ISĂRESCU: În 2009, sectorul public ar putea acoperi golul de finanţare al celui privat

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 februarie 2009

ISĂRESCU: În 2009, sectorul public ar putea acoperi golul de finanţare al celui privat

Un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea fi inclus într-un pachet mai larg accesat de ţara noastră, care să mai cuprindă şi surse europene, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Nu este exclus un acord cu FMI, în ideea acoperirii golului financiar al sectorului privat printr-un împrumut public. Decizia trebuia luată împreună cu Guvernul. Ne gândim la pachete, unul cuprinde şi surse europene, mă refer inclusiv la instituţii precum Banca Europeană pentru Investiţii. Un pachet mai larg poate include şi finanţarea de la FMI", a spus Isărescu.

O decizie în ceea ce priveşte un acord de la una dintre instituţiile internaţionale se va lua în două săptămâni, a anunţat recent primul ministru, Emil Boc.

Sectorul guvernamental se poate împrumuta, în acest an, mai mult decât are nevoie pentru a atenua presiunile generate de golul de finanţare existent la nivelul sectorului neguvernamental, având în vedere că se aşteaptă la intrări de capital semnificativ mai mici decât ieşirile, a informat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Reprezentantul Băncii Naţionale a conturat această concluzie pe baza raportului privind finanţarea externă a ţării noastre pentru acest an.

Potrivit raportului, datoria externă a sectorului guvernamental la 31 decembrie 2008 era 10,7 miliarde euro, din care scadente în acest an sunt 1,6 miliarde euro.

În funcţie de decizia Guvernului, de mărimea deficitului bugetar, şi bugetul care urmează să fie aprobat de Parlament, necesitatea de finanţare poate ajunge la 2-3, chiar 4 miliarde euro, a menţionat domnul Isărescu. Domnia sa a precizat că datoria publică externă nu implică riscul unui gol de finanţare, sumele necesare fiind compensate din fondurile de preaderare, structurale, împrumuturi contractate anterior care se derlează în acest an.

Guvernatorul BNR a mai informat că, la 30 noiembrie 2008 datoria externă a sectorului privat exigibilă (care va ajunge la scadenţă) în acest an era de 24 miliarde euro, iar la finalul anului trecut, aceasta a scăzut la 22,5 miliarde euro. Aceasta se împarte între sectorul bancar, care deţine peste 10 miliarde euro, iar restul de aproape 14 miliarde de euro fiind datoria pe termen scurt a sectorului nebancar, care include şi instituţiile financiare nebancare (IFN).

În privinţa datoriei sectorului bancar, aproape 90% din valoare este deţinută de primele zece bănci mari, a declarat guvernatorul BNR. "Dintre aceasta, din datoria pe termen scurt a sectorului bancar, 9 miliarde de euro avem garanţia că vor fi reînnoite", a spus guvernatorul.

La sectorul privat nebancar, finanţarea este mult mai volatilă, reînnoirea acesteia putându-se realiza în proporţie de cel mult 60%, luând în considerare că pe sectorul leasing, reînnoirea în anii precedenţi a fost în jur de 50%, a mai precizat Mugur Isărescu.

Domnia sa a explicat că gradul de concentrare este mult mai redus spre deosebire de sectorul bancar, primii 15 jucători mari, incluzând IFN-uri, concentrând aproximativ 30% din datoria externă pe termen scurt. Guvernatorul a exemplificat că primele nouă companii mari, printre care Dacia sau Petrom, acumulează aproximativ 20% din această datorie a sectorului privat nebancar.

Guvernatorul a explicat că o adunare a datoriei pe termen lung cu cea pe termen scurt şi o eventuală reducere a a ratingului de către agenţiile internaţionale ar fi tendenţioasă, întrucât ar însemna că va exista un fenomen de retragere simultană a banilor din bănci.

În privinţa deficitului de cont curent din 2008, domnia sa a anunţat că acesta a rămas la acelaşi nivel cu cel din anul precedent, de aproximativ 16 miliarde de euro, mult mai puţin decât prognozele rapoartelor externe care susţineau o adâncire de până la 18% a acestuia. În termeni relativi, deficitul de cont curent s-a ajustat semnificativ anul trecut, în cel mai rău caz, acesta fiind de 12,5% din produsul inter brut, a mai spus guvernatorul, care a adăugat că se cunoaşte valoarea acestuia, dar nu ştim valoarea produsului interb brut în timestrul patru al anului trecut. În 2007, deficitul de cont curent al României s-a apropiat de 14% din PIB.

Deficitul s-a redus cu peste 1% pe baza frânării din ultima parte a anului trecut a sectorului neguvernamental, în condiţiile în care sectorul public a avut un deficit mai mare cu peste 3 puncte procentuale faţă de cel programat. Astfel, acest lucru presupune o ajustare a sectorului privat cu peste 4% din PIB, a explicat guvernatorul.

Procesul de contracţie a deficitului extern va continua şi în acest an dacă pedala politicii monetare va fi dublată de cea fiscală şi bugetară, a conchis domnul Isărescu.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Oare inainte de negocierea de noi imprumuturi nu ar fi mai rational sa repatriem o parte - cat este necesar- din rezerva valutara care este plasata in banci americane. Dupa operarile consecutive in scadere efectuate de FED, dobanda pe care o primim este derizorie, fata de avantajele care ar rezulta din introducerea acestor sume in econonia reala din tara.

    De ce nu mai scrie MMM? Pentru ca nu i-a reusit manipularea cu Broker. Atentie la manevra. Pagubirea de catre CNVM a 10.000 de investitori, prin suspendarea autorizatiei; neefectuarea controlului; disparitia documentelor; interpretarea tendentioasa a legilor si declaratiilor; crearea unei confuzii generale, etc. Parca scenariile acestea s-au mai repetat atunci cand bancile erau in dificultate. Pe cine apara MMM? evident pe ISARESCU, Farmache, Baltazar, Vasilescu si altii.

    Este un esec total al politicilor monetare promovate de Isarescu. Este un esec total al pieteor financiare si al celor care si-au inchipuit ca vor conduce economiile prin intermediul institutiilor financiare. Acum incearca alte manevre. Sa arunce consecintele crizei pe alte tari, iar la noi pe seama guvernelor si in spatele populatiei. Asa cum se scria in acest ziar ieri politica economica s-a facut tot trimpul la BNR si Isarescu, peste guverne . Acum sa raspunda.

    Dl. Oprea . Usor cadeti in plasa lui Isarescu. Pai el abia asteapta sa cerm noi sa se imprumute. O s-o faca la niste dobanzi care ne vor ingropa. Pe seama noastra FMI si BCE vor distribui bogatia si saracia. Cand tarile bogate o vor duce bine 'ca au iesit din criza, noi o sa platim datoriile inrobotoare de acum. Revedeti presa de la inceputul anilor '90. Isarescu spunea ca nu primim credite din afara de la banci , de la FMI, de la BERD, de la Banca Mondiala ca nu avem datorie externa. Ne credea timpiti. Alaturi de biroul lui era biroul reprezentantul FMI care-i scria si cuvantarile. De altfel el a spus numai ce i-au scris altii. Acum ne prosteste din nou. Sa raspunda pentru toate. Sa raspunda si pentru afacerile pe care le-a facut cu BNR in cazul hirtiei pentru bacnote. Sa raspunda si pentru denominare care ne-a costat o groaza de bani fara sa schimbe nimic. Oamenii tot in leii vechi socotesc. Sa raspunda pentru BANCOREX pe care el a distrus-o la comanda. Sa raspunda pentru veniturile imense cistigate ca Guvernator.

    1. Toate acrdurile cu FMI el le-a cerut. Acum mai vrea unul. Desteapta-te romane!

      Simate anonim, nu cred ca o sa cad in plasa nimanui. Eu i-am sugerat domnului guvernator, pe care il cunosc destul de bine ( nu pot fi sigur daca si reciproca este adevarata) ca ar fi mult mai logic dupa parerea mea, sa utilizam un sfert din rezerva valutara care sta degeaba in banci straine si sa o repatriem, sa o utilizam inteligent, in folosul nostru. Asa cum bancile straine isi repatriaza valuta, cu consecinte dezastruoase pe cursul leului, de ce nu am face la fel, ajutand astfel atat la consolidarea monedei nationale, cat mai ales la diminuarea somajului, prin crearea de locuri de munca in infrastructura nationala..

      Pai nu spuneti dvs. 'inainte de a negocia noi imprumuturi" ?

      Da, sunt de acord cu dvs. Corect este : IN LOC DE !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb