Vicepremierul italian Matteo Salvini a propus, ieri, un nou rol pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care ar trebui să "garanteze" obligaţiunile guvernamentale ca să menţină randamentele pentru titlurile de stat la un nivel scăzut, conform Reuters.
Italia, ţară a cărei datorie publică raportată la PIB este a doua ca mărime din zona euro - după cea a Greciei -, ar avea de câştigat dacă BCE ar cumpăra direct obligaţiuni emise de statele membre, chiar dacă Matteo Salvini nu a precizat în mod clar ce ar dori să facă instituţia de la Frankfurt.
După ce şi-a condus formaţiunea de extremă dreapta Liga către o victorie istorică în alegerile europene din Italia, Matteo Salvini a apreciat, ieri, că regulile fiscale europene ar trebui rescrise întrucât "au eşuat", iar accentul ar trebui pus pe reducerea şomajului şi nu pe plafonarea deficitelor bugetare.
Într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, Salvini a mai spus că vrea o conferinţă europeană la nivel înalt, care să abordeze modalităţi de stimulare a creşterii economice şi a investiţiilor, adăugând că acest lucru ar presupune şi un nou rol pentru BCE.
Liga lui Salvini a obţinut 34% din voturi la alegerile europarlamentare, acesta fiind cel mai bun rezultat înregistrat vreodată şi aproape dublu faţă de cel de anul trecut.
Matteo Salvini a mai declarat că se aşteaptă ca Executivul de la Bruxelles să sancţioneze Roma din cauza înrăutăţirii deficitului bugetar şi a datoriei, impunându-i o amendă de trei miliarde de euro. Comisia Europeană ar urma să recomande în 5 iunie deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB în 2018, peste pragul de 60% stabilit de normele europene) şi a deteriorării deficitului structural.
Randamentul titlurilor de stat italiene cu maturitatea la zece ani a crescut cu 10 puncte de bază ieri, la 2,726%, după un avans de circa 11 puncte în prima zi a săptămânii. Avansul din cele două zile este cel mai important de la începutul anului până în prezent.