Iohannis şi premierul eston au discutat despre consolidarea flancului estic al NATO

Adi Iacob
Politică / 24 mai 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Republicii Estonia, Juri Ratas, prilej cu care cei doi oficiali au discutat despre colaborarea pentru întărirea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice şi a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţială.

De asemenea, discuţiile au vizat subiecte aflate pe agenda europeană, bilaterală, regională, respectiv din domeniul securităţii.

În contextul în care, la 1 iulie 2017, Estonia va prelua, pentru prima dată, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE), premierul eston a prezentat priorităţile pe care ţara sa şi le-a stabilit în acest sens şi care se referă la o economie europeană deschisă şi sustenabilă, o Europă sigură pentru cetăţenii săi, o Europă îndreptată spre digitalizare şi inovare.

Premierul eston a menţionat că Estonia este un susţinător puternic al aderării României la Spaţiul Schengen.

Preşedintele României a mulţumit oficialului eston pentru prezenţa sa la Bucureşti, aceasta fiind prima vizită bilaterală a unui prim-ministru al Republicii Estonia în ţara noastră. Totodată, a exprimat sprijinul pentru priorităţile Estoniei în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE.

Cei doi înalţi oficiali au discutat şi despre dezvoltarea Pieţei Digitale a UE, Preşedintele Klaus Iohannis subliniind că România acordă o importanţă deosebită acestui subiect, având rezultate foarte bune în domeniul digital.

Preşedintele României a salutat nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale, aspect confirmat de deschiderea recentă de ambasade în cele două ţări. În plan economic, cei doi interlocutori au exprimat interesul ca anul 2018, cu încărcătură istorică pentru ambele ţări - România sărbătorind 100 de ani de la Marea Unire, iar Estonia 100 de ani de la declararea independenţei - să reprezinte prilejul pentru stimularea cooperării economice bilaterale, prin organizarea de întâlniri ale mediului de afaceri din cele două ţări, precizează comunicatul.

În plan securitar, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa acordată de România consolidării posturii de apărare şi descurajare a Flancului estic al NATO, inclusiv în contextul reuniunii şefilor de stat şi de guvern din 25 mai. A evidenţiat necesitatea unei acţiuni comune pentru o abordare mai coerentă a Flancului estic, care trebuie întărit în continuare. În acest sens, faptul că cele două state se numără printre acei Aliaţi care s-au angajat deja să utilizeze 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare reprezintă o contribuţie importantă la întărirea legăturii transatlantice. Preşedintele României a exprimat, de asemenea, sprijinul ţării noastre pentru lupta împotriva terorismului, prin alăturarea la eforturile întreprinse la nivel global în vederea combaterii acestui flagel.

Cei doi interlocutori şi-au manifestat interesul pentru consolidarea Parteneriatului Estic. În context, Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat susţinerea României pentru ca Summitul Parteneriatului Estic care va fi organizat la Bruxelles, în noiembrie, în timpul Preşedinţiei estone a Consiliului UE, să fie unul de succes, orientat către rezultate concrete pentru partenerii estici.

Cei doi interlocutori au evidenţiat, totodată, importanţa unui sprijin activ pentru regiunea Balcanilor de Vest, sens în care Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa menţinerii politicii uşilor deschise pentru extinderea UE cu ţările din regiune, concomitent cu stimularea procesului de reforme în conformitate cu valorile europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb