ISTORICUL PRIVATIZĂRII ÎN ROMÂNIA (12) Cazul SC Conban SA Bucureşti - emblematic pentru diversitatea cazuisticilor din procesele de transfer al proprietăţii statului către privaţi

Mircea Ursache
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 martie 2021

Mircea Ursache

Molima contestaţiilor şi proceselor a atins şi societăţile la care AVAS deţinea pachete minoritare, unul din cazurile emblematice privind diversitatea cazuisticilor din procesele de transfer a proprietăţii statului către privaţi fiind cel al SC Conban SA Bucureşti.

Aşa cum se ştie, la privatizarea societăţilor, statul român, nu avea obţinute atestatele asupra dreptului de proprietate pe terenurile companiilor din portofoliu. Ulterior privatizării, obţinerea acestor atestate dădea dreptul vânzătorului să-şi majoreze cota de acţiuni deţinută la societate cu valoarea terenului, dar şi dreptul de preferinţă acordat cumpărătorului în cazul în care dorea achiziţia şi a acestui pachet de acţiuni din conversia valorii terenului.

Astfel, pachetul de 35.602 acţiuni, reprezentând 18,19% din capitalul social, gestionat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la SC Conban SA Bucureşti provine din majorarea în anul 2005 a capitalului social al societăţii cu valoarea calculată la HG 500/1994 a terenului de 23.844 mp situat în Bucureşti, Şoseaua Pipera nr. 55, sector 2 pentru care societatea a obţinut certificatul seria M09 nr. 0896/15.04.2003 de atestare a dreptului de proprietate.

Vreau să subliniez că la acea dată Direcţia Generală Monitorizare Contracte Postprivatizare din cadrul AVAS nu mai avea în monitorizare contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate la SC Conban SA Bucureşti.

Prin Hotărârea nr. 9/06.03.2007 Colegiul Director al AVAS a aprobat "Nota privind solicitarea de către acţionarul Colţatu Constantin a acordării dreptului de preferinţă la vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de AVAS la SC Conban SA Bucureşti", vânzarea pachetului de acţiuni gestionat urmând a se realiza astfel:

- acordarea dreptului de preferinţă domnului Colţatu Constantin;

- acordarea întocmirii Notei privind propunerea de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut de AVAS la SC Conban SA numai după transmiterea de către societate a tuturor informaţiilor solicitate, pe baza declaraţiilor pe propria răspundere a tuturor membrilor Consiliului de Administraţie şi a Comisiei de Cenzori.

În cazul SC Conban SA Bucureşti, preţul pe acţiune plătit de cumpărător prin contractul iniţial de privatizare este mai mic decăt valoarea nominală a acţiunilor. Astfel, în conformitate cu alin.5 al art. 70 din Hotărârea nr. 577/2002 privind aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare, preţul de ofertă se va calcula în conformitate cu alin.3 art. 70 din Normele Metodologice şi va fi egal cu cea mai mare dintre valorile calculate după cum urmează:

a) media cotaţiilor înregistrate în ultimele 12 calendaristice anterioare formulării ofertei de vânzare, atunci când sunt scoase la vânzare acţiuni ale societăţilor comerciale cotate şi tranzacţionate pe o piaţă reglementată;

b) valoarea calculată de instituţia publică implicată prin raport de evaluare simplificat, în baza datelor financiare furnizate de societatea comercială;

c) valoarea nominală a acţiunilor.

Potrivit Ordinului Ministrului Privatizării nr. 136/25.05.1998, pentru calcularea preţului de ofertă prin raport de evaluare simplificat se utiliza următoare expresie:

Cazul SC Conban SA Bucureşti - emblematic pentru diversitatea cazuisticilor din procesele de transfer al proprietăţii statului către privaţi

în care: Vanc = valoarea activului net contabil al SC Conban SA Bucureşti la ultima balanţă trimestrială;

Cs = capitalul social al SC Conban SA Bucuresti corespunzător ultimei cereri de menţiuni înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului;

N = numărul total de acţiuni emise de SC Conban SA Bucureşti, conform ultimei cereri de menţiuni înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului.

În cursul anului 2009 media profitului net pe ultimii 4 ani se calcula prin utilizarea expresiei de mai jos:

Cazul SC Conban SA Bucureşti - emblematic pentru diversitatea cazuisticilor din procesele de transfer al proprietăţii statului către privaţi

Pnm = media profitului net pe ultimii 4 ani

Pn06 = profitul net realizat în 2006

Pn07 = profitul net realizat în 2007

Pn08 = profitul net realizat în 2008

i07 = indice de inflaţie pentru anul 2007

i08 = indice de inflaţie pentru anul 2008

i09 = indice de inflaţie pentru anul 2009

Yn = profitul net cumulat preluat din ultima balanţă de verificare a conturilor sintetice trimestrială din anul 2008 la care SC Conban SA transmite date conform solicitării AVAS

n = numărul de luni de la începutul anului până la data întocmirii ultimei balanţe de verificare.

După cum se vede, modul de calcul era bine definit prin reglementările interne ale AVAS, constituind ceea ce numim legislaţie secundară.

(Va urma)

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Senzație

    1. Sa vezi ce senzatie are Ursache cind va fi muscat de jugulara de Coltanu ---->>>> :) :)

    Si cat a incasat pana la urma STATUL ROMAN pentru cei 23.844 metri patrati din bvd Pipera ?

    Ursache își scrie memoriile sau ce? Le citește cineva? Oricum, e cam analfabet: "statul român, nu avea obţinute atestatele". În capul lui, virgula e pauză de respirație.

    Foarte interesant articolul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb