi nepoţii voştri îşi vor aduce aminte de acest moment".

(S.A.)

------------

Actualizare 19:33

Liderii PSD şi ALDE au început să se strângă la Hotelul Rin din Capitală, în jurul orei 19.00, potrivit corespondentului BURSA.

Unul dintre "greii" PSD din regiunea Moldova ne-a declarat, sub protecţia anonimatului: "Nu Dragnea a stins focul, ci liderii organizaţiilor judeţene. Spre deosebire de membrii celorlalte partide, care se canibalizează între ei, în PSD în momentele grele solidaritatea şi mobilizarea sunt exemplare. Moţiunea de cenzură va trece".

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:18 Şerban Nicolae: "Istoria nu-i iartă şi nu-i va ierta pe cei care pun interesul propriu înaintea interesului ţării"

Senatorul PSD Şerban Nicolae susţine că problemele şi conflictele interne din PSD nu pot fi puse niciodată înaintea interesului public, precizând că istoria "nu-i iartă pe cei care pun interesul propriu înaintea interesului ţării".

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, senatorul afirmă: "Sunt senator al României, ales pe lista Partidului Social Democrat, am depus un jurământ faţă de Ţară şi poporul său iar respectarea acestuia este prima şi cea mai importantă obligaţie publică pe care o am. Sunt om de stat, politician responsabil în faţa propriilor cetăţeni. Orice probleme interne ale PSD, orice conflicte, animozităţi sau antipatii între membri sau grupuri din PSD, oricât de importante, de grave sau de urgente ar părea, nu poate trece niciodată înaintea interesului public. Există un timp pentru toate şi o ordine de priorităţi. Astăzi, Guvernul României este în avarie, şi se manifestă chiar mai deficitar decât un guvern demis (sau demisionar), fără încrederea Parlamentului, fără sprijinul majorităţii şi fără capacitatea de a răspunde pentru actele sale.

Condiţionarea soluţionării crizei politice de reglarea unor raporturi de putere în PSD ori de plata unor poliţe personale este un act de iresponsabilitate politică, un act anti-naţional.

Istoria nu-i iartă şi nu-i va ierta pe cei care pun interesul propriu înaintea interesului Ţării. Care este nenegociabil!

Obligaţia mea, ca senator al României, este să fac tot ce se poate pentru ca ordinea constituţională să fie restabilită şi un nou guvern să fie învestit de Parlament.

Fără compromisuri cu valorile naţionale fundamentale!

De orice alte probleme ne vom ocupa mai apoi şi nu mai înainte".

(S.A.)

------------

Actualizare 18:45

Reuniunea PSD de la Hotelul Rin din Bucureşti, programată pentru ora 18.00, nu a început încă, transmite corespondentul BURSA.

Reuniunea se va desfăşura în restaurantul "Stars" din interiorul hotelului, la întâlnire urmând să participe toţi deputaţii şi senatorii PSD, precum şi lideri din teritoriu.

Oficialii PSD urmează să fie grupaţi, la discuţii, în funcţie de regiunile pe care le reprezintă.

Potrivit corespondentului BURSA, liderii PSD nu vor discuta lucruri extrem de importante în această seară, reuniunea fiind concepută pentru a se strânge rândurile partidului in vederea moţiunii de cenzură de mâine.

(S.A.)

------------

Actualizare 18:20 Deputatul PSD Ioan Dîrzu: "Nu voi vota niciodată pentru ca 15 martie să devină zi a maghiarilor din România. Voi vota moţiunea"

Preşedintele PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a anunţat că nu va vota niciodată ca 15 martie, ziua în care s-a acceptat unirea Ardealului cu Ungaria, să devină zi a maghiarilor din România, adăugând că nu va vota "o lege care se împotriveşte poporului român".

Dîrzu a precizat, în schimb, pentru News.ro că va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului deoarece este "un om de echipă".

Ioan Dîrzu a postat astăzi, pe pagina sa de Facebook o poză cu un drapel tricolor însoţit de un mesaj în a precizat: "Iubesc România, iubesc Transilvania, o voi apăra şi voi lupta pentru unitatea Statului Român! Nu voi vota niciodată o lege care se împotriveşte acestei ţări şi poporului român! Nu voi vota niciodată ca ziua de 15 martie - ziua în care s-a acceptat unirea Ardealului cu Ungaria, să devină zi a maghiarilor din România. Vă asigur că rămân acelaşi om, ataşat idealurilor României!".

Contactat de agenţia citată şi întrebat dacă mesajul său are vreo legătură cu moţiunea de cenzură, Dîrzu a răspuns că "este un om de echipă şi va vota moţiunea de cenzură", iar nemulţumirile sale sunt legate de solicitările UDMR.

El a spus: "Nu sunt de acord cu solicitările celor de la UDMR. Legat de moţiune pot să vă spun că sunt un om de echipă şi voi vota moţiunea împotriva Guvernului".

Mai mulţi parlamentari PSD, în special din zona Ardealului au transmis astăzi mesaje prin care spun că nu sunt de acord cu solicitările UDMR şi nu vor vota niciodată un pachet de legi care să afecteze viaţa românilor din Transilvania, făcând astfel referire la proiectele de legi susţinute ieri, în Parlament, de reprezentanţii maghiarilor.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:52 Liviu Dragnea: "Niciodată nu am avut calculul făcut la moţiunea de cenzură şi cu UDMR; nu facem troc"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că niciodată nu a avut, pentru votul moţiunii de cenzură, un calcul făcut şi cu parlamentarii UDMR.

"Niciodată nu am avut calculul făcut şi cu UDMR", a răspuns scurt preşedintele Camerei Deputaţilor, întrebat dacă îi ies calculele după ce a picat înţelegea cu reprezentanţii maghiarilor.

La remarca reporterilor care i-au spus că ieri afirma că a venit rândul acelor proiecte ale UDMR privind minorităţile, iar astăzi au fost retrase de pe ordinea de zi, Dragnea a replicat: "Am spus exact ceea ce s-a întâmplat. Nu facem niciun fel de troc".

(S.A.)

------------

Actualizare 17:32 Comisarul.ro: Liderul PSD Olt, Paul Stănescu, a sărit la bătaie cu un parlamentar de Bistriţa

Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt, a sărit la bătaie cu un parlamentar de Bistriţa-Năsăud, potrivit unei surse citate de Comisarul.ro.

Site-ul citat scrie că parlamentarii PSD au început deja să ajungă la Rin, hotelul fraţilor Negoiţă, notând că printre cei care au ajuns atmosfera este de înmormântare, mai ales după un incident care s-a desfăşurat în jurul prânzului între Paul Stănescu de la Olt şi un parlamentar de Bistriţa-Năsăud. Comisarul.ro relatează că Stănescu, unul dintre oamenii de bază ai lui Dragnea, a fost aproape de un contact fizic ca urmare a disputelor interne privind concesiile pentru UDMR. În cele din urmă, Stănescu a fost calmat de cei prezenţi.

Atmosfera este tensionată şi pentru că un număr de şase dintre parlamentarii PSD-ALDE, care trebuie să ajungă la ora 18.00 la Hotelul Rin, nu răspund la telefon, mai scrie site-ul citat.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:20 Daniel Constantin: "Cred că în momentul de faţă s-a creat masa critică pentru ca această moţiune să nu treacă"

Deputatul Daniel Constantin a declarat astăzi, după discuţia cu Victor Ponta, că în momentul de faţă s-a creat "masa critică" pentru ca moţiunea de cenzură să nu treacă, relatează News.ro.

Întrebat cum va putea să guverneze un Executiv cu susţinere de cel mult douăzeci de parlamentari, Daniel Constantin a răspuns: "O să vedeţi mâine care va fi susţinerea şi vom discuta după aceea cum poate să guverneze. Au mai fost situaţii într-un fel sau altul, o să discutăm la momentul potrivit".

În ceea ce priveşte faptul că la discuţia cu Ponta a fost şi Eugen Teodorovici, care a anunţat că votează moţiunea de cenzură, Constantin a spus că "sunt lucruri care sunt dincolo de activitatea politică".

El a precizat: "Acum nu putem să nu ne mai salutăm pe holurile Parlamentului. Discutăm, dezbatem şi ceea ce se întâmplă în politică, dar asta nu înseamnă că încercăm să îl convingem pe domnul Teodorovici să vină într-o parte sau alta. Dânsul are convingerile proprii, am văzut că sunt foarte puternice şi fiecare rămâne cu convingerile sale politice".

Constantin a mai spus că susţinătorii lui Grindeanu nu au sunat parlamentari pentru a-i convinge să nu voteze moţiunea.

El a adăugat: "Nu am stat cum stau cei doi, domnul Tăriceanu şi domnul Dragnea, să sunăm oameni, să promitem funcţii, să facem anumite lucruri. Fac acest lucru din convingere. Discuţiile pe care le-am avut, le-am făcut din convingere şi au fost generate în primul rând de parlamentari care ne-au sunat pe noi şi au spus: «nici noi nu suntem de acord cu chestiunea asta». Nu se poate să dărâmi propriul guvern, nu se poate să continuăm modul acesta de a face politică. Nimeni nu mai vrea să se raporteze la un singur om, fie că vorbim de preşedintele ALDE, fie că vorbim de preşedintele PSD. Toţi vor să schimbe, să fie participanţi la decizie. (...) Astea sunt nemulţumirile pe care le au parlamentarii, acum a intervenit şi negocierea de ultimă oră şi, ştiţi cum se spune, dă-i omului puterea ca să vezi cu adevărat cine este. Cam la asta se rezumă ce au făcut cei doi în negocierile de ieri, punând pe masă absolut orice, ne-au arătat că sunt în stare de orice numai pentru a păstra puterea, numai pentru a nu pierde anumite privilegii. (...) Nu poţi ceva ce se discută de 16 ani să agreezi în două ore. Sunt lucruri fundamentale".

Ponta a fost astăzi, la Parlament, la biroul pe care îl are ca preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, unde au mai venit Daniel Constantin, Eugen Teodorovici, Sorin Cîmpeanu, Mircea Banias, Alin Văcaru.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:06 Ponta: "Marianei Moţ i s-a făcut rău, înaintea şedinţei de Guvern, după ce a sunat-o domnul Stănescu de la Olt"

Secretarului de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ, căreia Tudorel Toader i-a delegat atribuţiile, i s-a făcut rău înaintea şedinţei de Guvern, care era programată astăzi, după ce a primit un telefon de la preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat Victor Ponta, secretarul general al Guvernului.

El a spus astăzi, la Parlament: "Nu trebuiau să vină miniştrii, au venit toţi cei împuterniciţi, absolut toţi, cu excepţia doamnei secretar de stat Moţ de la Olt care înţeleg că i s-a făcut rău. Ştiţi cum li se face rău, practic i s-a făcut rău când a sunat-o domnul Stănescu de la Olt. Problema e următoarea: azi, la şedinţa de Guvern aveam o ordonanţă de la doamna Sevil Shhaideh cu fonduri europene, o ordonanţă de la domnul Petrescu cu Start-up nation, o ordonanţă de la ministrul Transporturilor cu taxa de drum, adică erau chestiuni importante".

Întrebat dacă moţiunea de cenzură va trece, fostul premier a răspuns: "Eu sper că nu", precizând că singurul semnal în acest sens pe care îl are este că "putem să fim raţionali şi să nu ne sinucidem".

Ponta a mai spus că nu ştie dacă acum se negociază voturile pentru moţiune "la bucată": "Ceea ce e foarte urât, ceea ce e ilegal, ceea ce loveşte în PSD. Nu poţi să-ţi dai jos propriul Guvern negociind la bucată. Nu ştiu să se negocieze la bucată, sper să nu fie adevărat, că este oribil".

(S.A.)

----------

Actualizare 16:06 Băsescu: "Asistăm la o dispută între două găşti din interiorul PSD; ăştia sunt inapţi pentru guvernare"

Liderul PMP, Traian Băsescu, a afirmat astăzi că asistăm "la o dispută între două găşti din interiorul PSD", reiterând că social-democraţii sunt "inapţi pentru guvernare".

Într-o conferinţă de presă ţinută la Parlament, fostul şef de stat a declarat: "Domnul Tăriceanu, tradiţional aliat al PSD-ului, a ţinut să între în acest joc, din care iese, după părerea mea, smotocit. Concluzia mea: PSD-ul este inapt pentru guvernare. La fel cum unui tânăr îi spui inapt pentru serviciul militar, ăştia sunt inapţi pentru guvernare".

Liderul PMP a adăugat: "Amintiţi-vă că în vara lui 2012 lucrul care le-a dat prin cap a fost să suspende dreptul Curţii Constituţionale de a controla hotărârile Parlamentului. Un alt exemplu că sunt inapţi pentru guvernare: modul în care a fost emisă OUG 13 - noaptea ca hoţii".

Traian Băsescu a anunţat şi că parlamentarii PMP nu vor participa la votul de la moţiunea de cenzură: "Poziţia noastră pentru mâine: nu vom participa, nu vom fi în sală la dezbaterea moţiunii şi nici la vot dacă el se va da mâine. După părerea mea, PSD nu are voturile cu care sa treacă moţiunea de cenzură. Vom participa însă la numărătoarea voturilor, vom avea un reprezentant în comisia de numărare pentru a participa la securizarea votului de la moţiunea de cenzură".

Liderul PMP a precizat că vor fi, totuşi, unul sau doi vorbitori din partea PMP în cadrul dezbaterilor din plen asura moţiunii de cenzură.

El a spus şi că social-democraţii şi cei din ALDE au încercat în ultimele două zile să convingă mai mulţi parlamentari de la PMP să voteze moţiunea de cenzură, dar că aceştia au refuzat: "Eu am avut ieri o listă cu şase parlamentari pe care îi aveau ca ţintă, azi lista s-a mărit la doisprezece şi niciunul nu a fost acord cu târgul promis. Nu ştiu ce le-au promis, eu nu le-am promis nimic. Eu n-am ce să le promit. (...) Au reuşit să-l convingă pe domnul Goga să se înscrie în PSD contra promisiunii că îl vor face preşedinte al organizaţiei PSD Covasna şi pentru soţie o funcţie la Transelectrica sau funcţia de subprefect în Covasna. Acesta este motivul pentru care s-a şi făcut plângerea penală care mâine va fi depusă".

Traian Băsescu şi-a început conferinţa de presă recitând cunoscuta strofă "Cum nu vii tu, Ţepeş Doamne..." din poezia "Scrisoarea a treia" de Mihai Eminescu, făcând trimitere la cei doi lideri al coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, amândoi trimişi în judecată.

Fostul şef de stat a punctat: "E «Scrisoarea a III-a» şi se potriveşte perfect cu ce face Tăriceanu şi Dragnea.(...) Unde au dus aceşti oameni disputa din interiorul PSD? Au mutat-o sub cupola Parlamentului şi la Guvern, paralizând practic funcţionarea a două instituţii fundamentale ale statului român".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:56 Ponta: "Moţiunea nu va trece"

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a susţinut astăzi că moţiunea de cenzură împotriva premierului Grindeanu nu va trece şi că miniştrii din Cabinet vor participa joi la şedinţa de Guvern.

"Moţiunea nu va trece şi atunci joi avem o şedinţă normală şi sunt eu convins că vin toţi miniştrii", a spus fostul premier.

Ponta a mai spus că a vorbit cu un număr de 246 de parlamentari din coaliţia PSD+ALDE, precizând: "Mai mult de treisprezece parlamentari (nu vor susţine moţiunea, n.r.). V-a zis domnul Tăriceanu de şaptesprezece, eu sunt mai optimist decât domnul Tăriceanu".

Fostul premier a ţinut să sublinieze că mai sunt nouăsprezece ore până la votul de mâine pe moţiune, interval în care se poate ajunge la o "soluţie raţională": "Le explic tuturor colegilor mei că mai sunt 19 ore în care putem să avem o soluţie raţională şi după aceea nu se mai poate. Pentru că după aceea ori moţiunea va fi respinsă, ceea ce fără voturile UDMR e clar că va fi respinsă, şi atunci avem un Guvern în funcţie până în septembrie-octombrie, dar certat cu propriul partid, ori trece moţiunea şi atunci totul este la domnul Iohannis, nu mai e nimic la noi".

Victor Ponta şi-a exprimat îndoiala că PSD şi ALDE au voturile necesare pentru trecerea moţiunii. El a spus: "Dacă ar fi avut voturile, nu ar fi făcut această uriaşă greşeală cu negocierile de aseară. UDMR a cerut ceea ce cere de 16 ani, nu are nicio vină. Dar întâi au tras cu glonţul de argint că au luat voturile UDMR şi după aia, aţi văzut, UDMR nu participă şi e foarte bine că nu participă, cum nu participă niciun alt partid, ceea ce e normal, că e o bătălie internă în PSD şi nu te bagi în bătăliile altora, că nu îţi place nici ţie să se bage cineva în bătăliile interne".

Secretarul general al Guvernului a mai punctat că, după moţiune, viitorul PSD va fi "tragic".

(S.A.)

----------

Actualizare 15:33 USR: "Legile naţionale au ajuns monede de schimb pentru interesele personale ale lui Dragnea"

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) acuză PSD că a transformat Parlamentul într-o piaţă de tranzacţii cu legi naţionale pentru interesele personale ale liderilor partidului, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Reprezentanţii partidului USR au precizat: "Modul în care PSD a folosit legile pe post de monede de schimb în negocierile cu UDMR pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Sorin Grindeanu este inacceptabil şi reprezintă o sfidare la adresa cetăţenilor. O ţară întreagă a asistat pasivă şi neputincioasă la spectacolul ridicol al negocierilor încheiate seara târziu şi destrămate dimineaţa devreme, fără argumente, fără dezbateri, în total disperţ faţă de interesul cetăţenilor. USR a protestat, atât în comisii, cât şi în plenul Parlamentului, faţă de această manieră de promovare subită şi netransparentă a unor legi, la schimb cu susţinerea unor interese personale. PSD dovedeşte că nu are niciun fel de respect faţă de regulile şi procedurile din Parlament, instituţie care asigură reprezentarea românilor. Liviu Dragnea batjocoreşte astfel votul primit în decembrie şi este incapabil să gestioneze puterea pe care a primit-o de la cetăţeni".

USR denunţă şi comportamentul UDMR, care s-a folosit de pretextul moţiunii de cenzură pentru a încheia înţelegeri politice subterane cu PSD, se mai transmite în comunicat.

USR a adăugat: "Între hoţi şi incompetenţi, UDMR, având corupţii şi incompetenţii proprii, atât la nivel local cât şi la nivel statal, a negociat cu ambele tabere din PSD, clamând interesul maghiarimii".

USR susţine şi va susţine drepturile minorităţilor naţionale conform reglementărilor de la nivel European, dar militează pentru o clasă politică onestă şi competentă, în care legile sunt dezbătute, nu tranzacţionate, potrivit sursei citate.

(A.C.)

------

Actualizare 15:20 Tăriceanu infirmă zvonul privind amânarea votării moţiunii de cenzură

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat astăzi că nu se pune problema amânării votului de la moţiunea de cenzură, aşa cum a scris o parte din presă.

Întrebat dacă reprezentanţii coaliţiei PSD+ALDE iau în calcul amânarea votului de la moţiune, Tăriceanu a răspuns: "Nu, în niciun caz. Nici pomeneală. Am văzut şi eu speculaţia asta toată ziua. Ce pot să spun e că văd în ultimele zile o activare a unor reţele care funcţionează de o bună bucată de vreme a unor oameni care sunt aşa foarte liniştiţi tot timpul şi deodată devin activi sau hiperactivi. Se lansează tot felul de zvonuri printre care şi acesta, fără niciun fundament. Mâine, la ora 11.00, începe şedinţa unde se va da votul pe moţiunea de cenzură".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:06 Tăriceanu: "Ştim că sunt mai mulţi parlamentari care nu votează moţiunea, dar avem majoritatea necesară să trecem moţiunea "

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a susţinut astăzi că moţiunea de cenzură va trece, deoarece există voturile necesare adoptării ei, dar a precizat că sunt şaisprezece sau şaptesprezece parlamentari, dintre care unii din coaliţie, care nu o vor vota.

El a declarat: "Ştiţi că întotdeauna la moţiunile de cenzură se fac discuţii în toate direcţiile. (...) Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf şi îndesat o majoritate necesară ca moţiunea să treacă. (...) Am făcut şi socoteala inversă. Ştim şi care sunt cei care vor vota împotriva moţiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă. (...) Cu aproximaţie 16 sau 17, dar nu sunt numai din coaliţie, din aproximările pe care le am. Sunt, de exemplu, cei cinci parlamentari care au plecat de la noi şi care nu fac parte din coaliţie".

Liderul ALDE a precizat că nu a fost vorba de o ceartă cu cei de la UDMR, dar că legile propuse de această formaţiune au nevoie de o analiză atentă: ''Nu ne-am certat, ne-am despărţit în relaţii foarte bune, dar ne vedem fiecare de agenda proprie. (...) Nu e vorba de compromisuri, dar o astfel de lege sau toate cele trei legi trebuie foarte bine gândite, aşezate, analizate şi deciziile luate nu sub presiunea timpului. (...) Am arătat toată disponibilitatea, dar în faţa volumului mare ne-am dat seama că nu putem să gestionăm într-un timp atât de scurt aceste chestiuni".

(S.A.)

-------------

Actualizare 15:04 Ponta: "Dragnea a vrut să folosească voturile UDMR ca glonţ de argint, dar azi şi l-a tras în propriul picior"

Victor Ponta, fostul premier a declarat căLiviu Dragnea "a vrut să folosească voturile UDMR ca glonţ de argint la moţiunea de cenzură, dar astăzi şi-a tras glonţul de argint în propriul picior şi în picioarele PSD".

Fostul premier a precizat pe pagina sa de Facebook: "Liviu Dragnea (speriat ca nu are voturile colegilor sai ca sa treaca motiunea PSD contra PSD) s-a hotarat sa foloseasca aseara voturile UDMR ca si «glont de argint»! Azi si-a tras «glontul de argint» fix in propriul picior! Si in picioarele PSD! Dincolo de asta - chiar daca Liviu Dragnea a dovedit ca este in stare de absolut orice doar sa il dea jos pe Grindeanu, eu stiu ca Grindeanu este in stare de orice doar sa salveze Guvernarea PSD si unitatea PSD - daca exista si din cealalta parte ratiune, responsabilitate si dorinta de dialog! Mai sunt 20 de ore ...".

(A.C.)

------

Actualizare 14:42 Tăriceanu anunţă încetarea negocierilor cu UDMR: "Am oprit discuţiile ca să nu se speculeze că facem un troc"

Negocierile cu UDMR au fost oprite pentru a nu alimenta speculaţiile că se face "un troc" cu reprezentanţii maghiarilor, a anunţat astăzi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

El a declarat: "Am constatat de dimineaţă că erau mult prea multe lucruri aş spune în discuţie, în negociere şi nu aveam timp literalmente pentru a face o treabă serioasă şi responsabilă. Ca atare, am hotărât să oprim această discuţie pentru a o putea relua la o dată pe care n-aş putea să v-o precizez, într-un cadru mult mai liniştit, mult mai calm. Acum am văzut toate speculaţiile care se făceau referitoare la un troc cu UDMR. Pentru ca să nu se instaleze această idee, am hotărât să oprim discuţiile. De altfel, aşa cum am spus, PSD împreună cu ALDE avem voturile necesare, avem majoritatea pentru moţiunea de cenzură, aşa că nu avea rost să insistăm pe această direcţie, care putea să fie speculată devaforabil împotriva noastră şi să creeze anumite îngrijorări membrilor noştri sau simpatizanţilor noştri".

Tăriceanu a negat că se va mai discuta ulterior cu UDMR în vederea formării unui nou Cabinet: "Nu (nu se va mai negocia, n.r.). Ulterior nu înseamnă până la formarea Guvernului. Ulterior înseamnă anul acesta, anul viitor, nu ştiu să vă spun".

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:30

UDMR a decis să nu participe la plenul reunit al Parlamentului în care va fi votată moţiunea de cenzură, a anunţat astăzi preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, după şedinţa grupurilor reunite ale UDMR.

El a afirmat: "În unanimitate colegii mei au decis să nu participăm la votarea moţiunii de cenzură. Nu vom fi în sală.(...) UDMR nu se poziţionează în nicio tabăra, nu votează nici cu Grindeanu, nici cu Dragnea, nici împotriva lui Grindeanu, nici împotriva lui Dragnea. Nu ne-a convins nicio tabăra fiindcă nu ne aşezăm nici pe partea unuia, nici pe partea celuilalt. N-am avut negocieri cu nimeni. Am avut discuţii. E o diferenţă uriaşă".

"Principiul e că nu ne amestecăm în treburile unui partid", a subliniat Hunor.

Liderul UDMR a precizat că protocolul de colaborare cu PSD-ALDE este în vigoare, iar Uniunea va face o analiză după 30 iunie.

"Nu rupem hainele de pe noi azi, pentru că nu e cazul", a completat Kelemen.

În privinţa proiectelor UDMR, Kelemen Hunor a declarat: "Nu am cerut ce nu are corespondenţă în UE, am cerut lucruri de bun simţ".

El a răspuns şi criticilor fostului şef de stat: "Traian Băsescu a făcut astăzi nişte declaraţii absolut inacceptabile de la un fost şef de stat care a distrus 10 ani România. Are un mandat în spate care poate fi discutat oricând şi el a cerşit voturile maghiarilor, secuilor, de cel puţin două ori. Să vii şi să spui ceea ce a declarat el astăzi înseamnă că eşti un om iresponsabil. Dacă face aşa ceva un ziarist, un politician oarecare, nu spun nimic. E vorba de fostul şef al statului".

(S.A.)

-----------

ACTUALZIARE 14:22 Petrescu: "Şedinţa Executivului se amâna până joi, când premierul este convins că toţi miniştrii vor fi prezenţi la Guvern"

Şedinţa Executivului se amână până joi, când "premierul este convins că toţi miniştrii vor fi prezenţi la şedinţă", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, potrivit surselor din presă.

Anunţul purtătorului de cuvânt al Guvernului vine în contextul în care miercuri urmează să fie votată moţiunea de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, conform News.ro.

Anterior, surse guvernamentale au declarat pentru News.ro că şedinţa de guvern se amână, după ce secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ, căreia Tudorel Toader i-a delegat atribuţiile, el nefiind în Bucureşti, a transmis că i s-a făcut rău şi nu poate participa la şedinţă. Ea este singurul delegat din partea Ministerului Justiţiei şi fără participarea ei nu se poate ţine reuniunea săptămânală a Executivului, se mai arată ăn sursă.

Şedinţa de guvern, care urma să aibă loc, marţi, la ora 12.00, se amână după ce Mariana Moţ a anunţat că nu poate participa la şedinţa de guvern, ea fiind delegată de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, acesta nefiind în Bucureşti, potrivit sursei citate.

De altfel, la ora la care trebuia să înceapă şedinţa de Guvern, Sorin Grindeanu a plecat de la Palatul Victoria.

(A.C.)

-------

Actualizare 13:58 Nasra, Burciu şi Itu (PSD) anunţă că nu vor vota proiecte care să afecteze viaţa românilor din Transilvania

Deputatul PSD de Cluj Gabriel Horia Nasra a postat marţi, pe Facebook, o fotografie în care apare alături de colegii săi Cristina Burciu şi Cornel Itu, la care a adăugat mesajul că vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, în schimb nu vor vota niciodată un pachet de legi care să afecteze viaţa românilor din Transilvania, făcând astfel referire la proiectele de legi susţinute luni în Parlament de UDMR.

"«No, gata, no, hai!» Votăm moţiunea! Guvernul Grindeanu trebuie să plece, să demisioneze, însă NU vom vota NICIODATĂ un «pachet de legi» care să afecteze viaţa de zi cu zi a românilor din Transilvania, România!", a scris Gabriel Horia Nasra.

Doina Pană: "Mesajul că nu voi vota anumite legi nu are legătură cu moţiunea"

Deputatul PSD Doina Pană a declarat, la Parlament, că mesajul său de pe Facebook în care precizează că nu va vota niciodată proiecte care fac rău ţării nu are legătură cu moţiunea de cenzură, iar ea va vota moţiunea de cenzură, potrivit surselor din pres[.

Doina Pană a afirmat, citată de News.ro: "Nu am făcut nicio secundă referire, nu are nicio legătură cu moţiunea, eu votez moţiunea, eu sunt indignată că în urma celui mai reprezentativ şi democratic for de la noi din PSD (...) domnul Grindeanu nu a înţeles şi este pe persoană fizică premier. Asta înseamnă moţiunea de miercuri, nu este PSD contra PSD"

Întrebată dacă mai posta respectivul mesaj pe Facebook în situaţia în care negocierile mergeau mai departe cu UDMR, deputatul PSD a replicat: "Da, e un lucru pe care îl menţin, era dedicat prietenilor mei de pe Facebook (...) E ceea ce simt şi ceea ce gândesc", potrivit sursei citate.

Conform sursei. a mai susţinut că nu ar vota pentru ca 15 martie să fie declarată sărbătoare a maghiarilor în România şi că se bucură că "a existat înţelepciunea ca şi la Senat să se oprească să meargă mai departe".

"Noi am avut de la începutul mandatului o susţinere din partea UDMR doar pe parte parlamentară, nu guvernamentală. În acelaşi sens, s-au purtat şi acum discuţii cu dumnealor (...), dar e vorba de altceva şi sunt lucruri care nu se fac", a mai spus Doina Pană.

(A.C.)

--------

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, că formaţiunea pe care o reprezintă cel mai probabil nu va vota moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva premierului Sorin Grindeanu, motivând că social-democraţii nu şi-au ţinut promisiunile date luni de a vota o serie de legi de care maghiarii sunt interesaţi, potrivit surselor din presă.

Tanczos Barna a declarat, citat de News.ro: "Va trebui să luăm o decizie, lucrurile s-au schimbat faţă de înţelegerea de ieri. PSD a propus azi în birourile permanente retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de legi pe care ne-am înţeles ieri şi care au fost trecute de comisiile de specialitate. Urmează ca la 12:30 să avem o şedinţă a grupurilor UDMR din Cameră şi din Senat şi vom lua o decizie cu privire la ziua de mâine. Variantele sunt puţine, datele problemei s-au schimbat radical".

Întrebat dacă există posibilitatea ca maghiarii să mai voteze moţiunea de cenzură în condiţiile în care PSD şi-a încălcat promisiunile, senatorul UDMR a spus că este greu de crezut acest lucru, potrivit sursei.

Barna a precizat: "M-aş mira. Nu cred că are rost în cazul în care nu avem un acord politic, o să rămână strict o problemă internă a PSD pe care trebuie să şi-o gestioneze singuri (...) Nu mai consideră necesară aprobarea respectivelor acte normative. Din momentul acesta şi noi trebuie să ne reconsiderăm poziţia faţă de moţiunea de cenzură ".

În ceea ce priveşte eventuale negocieri cu premierul Sorin Grindeanu, Tanczos Barna a spus că şeful Guvernului nu are o forţă politică care să-l susţină, se mai arată în sursă.

Senatorul UDMR: "Are câteva formaţiuni politice care nu-l susţin dar nici nu votează moţiunea de cenzură. Problema este mult prea complicată pe partea cealaltă".

Senatorul UDMR a răspuns şi celor care au criticat Uniunea, acuzând-o de şantaj la adresa PSD, potrivit sursei citate.

Senatorul maghiar a explicat: "În politică, cuvântul şantaj are cu totul alte conotaţii. Cu siguranţă, un partid mic, cu 6 - 7% în Parlament, dacă vrea să treacă anumite proiecte de legi, va trebui să găsească încă 40 - 50%. Aceste lucruri s-au făcut în ultimii 27 de ani prin negocieri politice, unii le numesc şantaj, eu le numesc negocieri şi înţelegeri politice. Cred că este varianta democratică parlamentară de a rezolva problemele minorităţii maghiare din România. Este calea pe care am mers până acuma şi o să mergem şi în continuare".

Băsescu: "PSD este inapt pentru guvernare; Ce au vrut să facă este ca şi cum îţi iei propria istorie şi o arunci într-o budă"

Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat, marţi, la Parlament, că ceea ce a vrut să facă PSD prin cedările către UDMR arată că acest partid este "inapt pentru guvernare", fostul şef al statului susţinând că instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare în România "este ca şi cum îţi iei propria istorie şi o arunci într-o budă", potrivit sursei citate.

