Istoricul Cosmin Popa a comentat despre posibilitatea unei implicări a Rusiei în alegerile prezidenţiale din România, subliniind că aceasta se bazează mai degrabă pe exploatarea slabiciunilor interne, decât pe impunerea directă a unui model, precum "putinismul," transmite news.ro. El a explicat că propaganda rusă "lucrează cu materialul clientului," în cazul nostru, criza structurală a partidelor politice din România.
Potrivit istoricului, "ei nu vor să extindă putinismul", ci pur şi simplu "să cultive o stare de anarhie," să destabilizeze societatea.
Întrebat dacă s-ar putea vorbi despre "mâna lungă a Rusiei" în alegerile din România, Cosmin Popa a explicat: "Este, în primul rând, mâna crizei structurale a partidelor politice, peste care s-a suprapus şi propaganda rusă."
"Ea o declinează astfel încât să slăbească sistemul politic tradiţional şi să cultive ideea de criză ireparabilă, iremediabilă, care nu are nevoie de reformă, ci de o revoluţie. Pentru că obiectivul lor este să destabilizeze. Ei nu vor să extindă putinismul, ei vor pur şi simplu să cultive o stare de anarhie, vor să aibă tabăra lor şi să le permită să pescuiască permanent în ape tulburi. Pentru că miza lor este nu atât să îţi dea o direcţie, cât să te facă să nu mai pricepi care-i stânga şi care-i dreapta, care-i înainte şi care-i înapoi", a argumentat istoricul.
Istoricul Cosmin Popa a făcut o analogie cu scandalul Cambridge Analytica pentru a explica modul în care ascensiunea rapidă a lui Călin Georgescu pe platforma TikTok ar putea fi un exemplu de manipulare tehnologică în scop electoral. Potrivit lui, "poţi să fabrici un lider politic, un discurs şi să câştigi alegerile sau părţi importante din electorat cu o precizie aproape matematică".
Candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului de duminică, obţinând 2.120.404 de voturi (22,94 %) şi va intra în turul al doilea al prezidenţialelor cu Elena Lasconi (USR), care a fost votată de 1.772.503 de români (19,18 % ), devansându-l cu 2.742 de voturi pe social-democratul Marcel Ciolacu (PSD), marele perdant al turului întâi. Liberalul Nicolae Ciucă a ocupat abia poziţia a cincea cu mai puţin de 9 procente.
Într-o declaraţie de presă, Călin Georgescu a respins acuzaţiile că ar fi extremist şi a afirmat că "politicienii sunt singurii care încă nu au înţeles ce s-a întâmplat".
"Râmânem direct legaţi de valorile europene, dar trebuie să ne regăsim valorile noastre", a transmis Georgescu.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat azi, că Rusia urmăreşte îndeaproape alegerile prezidenţiale din România, însă nu doreşte să facă previziuni privind rezultatul acestora. "Nu aş da încă nicio prognoză", a spus Peskov, citat de agenţia de stat TASS.
"Şi, probabil, nu putem spune că suntem atât de familiarizaţi cu viziunea asupra lumii a acestui candidat în ceea ce priveşte relaţiile cu ţara noastră", a adăugat Peskov.
El a precizat, în schimb, că, până la acest moment, Rusia a înţeles foarte bine politica actualei conduceri a tarii noastre. "Nu este prietenoasă cu noi", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Dincolo de asta, vom urmări, bineînţeles, cum evoluează procesul electoral şi cine va fi câştigătorul", a declarat el.
Agenţia TASS, care a publicat astăzi, cinci ştiri despre alegerile prezidenţiale din România, scrie că Georgescu "este reticent cu privire la participarea României la NATO" şi este "prudent" în ceea ce priveşte normalizarea relaţiilor cu Rusia. "Cu precădere, în legătură cu evenimentele din Ucraina, Georgescu a declarat că astfel de conflicte sunt declanşate în interesul Statelor Unite", potrivit sursei citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 07:41)
Hopa! Mai întrebăm și oameni cu studii pe bune! Bașca de vârstă critică la Revoluție. Da' de când ne interesează opiniile oamenilor calificați a emite o părere?