Isărescu, exasperat de acuzaţiile formulate de Isar şi de avocatul Piperea

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 februarie 2017

Isărescu, exasperat de acuzaţiile formulate de Isar şi de avocatul Piperea

Guvernatorul BNR: "S-au repetat până la obsesie o serie de acuze, la prima vedere la adresa mea, dar care vizau de fapt Banca Naţională"

Isărescu: "Nu ştiu dacă e loc de aberaţii mai mari!"

Guvernatorul spune că angajaţii de la Institutul de Economie Mondială scriau referinţe între ei ca garanţii reciproce

Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu pare exasperat de acuzaţiile aduse de fostul bancher Lucian Isar şi de avocatul Gheorghe Piperea, răbufnind, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, că afirmaţiile publice potrivit cărora lectorii bancari ar putea influenţa decizia magistraţilor în procesele cu debitorii reprezintă o nouă acuză din lunga listă la care BNR a trebuit să răspundă.

Lucian Isar a publicat, pe blogul său, mai multe articole critice la adresa BNR şi a guvernatorului băncii centrale.

Este prima reacţie directă a guvernatorului la acuzaţiile exprimate de Lucian Isar: "Nu pot să cred că nu ştiţi (n.r. despre ce listă este vorba)! S-au repetat până la obsesie o serie de acuze, la prima vedere la adresa mea, dar care vizau de fapt Banca Naţională. Pentru că se refereau implicit la decizii luate conform legii în Consiliul de Administraţie sau la alte niveluri de decizie din BNR. Am fost acuzaţi că am indus criza economică din 2008, că am minţit Parlamentul, că am încheiat acorduri internaţionale de împrumut cu FMI în interes personal, că am scos aurul României din ţară în scop speculativ, apoi că nu l-am speculat suficient, că am manipulat cursul de schimb şi lista afirmaţiilor defăimătoare la adresa mea şi implicit la adresa BNR poate continua. Recent am fost acuzat chiar că aş fi la originea Ordonanţei 13! Nu ştiu dacă e loc de aberaţii mai mari!"

Guvernatorul Mugur Isărescu a mai spus că seminariile de la Sinaia cu magistraţii s-au făcut la solicitarea Institutului Naţional al Magistraturii cu acordul CSM şi sunt parte a procesului de instruire a magistraţilor strict pe probleme bancare: "Lectorii noştri nu aveau cum să influenţeze decizii, aceasta este o jignire pentru tot corpul de magistraţi". Gheorghe Piperea a susţinut, de mai multe ori, că aceste reuniuni organizate pentru magistraţi de către BNR la Sinaia influenţează deciziile magistraţilor luate în procesele dintre bănci şi clienţi.

De asemenea, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu califică drept aberante acuzaţiile potrivit cărora se face vinovat de creşterea costului finanţării statului. Fostul bancher Lucian Isar a declarat, recent, pentru ziarul BURSA, că Mugur Isărescu utilizează costul ridicat al finanţării statului ca presiune pe politicieni, dar şi la contraprestaţie pentru sprijinirea bancherilor comerciali.

În interviul acordat recent pentru Jurnalul Naţional Mugur Isărescu a spus: "Dacă aceste afirmaţii ar fi citite numai de analişti economici şi de jurnalişti specializaţi în probleme economice, firesc ar fi să nu răspund. Niciunui specialist nu-i este prea greu să descifreze caracterul lor aberant. Dar aceste aberaţii ajung şi la cititori care nu sunt specializaţi în economie. Şi, având în vedere aplombul cu care sunt avansate, ar putea să fie crezute. Sunt, deci, obligat să răspund.

Ministerul Finanţelor a vândut băncilor, săptămâna trecută, obligaţiuni de stat în contrapartidă la un împrumut de 600 de milioane de lei. Cu un randament în creştere, faţă de ianuarie, de la 2,05% spre 2,20%. Mişcări atât de mici sunt normale. Adevărul este altul: de luni bune, dobânzile sunt la minime istorice, iar variaţiile care apar sunt ca efect al pieţei libere. Banca Naţională, ca agent al statului, este doar organizatorul tehnic al licitaţiilor privind vânzarea-cumpărarea de către bănci a titlurilor de stat. Şi încă o probă pentru a vedea caracterul aberant al acestor acuzaţii: dobânda de politică monetară, pe care o stabileşte BNR, este neschimbată de luni de zile, iar din noiembrie 2011 a scăzut fără încetare".

"Dialogul dintre bănci şi clienţi, blocat de dezbaterea lungă, cu accente populiste", spune Guvernatorul BNR

Dialogul dintre bănci şi clienţi a fost blocat de dezbaterea lungă, ce deseori a căpătat accente populiste, pe marginea proiectelor de legi privind darea în plată şi conversia creditelor denominate în franci elveţieni, a reacţionat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la acuzaţiile avocaţior clienţilor că băncile refuză negocierea.

În opinia domniei sale, unele bănci au amânat dialogul aşteptând să vadă în ce direcţie vor merge proiectele de legi aflate în dezbatere.

Guvernatorul susţine că debitorii, încurajaţi de avocaţii, care au făcut promisiuni neraliste clienţilor, au plusat continuu solicitările formulate în negocierile cu băncile, chiar au tras de timp în speranţa că legile vor înclina balanţa în totalitate de partea lor: "Ambele atitudini au redus şansele de negociere, un proces care este până la urmă strâns legat de bunele practici bancare. Adevărul este că, după ce am risipit aproape doi ani în dezbateri confuze, acum am ajuns tot la Codul Civil, care defineşte atât înţelegerea între părţi, cât şi impreviziunea, şi dă posibilitatea utilizării acestor soluţii pentru debitorii care nu-şi mai pot plăti ratele. Precizările CCR vin în întâmpinarea atât a părţilor care ajung la o înţelegere, cât şi a celor care nu se înţeleg şi recurg la judecător pentru a găsi o formulă posibilă sub imperativul Codului Civil, instanţa fiind singura abilitată să stabilească impreviziunea".

Mugur Isărescu: "BNR nu a fost şi nu este avocatul băncilor"

BNR nu a fost şi nu este avocatul băncilor, susţine guvernatorul Mugur Isărescu, apreciind că Banca Centrală a încurajat dialogul, înţelegerea între bănci şi debitorii cu dificultăţi de plată.

Mugur Isărescu a declarat: "Dacă (n.r. BNR) este interesată de împărţirea rezonabilă a poverii, între creditori şi debitori, prin buna înţelegere, o face în virtutea rolului său activ şi pentru buna funcţionare a sistemului bancar şi a economiei româneşti. Mai cu seamă că, acolo unde a dominat înţelepciunea şi dorinţa reală de ambele părţi de a negocia, rezultatele au fost bune. Banca Transilvania, de exemplu, a rezolvat prin negociere câteva zeci mii de cazuri".

Isărescu: "Nu înţeleg de ce sunt aceste demonstraţii în zona BNR"

A protesta în stradă este un drept care nu poate fi contestat, mai ales dacă se obţine o autorizaţie, consideră Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, despre organizarea de către debitori a unor mitinguri de protest. Domnia sa a continuat: "Ce nu înţeleg este de ce sunt aceste demonstraţii în zona BNR. Toate discuţiile sunt acum în jurul băncilor comerciale, a unor legi, interpretări etc., chestiuni în care BNR nu este parte. Mai mult, noi am fost consecvenţi, nu ne-am schimbat punctul de vedere şi nu am promis nimănui marea cu sarea cum au făcut alţii. Am militat pentru o înţelegere între părţi cu împărţirea a poverii".

Mugur Isărescu: "Statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare"

Mugur Isărescu a răspuns şi acuzaţiilor voalate ale lui Lucian Isar şi ale avocatului Piperea despre o posibilă colaborare a sa cu securitatea: "Activitatea mea de dinainte de "89 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială (IEM). (...) Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM".

Întrebat dacă activitatea din institut putea fi considerată una de poliţie politică, Guvernatorul BNR a spus: "Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! Este adevărat că statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalităţii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această temă din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea".

Guvernatorul BNR: "Ce n-au înţeles cei care visează manipulări este că eu nu m-am referit la mişcarea cursului nominal al leului de pe piaţa bancară, ci la un indicator specific, cursul de schimb real efectiv"

În ultima perioadă, leul s-a depreciat în raport cu euro, guvernatorul anunţând, acum două săptămâni, că nu mai este loc de apreciere pentru leu. Lucian Isar a catalogat declaraţia lui Isărescu o manipulare de piaţă.

În replică, Mugur Isărescu a spus: "Dacă vorbim de variaţii de curs de sub 0,1 procente, de fapt mai mici de un sfert de ban, numai cine nu ştie ce înseamnă piaţa valutară îşi poate închipui că astfel de mişcări ar putea rezulta din manipulări?! Variaţiile de curs de asemenea mărime sunt zilnice, normale, pe o piaţă vie. Eu iau partea bună din aceste îngrijorări legate de deprecierea cursului. Şi anume că bănuţul nostru, ca subunitate a leului, are valoare şi iată, chiar şi o mişcare de o zecime de ban contează. În ceea ce priveşte declaraţia din conferinţa de presă, ce n-au înţeles cei care visează manipulări este că eu nu m-am referit la mişcarea cursului nominal al leului de pe piaţa bancară, ci la un indicator specific, cursul de schimb real efectiv, calculat prin raportarea cursului nominal la evoluţia preţurilor interne şi ponderat faţă de euro şi alte valute utilizate în schimburile noastre externe. În cazul prezentat la conferinţa de presă, care este şi pe site-ul băncii, cursul real s-a calculat prin raportare la preţurile de producţie, pentru că ele stau la baza competitivităţii internaţionale de preţ. Aici nu mai e loc de creştere. Cursul de schimb real efectiv, ca indicator al competitivităţii de preţ, este o noţiune pe care o ştie orice economist care se respectă. Dar cred că în acest caz vorbim despre economişti care nu se respectă..."

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Care interviu?! Mai bine spus Isarescu a dialogat cu un fost jurnalist de la Scanteia.

    1. N-am fost de acord cu ceea ce spune dl Isar , dar politica BNR in aceasta perioada incepe sa ma ingrijoreze.

      Asa cum am mai spus ,eu cred ca BNR vrea sa mute riscul valutar de la cei care au credite in valuta la cei care au economii in lei , si totul in beneficiul direct al bancilor. Nu este normal sa muti toata presiunea macroeconomica , care a fost declansata de fapt de impulsionarea creditarii in lei si care s-a dus in importuri, deci nu este normal sa pui aceste deze 

      scuze ... ca sa continui , deci , nu este normal sa treci doar la deprecierea monedei ca sa opresti din importuri si ca sa produci un pic de inflatie. Daca exista dezechilibre macroeconomice acestea ar trebui sa se vada si in cresterea dobanzilor la lei la fel de mult ca in deprecierea leului. Dece trebuie mereu sa fie sacrificati cei care au economii in lei si care oricum sunt platiti jenant cu acel 1% pe an dobanda. Spun jenant , nu pentru ca dobanda de 1% nu ar fi real pozitiva in acest moment in care inflatia este inca usor negativa si pentru ca pentru ca acesta dobanda de 1% nu reflecta riscul real de devalorizare pe care si-l asuma detinatorii de economii in lei.

      nu am rabdare sa citesc pana la capat, plictiseste enorm. poate pt ca nu il cred. a zis ceva si de acuzatiile aduse de nora lui Magureanu ca si-a folosit influenta ca sa faciliteze acordarea de credite unui fost sef de servicii de informatii?

    Acest ISAR a poluat la greu spatiul public cu aberatiile sale...Mai grav este ca impreuna cu amanta P.N.L., madame Burghiu, au distrus si cel mai vechi partid national...

    1. In loc sa arunci cu mizerii, mai bine spune concret ce a greșit.

      Cum sa afirmi ca dialogul între bănci si debitori a fost întrerupt de dezbateri cu Accente populiste? Sunt bănci care nici nu au stat de vorba cu debitorii, înainte de ldp sau conversie! Mizerabil

      Ce naiba înseamnă asta?

      si un postac platit, nesimtit pe deasupra

      Doar invective știi sa spui. Crezi ca sperii, dar, de fapt, ești demn de mila

      Nu-ti place nu citesti. Insa Istarescu ii calca pe urme....aceeasi placa repetata la nesfarsit. Bre! Matale nu intelegi ca nu exista negociere cu bancile?

      Un proverb suna cam asa: Ce-i prea mult strica.....Lasa bre pe altul! 

      Nu stiu ce e aia Bre, e injuratura? La noi in Ardeal romanii vorbesc romaneste. Poate va adresati unor pocaiti si ei va inteleg dar noi, romanii onesti nu intelegem ce va deranjeaza si nici ce ziceti.

      Cauta pe dex online....

      Daca esti Isarescu, pt ca lui m-am adresat..daca nu ....cauta oricum iti vei imbogatii vocabularul.

      Si eu sunt din Ardeal. 

      Asa este. Cu bancile nu se negociaza.

      Esti in Ardwal cum e Necula fata si Dan crestin. Noi, ardelenii, nu am folisit, nu folisim si nu vom folosi manelistil si infectul bre. Punctum.

      Sa inteleg ca iti faci autocritica? Dar de ce esti asa suparat postacule GCCC? Iar va taie Necula din ratie pentru ca nu a bagat banii Hadarean sefu' de clan impreuna cu Bogdanel? Cica pe primul nu-l mai lasa Dana, ca din cauza lui a cam ramas fara chiriasi si nu mai are la cine sa se dea mare doamna proprietareasa !

      Adevarat! Pe cei de la CEB nu ii intereseaza de clientii cu credite ipotecare in CHF. Bravo celor de la BT ca au facut ceva pentru clientii lor.

    Noua sa ne spuna Isarelu a cui e Banca Nationala, ca a Romaniei nu este oricum! La interesele cui subjuga economia tarii prin "politici macro-prudentiale"??

    1. Nu o sa spuna niciodata asta atat timp cat nimeni nu il intreba direct, intr-o conferinta.....iar atunci va raspunde in modul caracteristic, mintind.

    Dl Guvernator are in continuare o atitudine de vataf pe mosie

    Clientii trebuie sa se inteleaga cu bancile: CE NEROZIE ! Banca te trimite la plimbare atata timp cat nu ai intarzieri la plata. Vorbim de proces cu banca .... pai alta solutie nu exista. Dl Isarescu a permis bancilor sa ofere niste produse TOXICE.  

    Managementul bancar asa cum l-a invatat Dl Isarescu s-a schimbat. Lumea s-a schimbat 

    BNR il prezinta pe guvernator ca pe un nou mesia  

    Unde era Dl Isarescu cand se devaliza Bancorex, Banca Agricola, Banca Dacia Felix?  

    Cine trebuia sa le controleze/verifice? poate Dl Isar sau Dl Piperea 

    Atitudinea aroganta: protestati unde vreti dar nu sub fereastra mea arata caracterul acestui om 

    BNR realizeaza activitati bancare in numele statului roman fiind monopol 

    BNR ar trebui sa vina sa ne vorbeasca de politici pe termen lung, strategii 

    Un exemplu al modului in care BNR gospodareste acitivele statului este baza BNR unde anul trecut Turneul de tenis de la Bucuresti a fost in imposibilitatea de a arata ca un turneu intro capitala europeana, stadionul Progresul  

    Il supăra si e deranjat ca începe sa iasă adevarul despre acest vânzător de țara si mason arhicunoscut ?!?! De ce plm organizează seminarii la Sinaia ca ,de când a început sa le țină ,practica judecătorilor a început sa fie in favoarea băncilor !?!? Vine si decăderea acestui vânzător de țara si urmează penalitatea ca in Italia si de abia aștept sa se ducă la beciul domnesc !!!

    1. Ce e in Italia?

    Dialog intre bănci si clienți?? Pe cine minți!Huuuooo

    Spun capitalisti .

    Semnatura lui Isarescu post decembrista este: datoria tarii 40% din Pib, nu avem Euro in loc de leul greu. 

    Restul e gargara.

    Cei care au terminat recent o facultate de economie la o Facultate cu traditie nu au loc de batranei comunisti din Bnr, sa astepte pana mor pe holurile Bnr-ului? 

    1. Datoria externa nu e datoria tarii, analfabetache "am fost poacaliti de banksteri". Datoria tarii e datoria publica ceea ce e altceva. Voi nici nu trebuia sa fiti pacaliti pentru ca pur si simplu nu ganduti.

    Articolul, de fapt este dintr-un serial de articole cu acelasi subiect si aceeasi protagonisti.

    De fapt articolele intarata, instiga, si practic nu le vad scopul. 

    Ce sa facem acum, sa credem un rejectat, un esuat al sistemului bancar, cu opinii ciudate si obsesive, fara substanta pe fond, si nici serioase in final, pe sotul fostei sefe PNL, pe care si pe el l-a dus la faliment ? 

    Clar Isar nu are credibilitate, si e putin zis. 

    Cat despre Piperea, cu ultra-populisme extreme, cu formule neaplicate nici de sistemul comunist, si care cauta scandal ca sa aiba clienti ? 

    Practica dovedeste, la nivel UE si Romania ca ce a propus el a fost extrem, si pabubos in final. 

    Articolelel pot sa continue, dar cu cat continua mai mult afecteaza pe cei ce le scriu si pe cei ce le asigura suportul, ca asta e viata, totul, mai ales produsele indoielnice e supus perimarii. 

    Cu toata dragostea, atacurile sunt la adresa lui Mugurel nu a BNR. Sotul lui Gorghiu are o problema cu Mugurel nu cu BNR. Prin toate atacurile alea nu vrea decat sa arate cat de bun ar fi el in locul lui Isarescu la butoane. Atat.

    "Dacă aceste afirmaţii ar fi citite numai de analişti economici şi de jurnalişti specializaţi în probleme economice, firesc ar fi să nu răspund" Care analisti economici bre? Care jurnalisti specializati ca-i numeri pe cateva degete si sunt si tacuti ca nu-i baga lumea in seama si nici ei nu sunt agresivi de felul lor ca ailalti care vor sa ajunga in fata. E suficient sa dea un Soviani sau Isar in BNR ca se fac emisiuni de 2-3 ore pe chestia asta zile intregi cu un Suciu depasit sau un Vasilescu mult prea domol pentru agresivitatea dusmanilor. 

    1. Si totusi BNR-ul si guvernul BASESCU-BOC au transformat criza financiara(la nivel global) in criza economica in ROMANIA.

    Dl Isarescu s-a obisnuit cu yes-meni platiti din banii BNR. Ei bine Isar nu e Vasilescu. El chiar stie despre ce spune. Dl Guvernator e din ce in ce mai mult in afara realitatilor economice. Bate campii! Nu ar fi bine ca dl Guvernator sa se ocupe de ceea ce este platit sa de ocupe? La munca pentru romani si pentru Romania, ne-am saturat de gargara ta fara fond!

    iscalescu la brutarie. clar!

    Pe cine intereseaza ce spune isar si piperea?

    Sunt alte lucruri mai importante de facut. 

    1. intereseaza pe multa lume. pt ca tot mai multa lume isi pune intrebari dspre Isarescu. este legitima sederea lui la BNR de la infintarea lumii? este dreapta protectia pe care o ofera bancilor care stau de-a dreapta Tatalui? este el lipsit de pacat, e pur si nevinovat? nu e.

      Asa ai hotarat tu ca este vinovat?

      Pe mine ma intereseaza stabilitatea cursului, previzibilitatea politicii monetare atat cat permit politicile guvernamentale facute de mincinosii din partide. Nu masuri populiste de tipul devalorizarii monedei (furt mascat).  

      bati campii cu stabilitatea cursului. deschie bnro,ro si vezi aclo stabilitate

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb