Italia verifică finanţele băncilor sale majore

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 iulie 2013

Italia verifică finanţele băncilor sale majore

Instituţiile financiare ar putea fi nevoite să vândă active

Banca centrală a Italiei derulează verificări discrete la unele bănci majore din ţară, procedură în urma căreia instituţiile financiare ar putea fi nevoite să vândă active ori să ia alte măsuri de recapitalizare, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Verificările finanţelor băncilor italiene vin pe fondul temerilor manifestate de autorităţi, investitori şi unii bancheri cu privire la situaţia unor instituţii de credit din ţară şi creşterea creditelor neperformante.

Analiza curentă are loc după ce, la începutul acestui an, Banca Italiei le-a cerut băncilor comerciale să-şi majoreze rezervele de capital cu aproximativ 3,4 miliarde euro pentru acoperirea posibilelor pierderi din creditele neperformante.

Potrivit unui document al băncii centrale italiene obţinut de WSJ, autorităţile de la Roma fac acum o analiză mai amănunţită a portofoliilor celor mai mari opt bănci comerciale italiene, lansând totodată inspecţii la sediile altor 20 de instituţii de credit.

"Pentru băncile care vor trebui să efectueze ajustări mai ample, vânzarea activelor non-strategice ar putea aduce o contribuţie", potrivit documentului prezentat de WSJ.

Alte bănci ar putea fi nevoite să-şi majoreze provizioanele constituite pentru acoperirea riscului.

Creditele neperformante din Italia sunt în creştere de 27 de luni, totalizând 249 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, adică 14,2% din totalul împrumuturilor din sistem, potrivit Băncii Italiei. La sfârşitul anului 2010, creditele neperformante din Italia aveau o valoare de 157 miliarde euro, respectiv 8,9% din total.

Unele bănci italiene încearcă să creeze soluţii proprii, negociind cu fonduri de investiţii vânzarea unor pachete de credite neperformante la un preţ cu mult sub valoarea nominală a creanţelor, potrivit unor surse.

"Nu negăm dificultăţile generate de contextul macroeconomic. Suntem conştienţi de temerile investitorilor străini, însă luăm măsuri pentru reducerea gradului de îngrijorare", a declarat pentru WSJ directorul general adjunct al Băncii Italiei, Fabio Panetta.

Banca centrală a cerut în mai multe rânduri, în mod public, ca băncile comerciale să-şi diminueze cheltuielile, inclusiv cele cu veniturile directorilor executivi, şi să-şi consolideze rezervele de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb