ISĂRESCU: "Am trăit momente de panică, lumea şi-a scos banii din bănci"

J.P.
Bănci-Asigurări / 7 iulie 2021

"Am trăit momente de panică, lumea şi-a scos banii din bănci"

Presiunea asupra leului a fost mare la începutul pandemiei, când a fost panică, iar populaţia şi-a retras banii din bănci, motiv pentru care BNR a oferit un suport pentru a susţine cursul de schimb leu - euro, a explicat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, conform Agerpres.

"Au fost mai mari atunci (presiunile pe leu n.r.). A fost chiar o panică pe care am comunicat-o publicului. Am scris un comunicat, ca să spunem aşa l-am scris cu mâna mea, pentru că am mai trăit momente de panică, atunci, la sfârşit de martie şi început de aprilie. A fost panică. Lumea şi-a scos banii din bănci. Unii şi-au luat valuta şi au pus-o chiar în casete în aceeaşi bancă. Ceea ce echivalează cu o ieşire de capital. Deci în momentul în care îţi retragi banii din bancă şi îi treci în numerar creditezi ţara emitentă a bancnotei respective. Dacă iei în dolari creditezi pe americani, dacă iei în euro creditezi Banca Centrală Europeană. Deci acest lucru s-a întâmplat şi atunci. Au trebuit să fie intervenţii mai puternice şi, cu ajutorul băncilor comerciale, temperare a panicii. Panica este un fenomen iraţional, nu poţi să o îmblânzeşti cu o singură măsură. Nu cu mişcări bruşte. Eu am mai trăit aceste fenomene de câteva ori aşa că aveam ceva experienţă. Atunci a fost un suport. În rest aş spune că nu", a afirmat Mugur Isărescu, întrebat dacă leul a avut nevoie de o susţinere importantă pe perioada pandemiei şi dacă presiunile s-au mai redus.

El a recunoscut că BNR mai intervine pe piaţa valutară şi a precizat că "nu am vândut niciodată mai mult decât ne-a vândut nouă Ministerul de Finanţe".

"Noi suntem din acest punct de vedere un intermediar. Vă spun acum pe o cărare simplă, aşa, simplific cu riscurile de rigoare: Ministerul de Finanţe se împrumută pe pieţele externe, de exemplu se iau bani europeni, când are nevoie ca să finanţeze activităţi interne ne vinde nouă la Banca Naţională. În clipa aceea noi creăm masă monetară, deci creăm lichiditate. Şi avem grijă ca în momentele necesare, urmărim chiar atenuarea fluctuaţiilor de curs, nu neapărat aprecierea cursului, ci atenuarea fluctuaţiilor, şi mărirea credibilităţii, mărirea încrederii în moneda naţională, să vindem cam ce cumpărăm de la Ministerul de Finanţe. Nu am vândut niciodată mai mult", a declarat Mugur Isărescu.

El a menţionat că BNR va publica un indicator care se numeşte rezerva netă a BNR.

De asemenea, guvernatorul BNR a afirmat că au fost momente când MF a vândut un miliard de euro într-o zi.

"Ce s-ar întâmpla? S-ar duce cursul, s-ar aprecia cu 10%, pe urmă s-ar deprecia cu 15%. Deci acesta este rolul nu totdeauna agreat, chiar pe plan intern, de colegii mei, de la politică monetară. Ei sunt pentru mişcări mai ample ale cursului şi aşa mai departe. Eu sincer vă spun nu sunt pentru asta, cu toate că sunt pentru flexibilitatea cursului. Nu are niciun rost să tulburi populaţia şi întreprinderile, să pierzi credibilitate într-o ţară unde avem suficientă instabilitate de toate felurile", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a mai declarat că BNR acceptă o anumită depreciere a cursului şi că niciodată nu "s-a bătut cu tendinţa pieţei".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. saltul aurului in 3 ani jumate arata scoaterea de bani!

    Corectia lui arata intoarcerea unei ponderi iar in sistem (noi creditati). 

    Domnul Isarescu ce facem cand termina USA bula imobiliara / credit? 

    Si respectiv natiile ce cer valuta Dolar si euro ca forma de cash / scoatere din depozite (nominale reale in existenta)? 

    Ps: ministerul finantelor / govul iubeste panica bancara caci inflatia nominala ii ajuta sa ridice alt plafon viitor de creditare. 

    asa cum se fac bani pe ambele trenduri asa si govurile si bancile centrale nu pierd! 

    Joc cu suma nula! 

    semnat comenturi “cretine” 

    ps: populatia proasta cere euro si dolari si se asteapta sa se ieftineasca lucrurile in piata!!!

    Prea prost sa fii.... in nominal totul sus, daca stocuri mai mari ca nominalul circulat atunci corectie. 

    semnat comenturi “cretine” 

    Hai nu te mai da salvatorul natiunii bre nea Manole. Te-ai trezit acuma cu un subiect care sa iti mai repare aura. Lasa-ne cu vrajeala de doi lei mai bine provesteste-ne cum a fost cu inflatia din anii de dupa revolutie si cine a avut de castigat avand informatia de la tine. Mai spune-ne si cum a fost cu falimentul atator banci care erau supravegheate de tine, de BNR. Cum au fost posibile atatea falimente si atatia oameni care si-au pierdut banii fara ca supraveghetorul pietei bancare sa raspunda? Hai, fa o conferinta de presa cu subiectele astea. S…r!

    sa inteleg ca era inca in plina panica cand a angajat-o pe Veorica? Cand ne va spune despre asta, pt. ca, chestia cu "inteligenta" ei nu tine...

    Asta au si dorit toate guvernele lumii!!!

    Oamenii sa creeze in EXISTENTA nominale circulate ce se vor propaga in toate M-urile (M0,M2, M1, etc... prcentual) ca guvernele in contrapartida nominaleleor (vazand exact cata masa monetara este nou creeata sa poata genera deficite explozive!! adica sa faca credite in existenta pe banii multiplicati in circulatie din prezent; ramanand ca banii devozitati creeati in existenta sa faca cale intoarsa tot in sistem financiar: tva, impozite, energie scumpita, consum, etc tot la guvern se intorc formele de datorii nominale).  

    semnat comenturi "cretine"  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb