Irlanda lichidează "Anglo Irish Bank"

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2013

Irlanda lichidează "Anglo Irish Bank"

Autorităţile irlandeze au adoptat, ieri, un act normativ de urgenţă pentru lichidarea "Anglo Irish Bank", una dintre cele mai mari instituţii financiare din ţară.

"Anglo Irish Bank" s-a prăbuşit în timpul crizei financiare, în 2009, însă statul irlandez s-a angajat să-i garanteze activele ca să evite falimentul. Ulterior, banca a fuzionat cu "Irish Nationwide Building Society" (INBS) - altă instituţie afectată de criza bancară. Astfel a luat fiinţă "Irish Bank Resolution Corporation" (IBRC), care avea misiunea să lichideze treptat activele băncii, pe o perioadă de zece ani.

Activele fostei "Anglo Irish Bank" vor fi preluate însă, acum, de "banca rea" a Irlandei - Agenţia de Management al Activelor Naţionale, care cumpără ipotecile riscante de la băncile cu datorii mari. Controlul IBRC a fost preluat de firma de consultanţă KPMG.

Ministrul irlandez de finanţe, Michael Noonan, a fost obligat să anunţe adoptarea actului normativ de urgenţă după ce au apărut în presă unele detalii cu privire la lichidarea băncii, ceea ce a generat temeri că ar putea avea loc retrageri masive de bani de la ghişeele acesteia.

"Având în vedere circumstanţele, în calitate de ministru de finanţe am acţionat imediat pentru a asigura stabilitatea băncii şi valoarea activelor sale, evaluate la 12 miliarde de euro, în numele statului", a spus Michael Noonan.

La rândul său, premierul irlandez Enda Kenny a afirmat că lichidarea "Anglo Irish Bank" închide un capitol "trist şi tragic" din istoria economică a ţării.

Ca să poată susţine finanţarea sectorului bancar, Irlanda a solicitat, la finele lui 2010, un pachet de ajutor de 85 de miliarde euro de la Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, obţinut în schimbul unor măsuri dure de austeritate. Din suma menţionată, 30 de miliarde euro au fost alocate pentru sprijinirea "Anglo Irish Bank" şi INBS.

În prezent, autorităţile irlandeze vor să relaxeze povara datoriei, prin transformarea unor bilete la ordin în valoare de aproximativ 31 de miliarde euro (folosite la salvarea "Anglo Irish Bank") în obligaţiuni pe termen lung. Dublinul negociază în acest sens cu BCE, însă instituţia de la Frankfurt se teme că orice concesie oferită Irlandei ar putea crea un precedent pentru alte state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb