Trimiterea de trupe europene în Ucraina "nu este soluţia cea mai eficientă", a declarat marţi un responsabil al guvernului italian, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer pledează pentru trimiterea unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina în eventualitatea unui acord de încetare a focului cu Rusia, potrivit celor consemnate de EFE.
"Aceasta este o ipoteză pe care Franţa o susţine de mult timp. Dar Italia nu o consideră soluţia cea mai eficientă. Din câte îmi amintesc, nu a existat niciodată o forţă internaţională de interpunere între două armate de o asemenea anvergură. În rândul ambelor tabere sunt peste un milion de soldaţi înarmaţi", a declarat Giovanbattista Fazzolari, subsecretar al premierului italian Giorgia Meloni.
Dar "dacă ar fi vorba despre o misiune internaţională în context de pace sub umbrela ONU, atunci discuţia ar fi alta", a adăugat acelaşi oficial italian.
Reacţia sa survine după ce partidul de extremă dreapta Liga, care face parte din coaliţia de guvernare de la Roma, s-a declarat categoric împotriva trimiterii unor soldaţi italieni în cadrul unui contingent de menţinere a păcii în Ucraina.
Anterior şi alte surse guvernamentale italiene au descris drept "complet fabricate" relatările unor mass-media potrivit cărora guvernul condus de Giorgia Meloni examinează trimiterea de trupe în Ucraina. Aceste surse susţin că nu există o astfel de dezbatere în cadrul majorităţii guvernamentale.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer aduc insistent în discuţie tema trimiterii unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina, ca garanţie de securitate pentru această ţară, deşi Rusia a transmis că se opune prezenţei de trupe străine pe teritoriul ucrainean. Potrivit presei occidentale, Franţa şi Marea Britanie au întocmit chiar şi un plan pentru a trimite în Ucraina circa 30.000 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii.
Macron a insistat asupra acestei iniţiative şi în discuţia pe care a avut-o luni la Casa Albă cu preşedintele american Donald Trump. Acesta din urmă a sugerat apoi în faţa presei că preşedintele rus Vladimir Putin este de acord cu prezenţa unor trupe europene de menţinere a păcii în Ucraina, lucru negat marţi de preşedinţia rusă, care a reafirmat că, în cazul unui acord de pace cu Ucraina, nu va accepta trimiterea unor trupe europene în această ţară.
Opinia Cititorului