Băsescua afirmat: "Sunt inapţi pentru guvernare. V-aş aduce aminte că Guvernul Boc a preferat să cadă decât să dea aceste concesii minorităţii maghiare, că astea nu-s de azi de ieri, sunt de mulţi ani pe toate agendele. Faptul că pe Tăriceanu şi pe Dragnea i-a dus capul să statueze ca sărbătoare în legislaţia română ziua de 15 martie este ca şi cum îţi iei propria istorie şi o arunci într-o budă. Asta au făcut aceştia ticăloşi. Asta au vrut să facă pentru câteva voturi. Eu sunt revoltat. Mă întreb: au uitat că merg la Ţebea? Cum se întorc parlamentarii PSD şi ALDE în Ardeal? Cum îi vor convinge pe românii de acolo că nu au murit câteva zeci de mii ucişi de armatele conţilor maghiari în 48 şi 49, cum îi vor convinge că ce a votat Dieta de la Pesta pe 15 martie, adică anexarea Transilvaniei la Ungaria, merită sărbătorită în România?".

Liderul PMP a spus că maghiarii pot sărbători la Budapesta, conform sursei.

Băsescu a susţinut: "Eu am spus: vă respectăm sărbătorile naţionale, dacă vreţi să vă sărbătoriţi de ziua naţională mergeţi la Budapestea, se dă bere gratis, mici, ce s-o da, dar nu-şi asumă România o sărbătoare care printre altele semnifică şi anexarea Transilvaniei la Ungaria. Şi în 1848 românii erau majoritari în Transilvania, nu erau picaţi din cer, în schimb cei care au vrut alipirea Transilvaniei la Ungaria nu vorbeau de niciun drept pentru românii din Transilvania, ca să vă daţi seama cât de aberantă este ideea că România şi-ar putea înscrie în calendarul de sărbători 15 martie 1848".

Fostul şef al statului a precizat că el nu neagă celelalte 11 puncte ale Declaraţiei Dietei de la Pesta, din cele 12, conform sursei.

"11 au fost valoroase pentru democraţie, dar românii au făcut un război pentru punctul 12, un război civil în Transilvania", a adăugat acesta.

Senatorul a spus că se bucură că au fost scoase de pe ordinea de zi proiectele UDMR.

"Până nu vom vedea aceste legi luate acasă de negociatori, nu ne vom opri", a completat el, referindu-se la acţiunile PMP.

Traian Băsescu le-a arătat jurnaliştilor că are tricolorul în buzunarul de la piept.

Senatorul a precizat că, în principiu, parlamentarii PMP nu vor participa la plenul reunit pentru votarea moţiunii de cenzură: "Nu intrăm, nu avem nicio treabă. considerăm această dispută o dispută internă în interiorul PSD, pe care cu neobrăzare au reuşit s-o ducă sub cupola Parlamentului, dar şi în Guvernul României. Au transformat instituţiile statului în teatru de dispute politice ale grupărilor din interiorul PSD".

Buicu şi Pană (PSD): "Nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu"

Deputatul PSD de Mureş Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat, pe Facebook, că nu votează şi nu va vota niciodată "ceva care sa aducă atingere ţării şi poporului" român făcând referire la proicetele de lege susţinute luni în Parlament de UDMR.

Un mesaj similar a postat şi deputatul PSD de Bistriţa-Năsăud Doina Pană pe Facebook, însoţit de o fotografie în care este îmbrăcată în port tradiţional românesc, conform mesajului.

Buicu a scris pe Facebook: "Dragi prieteni, Dragi cunoscuţi sau necunoscuţi, de când fac politică, mi s-au pus în cârcă multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu am reacţionat. Am considerat că cei care «au ochi de văzut, văd». În calitate de deputat de Mureş vă spun atât, nu am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!".

Social-democratul a ţinut să reamintească de jurământul pe care l-a depus când a preluat mandatul de parlamentar.

Buicu a arătat: "Cu mâna pe Constituţie şi pe Biblie am spus la învestitură şi asta voi respecta: «Jur credinţă patriei mele România; Jur să respect Constituţia şi legile ţării; Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu»".

Doina Pană, deputat PSD de Bistriţa Năsăud, a postat un mesaj similar, însoţit de o fotografie în care este îmbrăcată în port popular românesc: "Dragi prieteni, de când fac politică, mi s-au pus în cârcă, nemeritat, multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu. Am mers pe ideea că cei care «au ochi de văzut, văd». Deja e mult prea mult! N-am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATă ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!!!".

Comisiile senatoriale de administraţie publică şi pentru drepturile omului au întocmit raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România.

Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri.

Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. De asemenea, Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb