Actualizare - Banca Naţională a României (BNR) nu face presiuni asupra băncilor în ceea ce priveşte indicele Robor, în contextul în care are la îndemână dobânda de referinţă, iar acuzaţiile lansate în acest sens reprezintă "o aiureală", a spus, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Ce presiuni? Noi nu facem presiuni asupra băncilor. Dacă apare vreo problemă, mişcăm dobânda în sus şi în jos, aşa cum am mai făcut-o. Ce, ne jucăm cu asta? Este principalul intrument de politică monetară. Asta este o aiureală, că am făcut presiuni. Ce presiuni am făcut?", a spus Isărescu.
El a mai spus că nu a primit încă o invitaţie oficială din partea lui Teodorovici pentru a veni la discuţii.
BNR a anunţat, astăzi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.
-----
Indicele Robor scade de două luni, în contextul în care anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere încă din vara anului trecut, iar această scădere nu are legătură cu "taxa pe lăcomie", anunţată recent de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
În 6 decembrie, potrivit datelor afişate de BNR, indicele Robor la trei luni a scăzut atunci la 3,08%, cel mai mic nivel din luna iulie a anului 2018.
În 18 decembrie, Eugen Teodorovici a anunţat că, Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o "taxă pe lăcomie" pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni. Guvernul speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei în 2019, din această nouă taxă.
Astăzi, Isărescu a subliniat că indicele Robor pe termene mai îndelungate a început să scadă încă din septembrie, în ton cu scăderea anticipaţiilor legate de inflaţie, fără legătură cu această taxă.
"Roborul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele Robor pe termen foarte scurt, ele sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. (...) Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (...) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia Robor pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa", a spus Isărescu.
Totodată, întrebat ce va face în acest an, după expirarea mandatului, Isărescu a spus că "Parlamentul va hotărî".
1. Dragnea stabileste tot
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2019, 20:16)
Dragnea viseaza noaptea si dimineata hotaraste: inflatia va fi minus 0.1% in urmatorii 5 ani, salariile bugetarilor vor creste cu 30% pe an in urmatorii 20 de ani, bancile vor da credite pentru locuinte populatiei, care le va rambursa in proportie de maxim 50%, Petrom va explora gaze din Marea Neagra si le va vinde numai la consumatorii casnici in urmatorii ani cu 5 lei/mwh
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2019, 10:30)
Isărescu stabilea tot, înclusiv dobândă ROBOR, prin intermediul cartelului bancar.
Costul creșterii ROBOR îi diminuează lui Isărescu capacitatea de a manipula dobânda în funcție de proiectele sau acțiunile politicienilor.
În traducere pentru propagandiștii securiști, Securitatea își pierde din putere față de politicieni, reprezentanții aleși ai cetățenilor.