Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, după întâlnirea cu membrii Biroului Permanent al Senatului, că i-a informat pe aceştia "mai pe larg" despre conţinutul scrisorii de intenţie la acordul stand-by cu FMI.
"Situaţia este destul de complicată, nu numai a României, ci mai ales în regiunea noastră. Nu putem să o neglijăm, nu putem să uităm impactul rapid care poate să apară, asta este caracteristica unei crize financiare, are o declanşare extrem de scurtă, cu momente violente de desfăşurare. Săptămâna trecută a fost un exemplu, impactul crizei financiare din Grecia nu s-a oprit la România, zlotul polonez a avut mişcări mult mai violente decât a avut leul românesc. Sunt lucruri pe care categoric le ştim, este bine să le evaluăm sub toate aspectele, nu doar financiar şi economic, dar şi social şi politic", a mai afirmat guvernatorul BNR, citat de Mediafax.
Isărescu a precizat că a vorbit despre măsurile specifice BNR privind stabilitatea financiară, politica monetară, onorarea plăţilor scadente ale statului în perioada următoare şi despre finanţarea deficitului bugetar.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.