Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a reafirmat vineri că se impune un congres extraordinar al formaţiunii, pentru a da un semnal de mobilizare electoratului şi totodată pentru a face o analiză a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.
Potrivit Agerpres, Ion Iliescu consideră că rezultatul obţinut este nu numai eşecul lui Victor Ponta, ci al întregului partid.
"Păi nu numai el. Şi el şi partidul (n.r. să răspundă), pentru că nu este eşecul unei persoane, ci şi al PSD. Eu am şi lansat această idee, de fapt este o chestie firească, va trebui ca organele executive de partid şi apoi un congres special să facă o analiză serioasă şi să tragă concluziile cuvenite, cum anume să se pregătească. Cred că da, vom discuta şi vom vedea, părerea mea este că se impune un congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a forţelor de care dispunem", a declarat Ion Iliescu la Târgul de carte "Gaudeamus", unde şi-a lansat volumul "Destinul unui om de stânga. Amintiri".
Întrebat dacă este necesară schimbarea echipei de conducere a PSD, Iliescu a evitat să răspundă tranşant. "Asta-i altceva, se va discuta", a spus el.
Ion Iliescu crede că şi de această dată a fost vorba despre un vot negativ, pentru că totdeauna în ultimii 25 de ani au existat voturi pro şi voturi contra, la care s-a adăugat reacţia electoratului "la ceva care nu i-a oferit satisfacţia cuvenită''. "Nu e vorba numai de campanie, e percepţia... Eu nu vreau să dau calificative, dar este percepţia electoratului, deci trebuie să stăm să analizăm mai atent şi asta trebuie să o facă oamenii responsabili din partid, să fie un Biroul executiv, şi un Consiliu Naţional, poate şi un Congres extraordinar, care să analizeze şi să dezbată şi să tragă toate concluziile cuvenite la nivel de centru, la nivel de organizaţii locale, pentru programul partidului, pentru perioada următoare. Urmează doi ani nu uşori şi alegerile parlamentare din 2016. Deci, oricum partidul trebuie să vină cu un proiect, cu un program pentru următorii doi ani şi pentru alegerile parlamentare din 2016. Aşa se impune", a opinat preşedintele de onoare al social-democraţilor.
Potrivit acestuia, este vorba despre un eşec politic. "Asta-i viaţa politică, avem noi o expresie de 25 de ani. Aceşti 25 de ani au însemnat flux şi reflux. (...) Viaţa e cu de toate. Ce-i important pentru forţele politice, e să nu intre în panică când pierd şi să nu se umfle în pene când câştigă, să-şi păstreze echilibrul şi să poată să consolideze ce au construit până atunci, să deschidă orizonturi noi. Eu sper ca PSD să facă o analiză serioasă a cauzelor, pentru că e un semnal din partea electoratului. Orice partid e dator să facă analiza proprie şi cum să răspundă mai bine electoratului", a menţionat fostul şef de stat.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, consideră că aceia care au câştigat alegerile prezidenţiale nu sunt interesaţi de organizarea unor alegeri anticipate, apreciind că "numai se discută" despre acestea, nefiind însă "în interesul nimănui".
"Eu am spus numai că se poate. Că se discută, am văzut. Nu cred că sunt interesaţi în alegeri anticipate în primul rând cei care au acum au câştigat alegerile prezidenţiale. Deocamdată în Parlament este o majoritate care susţine Guvernul Ponta. Ceilalţi nu prea sunt pregătiţi pentru aşa ceva. Nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Deci, eu am spus numai că se discută de aşa ceva în urma victoriei d-lui Iohannis", a declarat Ion Iliescu vineri la Târgul de carte "Gaudeamus", unde şi-a lansat volumul "Destinul unui om de stânga. Amintiri".
Potrivit acestuia, nu este vreun interes al cuiva în privinţa anticipatelor, al vreunei forţe politice şi "nu este nici în interesul ţării". "Până în 2016 mai avem doi ani. Deci, eu cred că este firesc ca acest mandat, până în 2016, să fie dus până la capăt şi o să se profileze, adică să respectăm acest calendar ciclic al alegerilor parlamentare şi prezidenţiale", a adăugat Iliescu.
În opinia fostului preşedinte, este relativ să se considere că este vorba despre un câştig al dreptei. "Dacă luăm lucrurile aşa cum se prezintă... Dar vedeţi că în cadrul Partidului Liberal s-au creat vreo trei curente diferite. Dl. Tăriceanu cooperează cu PSD, a fost cu USL-ul, cu Crin Antonescu, deci lucrurile sunt mult mai complexe şi nu pot fi tratate simplist - stânga, dreapta. Nu există o asemenea separaţie mecanică", a apreciat Ion Iliescu.
Preşedintele ales, Klaus Iohannis, vine în această funcţie cu o experienţă de primar respectat într-o zonă a ţării bine gospodărită, un om cu calităţi şi totul este să înveţe din ce-i oferă viaţa, consideră Ion Iliescu.
"Dl Iohannis vine cu o experienţă de primar, un primar respectat şi într-o zonă de ţară gospodărită. Eu am văzut Sibiul prima data în '45. M-am născut la Olteniţa, am locuit la Bucureşti, până în război şi în război, am mai vizitat două localităţi, Caracal şi Târgu Jiu, unde erau lagăre de deţinuţi politici, unde era tatăl meu. Deci, până în 1944, în afară de această zonă nu am cunoscut. Ulterior (...) am colindat toată ţara iar Sibiul m-a impresionat prima dată când am ajuns în '45, în primăvară, ca un oraş bine gospodărit, un oraş civilizat şi această notă şi-a păstrat-o în timp. Deci este şi acum un oraş civilizat. Deci vine (n.r. Iohannis) cu această încărcătură, cu această marfă a sibienilor care sunt respectaţi de toată lumea, dar una este experienţa la nivelul unui oraş şi alta este la nivel de ţară. Dar, mă rog, este un om cu calităţi, care învaţă, cum am învăţat cu toţii", a declarat Ion Iliescu vineri la Târgul de carte Gaudeamus, unde şi-a lansat volumul "Destinul unui om de stânga. Amintiri".
El a adăugat că nu doreşte să dea niciun fel de calificative nimănui şi nici să facă prognoze. "Fiecare dintre noi, când am început, eram neştiutori. Deci viaţa ne învaţă. Pe lângă şcoala pe care o parcurgem cu toţii, viaţa e cea mai mare şcoală. Totul este calitatea fiecăruia să înveţe sau nu din ce-ţi oferă viaţa", a spus fostul preşedinte.