Israel: Ministrul Benny Gantz spune că se va retrage din Guvern dacă nu se va adopta un nou plan cu privire la Gaza

F.D.
Internaţional / 19 mai

Sursa foto: Platforma X

Sursa foto: Platforma X

Principalul rival al lui Benjamin Netanyahu, Benny Gantz, i-a dat trei săptămâni premierului israelian pentru a adopta un "plan de acţiune" strategic, în special pentru perioada postbelică în Fâşia Gaza, altfel va demisiona, relatează AFP.

"Cabinetul de război trebuie să formuleze şi să aprobe până la 8 iunie un plan de acţiune pentru realizarea a şase obiective strategice de importanţă naţională", a declarat Benny Gantz într-un discurs televizat, afirmând că în caz contrar va fi "constrâns să demisioneze din guvern".

Lider al Partidului Uniunii Naţionale (centru-dreapta) şi fost ministru al apărării, Gantz s-a alăturat cabinetului de război de uniune naţională după atacul fără precedent lansat pe 7 octombrie în Israel de către Hamas, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Cabinetul are cinci membri, principalii trei fiind Netanyahu, Gantz şi ministrul apărării, Yoav Gallant.

Unul dintre "obiectivele" planului trebuie să fie "instituirea unei administraţii americano-europeano-arabo-palestiniene care va gestiona afacerile civile" în Fâşia Gaza şi "va pune bazele unei alternative viitoare care să nu fie nici Hamas, nici (Mahmoud) Abbas", preşedintele Autorităţii Palestiniene, alungat din Fâşia Gaza în 2007 de Hamas, a explicat Gantz.

El a cerut, de asemenea, normalizarea relaţiilor cu Arabia Saudită "în cadrul mai larg care va permite o alianţă între +lumea liberă+ şi lumea arabă împotriva Iranului şi a aliaţilor săi".

"Dacă alegi calea fanaticilor şi conduci întreaga naţiune spre abis, vom fi forţaţi să demisionăm", l-a avertizat Gantz - ministru fără portofoliu din 7 octombrie - pe Netanyahu.

"Condiţiile puse de Benny Gantz sunt afirmaţii repetate al căror sens este clar: sfârşitul războiului şi înfrângerea Israelului", a reacţionat Netanyahu într-un comunicat, acuzându-şi rivalul că "el căută o scuză pentru a răsturna guvernul" şi doreşte "crearea unui stat palestinian".

Fără majoritate parlamentară pentru partidul său, Likud, Netanyahu conduce o coaliţie considerată a fi cea mai de dreapta din istoria Israelului.

Pe 15 mai, Gallant l-a somat public pe Netanyahu "să pregătească imediat" o "alternativă guvernamentală la Hamas" în Fâşia Gaza, unde armata a indicat că îşi intensifică operaţiunile la Rafah, în sud, pentru o bătălie descrisă de prim-ministru ca fiind "decisivă".

Ministrul apărării şi-a exprimat opoziţia faţă de o administraţie civilă sau militară israeliană în Fâşia Gaza.

Vasta ofensivă lansată ca represalii de Israel a devastat Fâşia Gaza, unde au fost ucise peste 35.000 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui ultim bilanţ publicat de Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb