IONUŢ DUMITRU: "Execuţia bugetară pe 2014 - destul de slabă, mai ales pe investiţii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 decembrie 2014

"Execuţia bugetară pe 2014 - destul de slabă, mai ales pe investiţii"

"Accesul dificil al companiilor la electricitate, impediment în calea competitivităţii"

Mihai Bogza: "Activitatea justiţiei a scos la iveală faptul că o bună parte a capitalului autohton este alcătuit pe baze putrede, din afaceri incorecte, derulate cu statul"

Execuţia bugetară pe 2014 a fost una destul de slabă, mai ales în zona de investiţii, care au scăzut foarte mult în acest an, apreciază Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Domnia sa a subliniat, vineri, că nu vede o revenire pe acest segment, tendinţa fiind în continuare de scădere.

"Investiţiile private nu performează foarte bine, dar merg mai bine decât cele publice. În domeniul public, lucrările noi sunt mult mai slabe decât ceea ce se vede pe plăţi-probabil că au fost făcute plăţi pentru proiecte mai vechi", a menţionat domnul Dumitru, adăugând că, în acest domeniu, contracţia este accentuată.

Domnia sa a mai spus: "Am avut intrări de capital foarte scăzute, investiţiile străine directe fiind extrem de reduse. Înainte de criză intrau 20 de miliarde euro în România, pe termen lung, iar acum ies bani din ţară. Intrările de capital pentru investiţiile de portofoliu sunt foarte volatile, cele mai multe fiind îndreptate către achiziţionarea titlurilor de stat".

De la jumătatea lui 2012, investiţiile publice se află pe un trend descendent, a declarat domnia sa.

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, investiţiile străine, dar şi cele autohtone, au nevoie de competitivitate, iar noi suntem printre ultimele ţări şi la acest aspect.

Printre aspectele care stau în calea competitivităţii se numără faptul că procedura de conectare a companiilor la reţeaua electrică durează şi costă foarte mult.

"Accesul companiilor la electricitate este un impediment în calea competitivităţii", a subliniat domnia sa, menţionând că ne aflăm pe locul 171 din 189 de ţări europene, în acest domeniu.

Printre alte aspecte negative, domnul Dumitru a reliefat efectele taxării asupra motivaţiei de a munci şi de a investi: "În materie de motivaţie de a munci, taxarea ne poziţionează pe locul 140 din 144 de ţări - catastrofal - şi pe locul 128 în materie de motivaţie pentru a investi".

În opinia domniei sale, nivelul total de taxare din ţara noastră este foarte mare. La acest fapt se adaugă slaba calitate a drumurilor.

În acest context, primul "buton" pe care trebuie "să apăsăm" ca să îmbunătăţim competitivitatea este infrastructura, a spus Ionuţ Dumitru, precizând că educaţia şi sănătatea sunt două domenii care, de asemenea, ne dezavantajează.

Şeful Consiliului Fiscal consideră că autorităţile ar trebui să facă eforturi pentru reducerea TVA, cota de 24% fiind a treia cea mai mare din Uniunea Europeană, mai ales având în vedere colectarea, care situează la 11%"

Printre atuurile pe care ţara noastră le-ar avea în materie de competitivitate, Ionuţ Dumitru a enumerat dimensiunea pieţei interne, numărul redus de zile pentru deschiderea unei afaceri, gradul de protecţie pentru investitor şi stabilitatea macroeconomică.

Oamenii de afaceri au venit cu propuneri concrete privind stimularea investiţiilor în România, referitoare la îmbunătăţirea sectorului public, de care depinde în mare măsură stimularea afacerilor.

În opinia lui Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), printre acestea se numără schimbarea structurii salariilor în instituţiile care se ocupă de gestionarea investiţiilor, pentru că acolo oamenii fie nu sunt competenţi, fie nu sunt motivaţi. Alte măsuri se referă la prioritizarea investiţiilor şi la îmbunătăţirea managementului în companiile de stat, proces care, potrivit domnului Bogza, a fost dezamăgitor.

Preşedintele FIC, citat de Agerpres, a afirmat că investiţiile străine în România s-au stabilizat la un nivel de două miliarde de euro pe an, o parte importantă a acestor investiţii reprezentând consolidări ale unor proiecte mai vechi în ţara noastră, care au înregistrat pierderi, acţionarii aducând resurse să le menţină în viaţă.

Capitalul autohton este insuficient, este de părere Mihai Bogza, iar activitatea justiţiei din ultima perioadă a scos la iveală faptul că o bună parte a acestui capital este alcătuit "pe baze putrede", din afaceri incorecte, derulate cu statul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De cand are Europa 189 de tari?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb