Inflaţia ar putea trece semnificativ de 3% în primul trimestru al anului viitor, ceea ce poate duce România în fruntea clasamentului de profil din Europa, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă: "Ca o materializare a unor presiuni din partea excesului de cerere, inflaţia a început să crească. După o perioadă destul de lungă în care inflaţia a stat în zona negativă din cauza reducerilor de TVA, în perioada următoare estimările arată că inflaţia va creşte şi probabil chiar în primul trimestru al anului viitor va sări semnificativ de 3%, fapt care, probabil, va poziţiona România în fruntea clasamentului din Europa. Este inevitabil când ai creşteri de consum atât de rapide să nu apară presiuni inflaţioniste. Ele nu au apărut până acum pentru că au fost reducerile de TVA şi am avut inflaţia, mai degrabă deflaţia importată din Europa pe canalul importurilor".
Domnul Dumitru a adus în atenţie şi faptul că execuţia bugetară pe primele şase-şapte luni din acest an "nu arată deloc bine", menţionând: "În plin boom economic ai scăderi de încasări din TVA şi accize, iar veniturile bugetare vor fi de 26% în 2017, pe când media în UE este de 40% - despre ce ţară europeană vorbim? În 2015, încasările din TVA ajungeau la 8% din PIB.
Acum sunt la 6 şi ceva la sută, practic am pierdut 2% din PIB cu această scădere agresivă a cotei de TVA. La fel, celebrul MTO, obiectivul pe termen mediu al deficitului bugetar, de 1%, a fost atins în 2013 şi menţinut în 2014 şi 2015, apoi a fost abandonat. Probabil, România va fi solicitată să-şi corecteze acest comportament".
În opinia sa, singura explicaţie logică pentru scăderea încasărilor din TVA este creşterea evaziunii fiscale. "Este cumva contraintuitiv - în boom economic să ai creştere de evaziune, dar asta este singura explicaţie", a spus Ionuţ Dumitru.
Conform domniei sale, creşterea economică potenţială a ţării noastre este de circa de 3%, chiar dacă acest indicator depăşeşte 5%, fiind o creştere bazată pe consum. Domnul Dumitru a mai precizat că nu există o accelerare a creşterii potenţiale care să susţină pe termen mediu o creştere economică de peste 5%.