România mai are paşi de parcurs până la adoptarea euro, care trebuie realizată la momentul potrivit, iar până atunci trebuie să se concentreze pe reforme structurale, dar mai ales să evite greşelile privind politicile economice, întrucât corecţiile sunt dureroase, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Avem multe de făcut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (...) România îndeplineşte toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este să asigurăm stabilitatea acestora în timp", a afirmat Isărescu, ieri, potrivit Mediafax. Domnia sa a adăugat: "Viitoarea misiune a politicilor economice este să păstreze echilibrele macroeconomice dobândite cu atât de multe eforturi, concentrându-se pe reformele structurale". El a vorbit despre creşterea eficienţei în sectoarele energiei şi transporturilor, despre rezolvarea problemelor cu şomajul la tineri, prin reforme în educaţie. Totodată, a spus că trebuie îmbunătăţită absorbţia fondurilor europene, precum şi calitatea infrastructurii, respectiv a drumurilor.
Şeful băncii centrale a atras atenţia Guvernului că orice greşeală de politici economice va genera corecţii dureroase, cu durată în timp.
"Corecţia greşelilor de politici este dureroasă, dificil de explicat şi de înţeles de către publicul larg. Aşa că nu faceţi greşeli, pentru că a le corecta devine dureros", a punctat Isărescu.
Guvernatorul s-a referit şi la riscurile provenite din contextul geopolitic, de situaţiile din Grecia şi Ucraina, factori care pot influenţa deciziile investitorilor, prin urmare direcţia şi volumul fluxurilor de capital. Acestea ar putea determina fluctuaţii mai mari ale cursului de schimb pentru leu.
De asemenea, divergenţele în creştere dintre politicile monetare practicate de marile bănci centrale la nivel global pot influenţa dinamica fluxurilor de capital şi volatilitatea cursului de schimb.
1. neincredere
(mesaj trimis de Toma în data de 05.06.2015, 07:55)
Nu mai am incredere in ce spune Isarescu. E deja fraza standard in discursul lui ca e "dificil de explicat şi de înţeles de către publicul larg" mai orice subiect pe care cred, ca nu-l stapaneste, ca-l depaseste, ca nu-l poate previziona. Spunem asta de parca am fi prostii planetei. Asta stiu si eu sa spun, dar el e pus acolo pentru mai mult.
2. Reputatie stirbita
(mesaj trimis de pagubit de piata de capital din Romania în data de 05.06.2015, 10:36)
D-l Isarescu are impreuna cu piata de capital din Romania o reputatie stirbita! Riscul de a vorbi de protectie pe piata de capital din Romania il alatura de ASF, Depzitar si BCR implicati in praduirea Harinvest! Cum a functionat protectia investitorilor?
ASF a dormit "in cisme" dupa cum se exprima un cadru universitar implicat si el in piata de capital. Adica tu ASF gasesti la Harinvest practici frauduloase si ii lasi sa zburde in continuare pe pasunile ciobanilor lui Negritoiu ? Si mai vrei comisioane pe tranzactii frauduloase? Ce risc reputational alimentati domnilor bancheri cand la peste 1 an si jumatate de la dezastrul financiar numit Harinvest nu ati activat Fondul de compensare al Investitorilor ? Iata si de asta nu are lumea incredere in piata de capital din Romania!