ION ILIESCU: UE nu este "ţap ispăşitor" pentru neputinţele noastre

E.M.
Politică / 13 ianuarie 2019

Ion Iliescu (Sursa foto: Twitter)

Ion Iliescu (Sursa foto: Twitter)

Fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis, pe blogul său, un mesaj cu ocazia preluării de către România a preşedinţiei UE, subliniind că noua generaţie de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate şi angajament în slujirea interesului public şi a binelui comun. Iliescu spune că Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele noastre, pentru eşecurile noastre, pentru egoismul şi iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucureşti sau de la Bruxelles.

Iliescu spune că îi place să creadă că manifestările de joi seara, de la Ateneul Român, au fost, înainte de orice, un omagiu adus simplilor cetăţeni, care au făcut posibilă împlinirea acestui proiect naţional.

El consideră că pentru România trebuie să înceapă un nou capitol: cel al integrării europene, adică un nou proiect, în care ţara noastră să contribuie pe deplin, cu idei şi soluţii, la reforma Uniunii, la progresul ei.

"Ar fi trebuit să ne definim, deja, profilul nostru, ca ţară, în concertul european. Preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European ne pune la încercare capacitatea administrativă, viziunea politică şi solidaritatea, ca naţiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slăbiciunile. Sper că vom realiza, în sfârşit, că nu confruntarea, ci consensul, face lucrurile să progreseze în sensul dorit de noi, toţi", adaugă Ion Iliescu.

În opinia sa, acum România nu este nici eurosceptică, nici deziluzionată de aderare.

"Este doar realistă, s-a maturizat, politic şi social, abordează critic realitatea, şi asta este bine. Va rămâne susţinătoare a proiectului european atâta vreme cât el va genera bună guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare şi polarizarea economică şi socială. Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum să nu aibă ecouri şi în România. Dar putem alege să fim parte a soluţiei pentru problemele Uniunii, şi nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexitului. Pentru asta noua generaţie de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate şi angajament în slujirea interesului public şi a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele noastre, pentru eşecurile noastre", subliniază Ion Iliescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Auziti dragneo si restul penalilor din psd-alde-udmr? Rusine sa va fie!!

    Mereu l-am criticat pe Iliescu,chiar foarte dur,pt cä a fäcut mult rau Romaniei! De data aceasta îi multumesc pt declaratia prin care sustine Uniunea Europeanä!

    1. Iliescu este mai evoluat si echilibrat decat marea majoritate a poporului de tip #..., decat politicienii de asa zisa opozitie "de drapta" si ls ani lumina de Presedintele in exercitiu. Iliescu a trecut mai usor de la Perestrika la democratie decat cei snterior numiti de la NIMIC la democratie autentica. Pentru asta trebuie sa cotesti temeinic, sa digeri, sa reproduci, sa vezi sel ectiv, sa compari responsavil, etc. Romania trebuie sa se maturizeze in continuare!

      Declaratia lui proeuropeanä,nu-l scuteste de pârnaie pt crimele pe care le-a comis!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb