PT Amman Mineral Internasional Tbk, o companie minieră indoneziană, a reuşit cea mai bună performanţă la nivel mondial în rândul societăţilor care au lansat oferte publice iniţiale (IPO) majore în acest an, în condiţiile în care analiştii au promovat evaluarea atrăgătoare a ofertei, perspectivele de câştig şi potenţiala includere într-un indice local de referinţă, potrivit unei analize Bloomberg.
Acţiunile Amman Mineral Internasional, compania care deţine a doua cea mai mare mină de aur şi cupru din ţara din Asia de Sud-Est, au crescut cu 163% de la debutul lor, în 7 iulie. Acesta este cel mai mare câştig obţinut în rândul celor 32 de companii care au lansat în 2023, la nivel global, IPO-uri majore, respectiv care au strâns până acum cel puţin 500 de milioane de dolari, arată datele Bloomberg.
După Amman Mineral Internasional urmează ADNOC Logistics & Services (EAU) cu un câştig de peste 80%, Hunan Yuneng New Energy (China), tot cu un plus ce depăşeşte 80%, Nextracker (SUA), cu un avans al acţiunilor mai mare de 60%, şi, cu o creştere similară, Mankind Pharma (India), conform cifrelor Bloomberg.
Performanţa Amman Mineral iese în evidenţă în condiţiile în care titlurile din sectorul minier sunt afectate, la nivel global, de creşterea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor, precum şi de economia mai slabă a Chinei, care implică o cerere mai redusă de materii prime. În condiţiile date, indicele Bloomberg World Mining a scăzut cu 7% în acest an.
"Performanţa după listare a Amman Mineral a fost susţinută de evaluările scăzute de la momentul debutului şi de aşteptările că societatea va fi inclusă în indicele LQ45 al celor mai lichide acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori din Jakarta", declară Andre Benas, şeful diviziei de cercetare din cadrul BCA Sekuritas.
• Amman Mineral - cea mai mare ofertă de pe piaţa din Jakarta, în 2023
Oferta de acţiuni noi a companiei Amman Mineral, de peste 700 de milioane de dolari, a fost cea mai mare de la Bursa din Jakarta, anul acesta, piaţa bucurându-se de un an încărcat cu listări. Potrivit Bloomberg, veniturile strânse de companii prin IPO s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2022. De asemenea, oferta Amman Mineral a fost cea mai mare din Asia, în afara Chinei continentale, în acest an, potrivit la datelor Bloomberg.
Amman Mineral a înregistrat un profi net de 1,1 miliarde de dolari în 2022, consemnând o creştere de peste trei ori faţă de cifra din anul precedent.
Arief Budiman, şeful departamentului de cercetare de la Ciptadana Sekuritas, se aşteaptă ca 2023 să fie un alt an cu rezultate solide pentru compania minieră, dar perspectiva dincolo de aceast an este mai puţin sigură.
"Câştigurile Amman Mineral vor atinge un vârf în acest an, dar vor începe să scadă anul viitor, deoarece producţia companiei este preconizată să se diminueze", a explicat Budiman.
Capitalizarea bursieră a Amman este acum de circa 298 trilioane de rupii indoneziene, depăşind capitalizarea de 261 de trilioane de rupii indoneziene a conglomeratului Astra International.
Analiştii atribuie creşterea susţinută a acţiunilor Amman stabilităţii preţurilor globale ale cuprului, care au scăzut cu doar 3% până în prezent. În schimb, preţurile zincului au scăzut cu 24%, iar ale nichelului cu 33%, conform jakartaglobe.id.
Închizând cu un preţ de 4.470 de rupii indoneziene tranzacţiile de ieri, acţiunile Amman au urcat cu 4,4% faţă de ziua precedentă, depăşind preţul ţintă de 4.200 de rupii stabilit de fima de cercetare a pieţei Mandiri Sekuritas.
În prezent, compania este în proces de construcţie a unei topitorii de cupru în West Sumbawa, provincia West Nusa Tenggara, cu o capacitate anuală de 900.000 de tone.
Directorul executiv al Amman Minerals, Alexander Ramlie, a declarat, citat de Reuters, că perspectivele de afaceri ale companiei sunt solide datorită creşterii cererii de cupru şi a importanţei metalului în tranziţia globală la energia regenerabilă. Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, intensifică utilizarea energiei regenerabile.
Amman Mineral Internasional (simbol AMMN) a încheiat prima zi de tranzacţionare la Bursa din Jakarta, în 7 iulie, cu un plus de 3,5%, după ce a strâns 10,73 trilioane de rupii indoneziene (713,43 milioane de dolari) în cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din Indonezia, din acest an. Preţul IPO a fost de 1.695 de rupii, iar prima zi de tranzacţionare a fost încheiată cu o cotaţie de 1.755 de rupii. IPO-ul companiei din Jakarta a fost cel mai mare de la listarea de 1,1 miliarde de dolari a companiei de tehnologie GoTo, în aprilie 2022.
Amman Mineral, al doilea cel mai mare producător de cupru şi aur din Indonezia, după Freeport Indonesia, intenţionează să folosească încasările din IPO pentru rambursarea datoriei şi finanţarea mai multor proiecte, inclusiv a topitoriei de cupru de 980 de milioane de dolari pe care intenţionează să o finalizeze în mai 2024, conform Reuters.
--------------------------------------------------
Debutul în forţă al Amman Mineral ar putea fi de bun augur pentru viitoarele listări din Indonezia, una dintre cele mai "fierbinţi" pieţe pentru IPO în acest an, la nivel global, scrie Reuters, amintind de eforturile guvernamentale de privatizare a unor întreprinderi de stat.
Vânzările iniţiale de acţiuni în Indonezia au generat 2,2 miliarde de dolari din luna iunie, ceea ce plasează Jakarta pe locul al doilea după China, în regiunea Asia-Pacific, respectiv înaintea Bursei din Hong Kong, potrivit datelor Refinitiv.