Cabinetul de la Roma, condus de premierul Mario Monti, a aprobat, săptămâ-na trecută, reducerea cheltuielilor publice cu 26 de miliarde euro (32 miliarde dolari) până în 2014. Conform planului, pentru anul curent sunt prevăzute reduceri de cheltuieli de 4,5 miliarde euro, pentru 2013 - de 10 miliarde euro, iar pentru 2014 - de 11,5 miliarde.
"Măsurile urmăresc reducerea cheltuielilor publice excesive, odată cu sporirea productivităţii administraţiilor, fără să afectăm nivelul serviciilor pe care aces-tea le asigură", a declarat Mario Monti.
Conform afirmaţiilor viceministrului Economiei, Vittorio Grili, administraţia publică va reduce cu 20% numărul posturilor de conducere şi cu 10% totalul salariaţilor din domeniu. În plus, vor fi reduse cu 50% cheltuielile alocate maşinilor de serviciu.
Executivul consideră că aceste măsuri de austeritate sunt eficiente şi nu afectează serviciile către populaţie. Mario Monti a subliniat că aceste măsuri vor permite evitarea, timp de cel puţin un an, a creşterii TVA cu 2 puncte procentuale, de la 21% la 23%. Guvernul italian vrea să evite creşterea TVA, estimând că o astfel de măsură ar putea agrava recesiunea.
Mario Monti a precizat că economiile pe care le va realiza guvernul vor genera 2 miliarde euro pentru reconstrucţia regiunii nordice Emilia Romagna, afectată de două cutremure severe în luna mai.
Dar, cele două sindicate majore din Italia au ameninţat că vor declanşa greve ca urmare a deciziei guvernului de reducere a cheltuielilor. În opinia premierului Monti, protestele pot avea loc, însă oficialul de la Roma speră că nevoia de reducere a cheltuielilor publice este "un obiectiv împărtăşit".
Guvernul de la Roma estimează că economia Italiei va scădea cu 1,2% anul acesta, în timp ce patronatele din Confindustria anicipează un declin de 2,4%.
Cheltuielile guvernului central italian vor fi reduse cu 7,5 miliarde euro până în 2014.